Skocz do zawartości

[Amortyzator] Rock Shox Tora czy Santour Epicon?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam przymierzam się do kupna nowego amortyzatora do mojego kellysa Quartza DSC 2009 i mam dwie opcje:

Mój odnośnik

Mój odnośnik

I tu moje pytanie:D Ktory lepszy? Szukam raczej powietrznego ale nie wiem jak ma sie sprawa wytrzymałosci i działania Suntourów...

Moze wiecie cos wiecej na ten temat :D

Prosze o szybka odpowiedza;P

Z góry dzieki

• Mod Team
Napisano
  W dniu 5.04.2011 o 08:20, michal661 napisał:

Witam przymierzam się do kupna nowego amortyzatora do mojego kellysa Quartza DSC 2009 i mam dwie opcje:

Mój odnośnik

Mój odnośnik

I tu moje pytanie:D Ktory lepszy? Szukam raczej powietrznego ale nie wiem jak ma sie sprawa wytrzymałosci i działania Suntourów...

Moze wiecie cos wiecej na ten temat :D

Prosze o szybka odpowiedza;P

Z góry dzieki

Wagowo wygrywa Epicon. Z twoich linków jak dla mnie wygrywa Epicon. Legendarna zawodność i nietrwałość Santourów dotyczy niższej półki.

Napisano

Ja też bym raczej sugerował Epicona. Niższa waga widelca i sprężyna powietrzna którą dostosujesz do swojej wagi.

Miałem Tore, teraz mam Rebe i powiem tyle, że Tora jest porażką. Stockowo za twarda sprężyna, w mojej wersji (2008 albo wcześniej) były ślizgi z tworzywa i złapała luzy w przeciągu paru miesięcy (Avid BB5 z tarczą 160mm, a póżniej 185mm).

Co do Epicona niech się jeszcze wypowiedzą użytkownicy w kwestii awaryjności i pracy.

Napisano

Posiadam taką Torę (ja kupiłem za 600zł sprzedający chyba się pomylił) i jestem bardzo zadowolony :thumbsup: . Chodzi bardo fajnie (sprężyna powietrzna) wybiera nawet mniejsze nierówności. Polecam :yes:

• Mod Team
Napisano
  W dniu 5.04.2011 o 09:04, Kawior napisał:

Miałem Tore, teraz mam Rebe i powiem tyle, że Tora jest porażką.

A co ty porównujesz prawie podstawowy model z prawie najwyższym modelem do XC ?? które sie różnią ceną prawie dwukrotnie.

Osobiście brał bym epicona, lżejszy, dmuchany, uszczelki kupisz w hydraulicznym i nie wywalisz na to masy pieniędzy. Wysoki model suntoura cieszący sie nienaganna pracą.

Napisano

Dzięki wielkie:D No to sie zdecydowałem biore epicona:D a nie wiecie jaki adapter tam bedzie potrzebny gdyż mam hamulce typu post mount i konieczny jest tam ten adapter. Jakby ktoś mógł cos na ten temat mi powiedzieć to bym się bardzo cieszył:D

I jeszcze jedno w tym epiconie z dołu jest taka zakrętka w amorze mojego brata (Rock Shox Recon) Też to jest. Do czego to służy bo naprawdę cały czas główkuje i nadal nie mam pojęcia:D A Amortyzatory powietrzne pompuje się zwykłą pompką z ciśnieniomierzem czy jakaś specjalna?

FOT http://allegro.pl/amortyzator-sr-suntour-epicon-lod-disc-100mm-2011-i1540533437.html

• Mod Team
Napisano

No jezeli masz tarcze 160 to takie coś bedzie ci potrzebne http://allegro.pl/adapter-shimano-przod-do-tarczy-160mm-pm-is-i1540961019.html

W dniu 5.04.2011 o 11:25, michuuu napisał:

Regulacja odbicia - "czułości" amortyzatora.

Ja bym tego czułością nie nazwał, tłumienie powrotu to najprościej mowiąć regulacja tego jak szybko amor wraca do pozycji startowej czy jak szybko sie wysuwa.

Czułość mozna ustawić np. w systemie dual air dopompowując komore negatywna.

• Mod Team
Napisano
  W dniu 5.04.2011 o 21:54, Puklus napisał:

No jezeli masz tarcze 160 to takie coś bedzie ci potrzebne http://allegro.pl/ad...1540961019.html

Ja bym tego czułością nie nazwał, tłumienie powrotu to najprościej mowiąć regulacja tego jak szybko amor wraca do pozycji startowej czy jak szybko sie wysuwa.

Czułość mozna ustawić np. w systemie dual air dopompowując komore negatywna.

Dlatego użyłem magicznego "...." .:icon_wink:

• Mod Team
Napisano
  W dniu 6.04.2011 o 05:21, michuuu napisał:

Dlatego użyłem magicznego "...." .:icon_wink:

No ja ciebie rozumuje ale przeczyta to ktoś zielony i sobie pomyśli ze sobie ustawi super wybierający amor tym pokrętłem i nagle sie okaże że jego sprzęt jaki tępy był taki jest :P

• Mod Team
Napisano
  W dniu 6.04.2011 o 07:35, Puklus napisał:

No ja ciebie rozumuje ale przeczyta to ktoś zielony i sobie pomyśli ze sobie ustawi super wybierający amor tym pokrętłem i nagle sie okaże że jego sprzęt jaki tępy był taki jest :P

:thumbsup:

Napisano
  W dniu 5.04.2011 o 10:29, Puklus napisał:

A co ty porównujesz prawie podstawowy model z prawie najwyższym modelem do XC ?? które sie różnią ceną prawie dwukrotnie.

Porównuje bo na Torze jeździłem a na Rebie jeżdżę. Co innego mam porównać? Epicona z XCR'em? Moim zdaniem sprężynowa Tora z rocznika 2008, albo wcześniejszego, to kupa i tyle. Jak pisałem wcześniej za twarda sprężyna w standardzie i plastikowe ślizgi. Po paru miechach wyraźnie wyczuwalne luzy. W nowych rocznikach chyba się postarali i zmienili materiał, ale mi niesmak pozostał.

Napisano

ja polecam Epicona .......teraz na nim śmigam co prawda inny model ale technologia ta sama....

naprawdę przyzwoity amorek - w tej cenie lepszego (nowego) raczej nie znajdziesz........

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.