Skocz do zawartości

[napęd] ogół - ząbkawnie - ocb ?

jo_jacek

Rekomendowane odpowiedzi

1. Skład napędu -

Kaseta Alivio, Korba Deore, łancuch sram Pc-48, Przerzutka Deore ( miala koleczka BBB teraz jedno gorne to BBB a dolne jakies g bo mi sie BBB rozsypało).

2. Problem - Podczas jazdy na biegach głownie 5, 6, 7, 8 czuje w pedałach takie cos jakby jazda po zabkach takie cos jakby jak sie czasem ma pelno blota w napedzie cos podobnego wystepuje.

3. Spostrzezenia -

a) Jak postawie rower na płaskim zapre sie reka o rame i patrze na kasete naciskam drugą reka na korbe łańcuch wykonuje ruch na kasecie jakis 1-2mm.

:D prubuje zrobic to samo u ojca na rowerze gdzie niewystepuje zabkowanie. skład: korba noname przerzutka sis lanuch nie wiem i wolnobieg shimano. efekt : zero przesówu łancucha po wolnobiegu wygląda jakby był lepiej dopasowany.

c) stwierdzam ze mam mocno zuzyty sredni blat w korbie zzucam na najmniejszy (nowy) i dalej to samo.

d) zastanawiam sie czy te pierscienie (te koleczka w lancuchu) moga byc jakimś cudem zamałe bo niepowinno sie tak ruszać.

4. Wnioski -

Kaseta jest nowa zaniedlugo wymienie drugi blat w korbie razem z suportem. Co mam zrobic ? przezutka na bank jest dobrze wyrególowana. Krece baryłką przy manetce w jedna i druga strone i tez jest to zabkowanie. Zmienić łańcuch ? koleczka w przerzutce? czy jak.. ? Łańcuch tez ma mało na przebiegu (tzn. z okolo 200-300km).

Z góry dzieki za jakiekolwiek pomysły.

System - na 99% tak

Kasete i lancuch wymienilem w tym samym czasie.

Kumpel mi podsunał ze jak jest -4oC to metal sie toche kurczy i moze dla tego tak jest. Bo jak jeździłem 3 dni temu bylo cieplej nie bylo problemu wyjechalem z domu szwankowal 6ty a teraz 5 6 7 8 .. :D

To ząbkowanie u mnie też występowało. Mam łańcuch Ug-50, korbę acera i kasete megarange. Korba i łańcuch nowe, kaseta po 200km. Napęd idealnie czysty, ale podczas jazdy na pedałach czułem takie delikatne wibracje, jakby coś źle pasowało w napędzie. Przejechałem 200km i teraz chodzi idealnie, więc to kwestia dopasowania się częsci.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...