dralex Napisano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Cześć, Mam problem z hamulcami Alhonga v-brake - właśnie je zamontowałem i za cholere nie mam pojęcia czemu po naciśnięciu klamki oba ramiona dociskają poręcz tak jak powinny, natomiast jak puszczam klamkę, to tylko jedno odskakuje- sprawdziłem, czy dobrze działa sprężyna - rozczepiłem ramię od linki i normalnie odskoczyło, oba ramiona rozchylają się z taka sama siłą. problem wystepuje i z przodu i z tyłu po stronie tego ramienia które jest doczepiane do linki [to do którego linka jest przykręcona zachowuje się normalnie]. Jeśli niejasno coś opisałem, albo użyłem dziwnego nazewnictwa, to przepraszam, ale nie jestem entuzjastą i w zasadzie nigdy hamulców nie zakładałem Będę wdzięczny za rady i wskazówki - pogoda piękna - chciałbym sie nią nacieszyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 1 - sprawdz czy pancerz nei biegnie tak ze blokuje linke. 2 - odkrec srubki regulacji naciagu sprezyny we wszystkich ramionach i zobacz jak bedzie wtedy, a potem stopniowo dokrecaj srubke w tym ktore nie odskakuje. 3 - zdejmij ramiona i popatrz czy obie sprezynki wlozyles w te same otworki kolo pivotow - przy okazji wyczysc piwoty(ja przelatuje papierem sciernym bo czasem hamulce sa niedokladnie wykonane i trą). jak nie pomoze, zdaj relacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz123456po Napisano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Podepne sie pod temat,mam taki sam problem,pancerze wymienione,sprezyny zalozone tak samo,piwoty czyste przesmarowane lecz jedno ramie nie odbija dobrze,co jeszcze moge zrobic??z gory dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shimanox Napisano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 alhonga...heh slyszalem co nieco o tej formie-oni maja taki bubel że szok...idź do seriwisu z tym ale radze na przyszłość nie zakupywanie takich hamulców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 5 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 W tylnym pivocie są 3 dziurki, zobacz, bo moze wsadziłeś hamulec w najniższy i sprężyna po prostu jest słabo naciągana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz123456po Napisano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 W tylnym pivocie są 3 dziurki, zobacz, bo moze wsadziłeś hamulec w najniższy i sprężyna po prostu jest słabo naciągana. juz to przerabialem,sprezyna jest wlozona w ta u gory,z dwoch stron jest tak samo,a moze sprezyna poprostu jest juz wyrobiona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus6 Napisano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Źle dobrany kąt klocków. Jedno ramię "łapie" chwilę wcześniej (delikatnie odgina obręcz) i "kleszczy się" po puszczeniu klamki. Zdejmij linkę, zdejmij sprężynę z bolca blokującego i ustaw ( na luźnym ramieniu) odpowiedni kąt. Po poprawnym ustawieniu powinno być słychać charakterystyczny dźwięk klocka uderzającego o obręcz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dralex Napisano 5 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Dzięki za porady Sprężynki miały się dobrze - rozebrałem wszystko i jeszcze raz zmontowałem - działa - wygląda na to, że klocki miałem za wysoko ustawione i klinowały się przy oponie. Dla pewności podregulowałem śrubami odchylenie ramion, jeszcze będę musiał linkę skrócić, ale już nie mam na to siły dzisiaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz123456po Napisano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 u mnie niestety problem nie ustapil,robilem chyba wszystko co jest mozliwe..moze byc tak ze jest to wina sprezyny?jedna strona odbija sie mocniej z charakterystycznym dzwiekiem jak sie obija klocek o rame z drugiej strony tak nie jest.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus6 Napisano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 moze byc tak ze jest to wina sprezyny? To chyba ligiczne - sprężyna to medium powodujące odbicie ramion. Jeżeli nie masz już możliwości napięcia przez zmianę "dziurek" to pozostaje jeszcze jedna ewentualność. Sprawdź kolejność podkładek na klockach. Jeżeli od strony obręczy jest szersza to dając tam węższą zyskasz większe naprężenie sprężyny. Dodatkowo można wkręcić śrubki do mikroregulacji (jeśli Twoje hamulce takowe posiadają) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 wyjmij klocki i sprawdz wtedy, czy dziala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz123456po Napisano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Wszystko juz działa.temat do zamkniecia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Problem rozwiazany, zamykam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.