Skocz do zawartości

[Obręcz] Defekt po spotkaniu z dziurą - czy da się naprawić?

Marekzt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, niestety miałem spotkanie z dziura w jezdni co spowodowało wygięcie felgi i przebiciem opony ( typu "snake bite" ). Zdjecia defektu obreczy zamieszczam na zdjeciach w zalaczniku . Pytanie brzmi : czy da się ja wyprostowac? Jak tak to w jaki sposob? Moj pomysl byl aby delikatnie przez szmatke na drewienku wyprostowac ja mlotkiem ale nie jestem pewien czy to dobry pomysl :icon_mrgreen: . Wole zaciagnac rady od bardziej doswiadczonych.

Z gory dziekuje za odpowiedz, jest to moj pierwszy post na tym forum wiec prosze o wyrozumialos :)

post-138166-0-50447600-1301951646_thumb.jpg

post-138166-0-06097700-1301951650_thumb.jpg

post-138166-0-44775700-1301951654_thumb.jpg

Napisano

Jeżeli coś miałbym z tym robić to mniej więcej tak jak napisałeś, ale może da się na takiej jeździć i nie ruszać nie wygląda to szczególnie źle w sumie. Poczekaj jeszcze co inni powiedzą.

Napisano

No to tez jest opcja aby poprostu to zostawic tak jak jest ale boje sie ,ze poglepi sie wgiecie.

Zapomnialem dodac ,ze to jest aluminiowa rama . Mam jeszcze drugi pomysl aby przez szmate kambinerkami sprobowac ja wyprostowac :) . Co o tym myslicie?

• Mod Team
Napisano

Typowy wgniot, można jeździć nawet z większymi. Nie będzie się to powiększać, natomiast nie warto próbować tego prostować bo można co najwyżej bardziej zepsuć, wgnioty są niestety "nienaprawialne".

• Mod Team
Napisano

Alu przy prostowaniu lubi sobię pęknąć wiec jak pisali inni lepiej nie ruszać :P Sam mam wieksze na obreczy i żyje :P Na przyszłość więcej barów w koło dmuchaj :P

Napisano

Posiadam v brake-ki , niestety kolo sie rozcetrowalo i musialem poluzowac tylnie hamulce. W najblizszym czasie zaniose rower do serwisu aby je wycentrowac

Napisano

Ja takie wgnioty prostowałem imadłem ręcznym z gumowymi okładkami. Dawało spokojnie rady. Chybaby mnie szlag trafił gdybym miał jeździć z czymś takim na Vkach. Lepiej już obręcz wymienić i koło przepleść. Taka tania, aluminiowa obręcz to 20pln.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...