wojtek20112 Napisano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 witam kupilem nowe kola Kross AL6063T6 559X19c i chcialem zmienim kasete ze starych kol na te i cos jest nie tak bylem w serwisie by mi to zamienili gdyz nie mam klucza do wolnobiegow, gosc mowi ze kupilem zle kola... jak kola moga byc zle? pytam wiec o co chdozi gdyz mam w rowerze kola z motywem piasty na zatrzask przez co mi juz ukradli 2 kola, wiec kupilem te krosa na sruby.. gosc pokazywalmi ze powinienem kupic takie na zatrzask z bebenkiem czy cos gdy spytalem czy jak kupie nowa kasete do tego kola, odpowiedzial iz lancuch bedzie sie slizgal czy cos... i teraz pytanie co i jak zrobic by bylo dobrze... postaram sie wrzucic foty starych i nowych kol i korby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 z tego co zrozumiałem chaotyczną wypowiedź: miałeś koła na szybko ściągacze a kupiłeś na śruby miałeś koła na kasetę a teraz kupiłeś na wolnobieg jeśli to się zgadza to niestety nic nie pomoże bo kupiłeś całkiem niedobre koła i wchodzi w grę albo wymiana piast albo całych kół jeśli problemem jest to iż w szybkościągaczach ktoś kradnie koła to kup zaciski kół skręcane kluczem (wydatek około 60zł) wtedy wątpie by ktoś ci zabrał koła i se poszedł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek20112 Napisano 6 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 i teraz prosze mi powiedziec dlaczego zle kolo ? zamontowalem rower jezdzi i dziala bez problemow... co za roznica ? :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0cent Napisano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Panie wojtek20112... Kupiłeś koła z tzw.wolnobiegiem a z tego co rozumiem, to potrzebujesz koła na kasetę. Różnica między wolnobiegiem i kasetą jest znaczna - znajdziesz łatwo w google'ach o co chodzi. A czy to będzie działać? Na pewno nie założysz kasety na koło z piastą pod wolnobieg.. więc działać nie będzie. Koło się może kręcić, ale nie założysz na niej kasety. Możesz założyć na nie wolnobieg. Ale pytanie czy to zadziała z Twoją manetką do zmiany przełożeń? A co do ślizgania się - jeśli kupujesz nowy wolnobieg albo kasetę to dobrze też zmienić łańcuch (jeśli masz zrobiony spory przebieg), bo obydwie te części są już wyrobione i żyją w symbiozie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek20112 Napisano 6 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 dokupilem wolnobieg 6 rzedowy wczesniej mialem kasete 7rz. ale manetki a dokladniej jakies przekladnie w niej byly zryte i mialem tak ze na 2 czy 3 z przodu nie moglem dac wyzej niz 4 z tylu... teraz bede musial sie bawic zeby w miare ustawic przerzutki bo od dawien dawna zle chodzily :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0cent Napisano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Może jednak zanim cokolwiek więcej zrobisz to poradź się innych lub poczytaj... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.