Skocz do zawartości

[v-brake] Alhonga problem z regulacją ramion

dralex

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam problem z hamulcami Alhonga v-brake - właśnie je zamontowałem i za cholere nie mam pojęcia czemu po naciśnięciu klamki oba ramiona dociskają poręcz tak jak powinny, natomiast jak puszczam klamkę, to tylko jedno odskakuje- sprawdziłem, czy dobrze działa sprężyna - rozczepiłem ramię od linki i normalnie odskoczyło, oba ramiona rozchylają się z taka sama siłą. problem wystepuje i z przodu i z tyłu po stronie tego ramienia które jest doczepiane do linki [to do którego linka jest przykręcona zachowuje się normalnie].

Jeśli niejasno coś opisałem, albo użyłem dziwnego nazewnictwa, to przepraszam, ale nie jestem entuzjastą i w zasadzie nigdy hamulców nie zakładałem ;)

Będę wdzięczny za rady i wskazówki - pogoda piękna - chciałbym sie nią nacieszyć :)

1 - sprawdz czy pancerz nei biegnie tak ze blokuje linke.

2 - odkrec srubki regulacji naciagu sprezyny we wszystkich ramionach i zobacz jak bedzie wtedy, a potem stopniowo dokrecaj srubke w tym ktore nie odskakuje.

3 - zdejmij ramiona i popatrz czy obie sprezynki wlozyles w te same otworki kolo pivotow - przy okazji wyczysc piwoty(ja przelatuje papierem sciernym bo czasem hamulce sa niedokladnie wykonane i trą).

jak nie pomoze, zdaj relacje.

Źle dobrany kąt klocków. Jedno ramię "łapie" chwilę wcześniej (delikatnie odgina obręcz) i "kleszczy się" po puszczeniu klamki.

Zdejmij linkę, zdejmij sprężynę z bolca blokującego i ustaw ( na luźnym ramieniu) odpowiedni kąt. Po poprawnym ustawieniu powinno być słychać charakterystyczny dźwięk klocka uderzającego o obręcz.

Dzięki za porady :) Sprężynki miały się dobrze - rozebrałem wszystko i jeszcze raz zmontowałem - działa - wygląda na to, że klocki miałem za wysoko ustawione i klinowały się przy oponie. Dla pewności podregulowałem śrubami odchylenie ramion, jeszcze będę musiał linkę skrócić, ale już nie mam na to siły dzisiaj ;)

moze byc tak ze jest to wina sprezyny?

To chyba ligiczne - sprężyna to medium powodujące odbicie ramion. Jeżeli nie masz już możliwości napięcia przez zmianę "dziurek" to pozostaje jeszcze jedna ewentualność. Sprawdź kolejność podkładek na klockach. Jeżeli od strony obręczy jest szersza to dając tam węższą zyskasz większe naprężenie sprężyny. Dodatkowo można wkręcić śrubki do mikroregulacji (jeśli Twoje hamulce takowe posiadają)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...