Skocz do zawartości

[rower] Rower - który z nich jest lepszy do XC?

szymon5310

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie!

To mój pierwszy post na forum i chciałbym zasięgnąć rady osób które znają się na rzeczy na pewno lepiej ode mnie. Otóż obecnie jeżdżę na rowerze Kross hexagon v6 i mam z nim pewne problemy. Miedzy innymi łańcuch mi często spada, biegi na korbie nie chcą się przerzucać, a na kasecie nie zawsze działają tak, jak chcę. Także amortyzator kiepsko działa.

Zdecydowałem się na kupno nowego roweru z wyższej półki. Zastanawiałem się nad rowerami: Cube LTD CC, Cube ltd race, Cube ltd team, Scott Scale 40. Ważę 50 kg(oczywiście za parę lat będę ważył więcej). Chcę aby wszystkie podzespoły były niezawodne i wytrzymałe. Zależy mi na dobrze tłumiącym i czułym amortyzatorze. Który z tych rowerów będzie dla mnie najlepszy do jazdy XC? A może jakiś inny rower tej klasy mi zaproponujecie? Liczę, że mi pomożecie.

Scott Scale 40

Cube LTD CC

Cube LTD Race

Cube LTD Team

Napisano

Napisz jak zamierzasz go wykorzystać, rekracja, czy raczej ostra jazda w terenie, może jakieś zawody. Bo sprzęt planujesz kupić naprawdę solid.

A to że spada Ci łańcuch i słabo działają przerzutki to nie wina Hexagona tylko raczej należy mu się solidny serwis.

Cube LTD CC (nawiasem mówiąc kupię go za rok :rolleyes: ) jeśli nie będzie odpowiednio serwisowany, smarowany to po jakimś czasie też odmówi posłuszeństwa.

Napisano

Ja osobiście mieszkam niedaleko kaszub, więc teren jest dość pagórkowaty i piaszczysty. Będę nim głównie jeździł po ścieżkach leśnych ltd., mimo wszystko zdarzają się dość strome zjazdy i podjazdy. Planuję wystartować nim w kilku wyścigach. Rower ten nie będzie katowany, ani nic z tych rzeczy. Musi być cały niezawodny, a przede wszystkim chodzi mi o przerzutki, kasetę, korbę i amortyzator.

PS: Hexagon przeszedł już nie jeden porządny serwis.

Napisano

Z proponowanych chyba najciekawszy jest Scott - amortyzator jak w pozostałych, osprzęt podobny jak w Cubie LTD CC lecz lepszy niż w pozostałych, niezłe hamulce ale ważna jest najniższa waga - 11 kg.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...