Skocz do zawartości

[rower] Kellys Swing 2011 czy Mongoose Otero Super 2010

Damian21

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

obecnie posiadam rower Kellys Quartz 2007 i chcę w tym sezonie wymienić go na nowy do 3000zł. Wymiana głównie związana jest ze zmianą z HT na FULL ponieważ chcę jeździć nie tylko prostym terenie, ale też i bardziej zróćnicowanym gdzie (chyba) przyda się tylni amortyzator. Zdrugiej strony jednak nie chciałbym odstawać na prostej bo lubię też przycisnąć i pojechać szybciej - czy dodatkowy amortyzator nie pochłonie zbyt wiele siły? W zasadzie na codzień będę jeździł rowerem na płaskim prostym terenie starając się jak najszybciej pokonać daną trasę miasto/lasy, a w weekendy będę wybierał się właśnie w tereny górzyste na trudniejsze trasy.

Na chwię obecną zainteresowałem się dwoma rowerami, które są w tej samej cenie:

- Kellys SWING 2011 (ciekawy wygląd, ale brak tarczówek - możliwe, że w kolejnym sezonie dokupię tarcze o ile reszta części jest ok)

- Mongoose Otero Super 2010 (posiada tarcze, ale czy są obe dobrej jakości, żeby nie zmieniać ich w przyszłości?)

Proszę o Wasze opinie i sugestie - nie chcę inwestować więcej niż 3000zł w rower, ale mam nadzieję, że coś wymyślicie dla mnie przeciętnego rowerzysty: dobry na prostych odcinkach drogi, ale wybierający w miarę dobrze nierówności off-road.

POZDRAWIAM!

P.S

Jeśli będę sprzedawał obecny rower Kellys Quartz 2007 to za jaką rozsądną cenę mogę go wystawić do sprzedaży?

Napisano

Znalazłem jeszcze jeden full w podobnej cenie, tak więc mamy:

- Kellys Swing 2011

- Mongoose Otero Super 2010

- Kross Crime 2

Coś mi się wydaje, że kupno fulla pod względem jedynie weekendowych wypadów to przesada bo na codzień jak pisałem jeżdżę po w miare prostym/płaskim terenie... ale korci mnie żeby sobie odmienić;) Więc może ktoś przeszedl z HT na FULL i jest zadowolony mimo, że nie jeździ głównie po górach i śmiało mi poleci taką zamianę?

Napisano

Bierz Kelysa, sprawdzi się zarówno na łatwiejszych trasach jak i trasach terenowych.

Ma dwie ważne cechy , stosunkowo lekka rama z porządnym zawieszeniem i lekki powietrzny amortyzator.

Napisano

Dziękuję za podpowiedź, też mi się tak wydawało, że nie ma sensu pakować się w coś ciężkiego/masywnego skoro nie będę na codzień skakał lub jeździł po bardzo trudnym terenie pomimo, że Mongoose i Kross to "okazje" po przecenie z około 4000zł.

Mam jeszcze małą porśbę, chciałbym tarczówki więc co bym musiał wymienić i na co w przyszłości - oczywiście w miarę tanio (i czy to nie zatrze róźnicy między tymi rowerami przez dodanie wagi do roweru?).

Napisano

Dziękuję za podpowiedź, też mi się tak wydawało, że nie ma sensu pakować się w coś ciężkiego/masywnego skoro nie będę na codzień skakał lub jeździł po bardzo trudnym terenie pomimo, że Mongoose i Kross to "okazje" po przecenie z około 4000zł.

Mam jeszcze małą porśbę, chciałbym tarczówki więc co bym musiał wymienić i na co w przyszłości - oczywiście w miarę tanio (i czy to nie zatrze róźnicy między tymi rowerami przez dodanie wagi do roweru?).

Jeżeli chciałbyś zamontować tarczówki do tego Kellysa to będziesz potrzebował kompletnego zastawu tarczówek - cena od ok 450 zł np Avid Juicy 3, albo Shimano M445, niezbędna będzie też wymiana piast na odpowiednie do zamocowania tarcz - center lock lub 6 śrub - możesz to zrobić albo przeplatając koła i wymieniając same piasty lub też kupując nowy zestaw kół -cena ok 350 - 400zł, waga na pewno nieco wzrośnie.

Napisano

Jak na chwilę obecną to drogo bo razem to wyniesie około 4000zł - właściwie i tarcze jak i sam full to taki mój kaprys... ale jak zmieniać to wszystko;)

Jeśli porównamy Kellys Swing 2011 (bez tarcz) do Kross Crime 2 2010 to co można powiedzieć o samym osprzęcie i jeździe po prostym terenie - czy jest to spora różnica, czy tarcze są sporym udogodnieniem wartym rozważenia przy wyborze roweru oraz czy te 2-3kg różnicy będą miały spore znaczenie dla przeciętnego rowerzysty (bo jak nie to sam zrzuce z siebie te 2-3kg i bedzie ok;))?

Przepraszam, że jestem trochę dociekliwy, ale nie szybko będę miał pieniądze na kolejny rower więc chce dobrze zainwestować pieniądze tak, żeby rozwijać się w enduro, ale nie męczyć się też na codzień. Obecy Kellys Quartz nie jest też lekki bo waży około 14,5kg, nie ma tarcz co jest trochę uciążliwe przy podjazdach, ma szerokie/ciężkie opony 2.25 Kellys z nie najlepszym współczynnikiem toczenia.

Jeśli Kross Crime 2 bedzie sie prowadził podobnie jak mój stary Kellys to go wybiorę - chyba, że odradzicie z powodu osprzętu czy geometrii ramy.

Jeśli Kellys Swing posiada naprawde lepszy osprzęt i jest wart tych pieniędzy mimo braku tarcz to kupie znów Kellysa.

Napisano

Kross jest tylko w jednym rozmiarze 18", jeżeli akurat taki Ci odpowiada..., do tego konieczna będzie wymiana mostka, ten który jest ma trochę małą długość do normalnej jazdy.

Napisano

Racja, Kross też wymaga przerobienia pewnych elementów - 18" jest dla mnie dobra. Właśnie rozmawiałem ze sprzedawcą i może da mi na Kellys Swing 5% rabatu czyli coś około 2750zł + zestaw tarcz, które mi poleciłeś za 300zł + piasty 200zł(?) = 3250zł do przeżycia. Teraz wszystko zależy ile dostanę za Kellys Quartz green 2007 w dobrym stanie ...może jakieś sugestie?;)

Napisano

Dzisiaj kupowaliśmy rower dla mojej wysokiej kobiety :). Początkowo byłem właśnie za Swingiem i wymianą hamulców na tarczówki - po przymiarce 19" okazało się jednak, że 620mm rury górnej to jednak sporo, a i tutaj sztyca musiała być wyciągnięta prawie na max, więc mniejsza rama nie wchodziła w grę, poza tym rower z mało wygodną pozycją, a zależało nam na wygodnej. Zastanowiliśmy się ile tak naprawdę w jej przypadku będzie jazdy off-roadowej i wzięliśmy też pod uwagę HT - Meridę matts tf-500d i Kellys Salamander z tarczówkami http://kellysbike.com/index.php?id=pl_product&product_id=24463&countries_id=170&countries_name=pl&cat_id=269&subcat_id=271. Merida jest co prawda na nieco lepszym osprzęcie, ale jest to rower bardziej sportowy niż Salamander który pod względem wygody bije oba pozostałe. Jest tu co prawda sprężynowa tora( z blokadą w manetce) ale pracuje bardzo ładnie, a gdyby była potrzeba wymiany to jest praktycznie w cenie RST First Air z Meridy czy Swinga. Także trzeba się porządnie zastanowić jakie trasy będzie pokonywało się częściej i czego wymaga się od roweru. Jeżeli chodzi o rabat to niech sprzedawca się bardziej postara bo my dostaliśmy na Kellysa dwa razy większy ;)

Napisano

Jeśli dostanę rabat na 10% to Swing + tarcze bo całość niewiele przekroczy 3000zł. W najbliższych dniach wybiorę się do sklepu niedaleko mnie bo mają mieć ten model więc zobaczymy jak z wygodą:)

Napisano

Jak zwykle przymiarka jest jednym z najważniejszych kryteriów przy wyborze roweru, bierz ten który Ci bardziej pasuje.

Inną sprawą jest to, że full jest zawsze bardziej komfortowy niż ht :)

Napisano

Jeżeli chodzi o rabat to niech sprzedawca się bardziej postara bo my dostaliśmy na Kellysa dwa razy większy ;)

Gdzie można dostać taki 10% rabat? - prosiłbym namiary na ten sklep miasto/nazwa bo u mnie w okolicy nie są skłonni do rabatów? Kellys Swing jest lżejszy od Krossa oraz od mojego obecnego Kellys Quartz oraz ma cieńsze oponki co na pewno będzie zaletą, ale cena nadal wysoka - po zamontowaniu tarcz różnica między Swing a Crime2 to około 800zł.

Znalazłem za to jeszcze taniej Kross Crime 2 bo w cnie 2500zł - rama 18" jest dla mnie akurat - rower ma wszystko co potrzeba w atrakcyjnej cenie, wadą jest większa waga od Swinga i nie jest on tak wygodny na codzień (w zasadzie to enduro więc nie ma się czegoś więcej po nim spodziewać).

P.S.

Czy zarówno do Swing jak i Crime 2 można podpiąć SPD czy to już profanacja lub niepraktyczna rzecz - obecnie dodałem do Quartza SPD i jeździ mi się dobre, ale to HT a nie FS ?;)

Napisano

Chyba mnie pech prześladuje bo na rabat się nie załapałem i już rower został sprzedany, dodatkowo otrzymałem od sprzedawcy informację, że więcej Kellys'ów Swing nie będzie bo zostały wstrzymane ze sprzedaży:S - Potwierdził to sprzedawca w centrali firmy Kellys. Czy może ktoś ma namiary na sklep, z tym modelem (rama 17.5", ewentualnie 19.5") - może uda się wynegocjować dobry rabat;)

Jak nie dostanę Kellysa to chyba problem "sam się rozwiąże" i kupie Crime 2 ...o ile tego też mi nie wykupią;)

Czy ktoś wie dlaczego wycofano Swinga i czy będzie jakiś inny model w zastępstwie w podobnej cenie?

• 3 miesiące temu...
Napisano

nie ma go w katalogu.... Żona się zdecydowała i zanabyła drogą kupna w fajnej cenie Swinga właśnie.

Docelowo niewykluczone małe zamiany - min. tarczówki, szersze opony, możliwa gięta kierownica.

Ps. czy ktoś się orientuje jak wygląda kwestia gwarancji ( jest 24 miesiące ) jeśli za np. 3 miesiące wymienię całe koło i dołożymy np. juicy3

Napisano

Gwarancji na co ? rama przecież nie pęknie, a pozostałe komponenty ... po prostu zostaw stare i gdyby rzeczywiście coś padło (np. damper czy amortyzator), załóż je i reklamuj rower, no bo jeśli padną Juicy 3 czy nowe koło, to i tak gwarancja roweru tego nie obejmuje ...

Napisano

Może i pęka, jeżeli Twoja żona waży 120 kg. istnieje taka możliwość, zresztą jak napisałem, zamontujesz stare komponenty i gwarancja będzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...