Skocz do zawartości

[szprychy] szprychy ht co to takiego?

accentinferno

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Znalazłem na aukcji takie szprychy:http://allegro.pl/szprychy-ht-z-nyplami-czarne-komplet-36szt-252mm-i1543981884.html

masa zadowalająca a cena wręcz rewelacyjna. 60 zł za komplet na oba koła przy masie nieco powyżej 300 gramów na oba kła to moim zdaniem fenomen:P Wie ktoś coś o tych szprychach? Jak z ich trwałością itp?

Drugie pytanie mam na temat nypli aluminiowych. Jakie polecacie, zeby były trwałe i żebym nie bał się jeździć:P .

Napisano

O szprychach nic Ci nie powiem, ale mam w obu kołach nyple Dartmoor'a i sprawują się dobrze, a cena okazyjna, zwłaszcza w porównaniu np. do DT Swissa.

Napisano

Firma istnieje od 6 czy 7 lat, robi właściwie tylko pedały i szprychy.

Szprycha jak szprycha - DT Champion 1.8 waży praktycznie tyle samo, bo ok. 360g (przy 264mm), ale na pewno będzie droższy. Te HT są o ponad 1cm krótsze, więc różnica w podanej wadze się wyrównuje. Poza tym 252mm to do trzech krzyży trochę przymało.

• Mod Team
Napisano

Ja tam uważam ze szprychy bedą ok. Ja jeździłem na komplecie blizej nie okreslonego pochodzenia przeplatanym już ze 4-5 razy i każda sie trzyma dzielnie po wielu kkm.

Te są czarne wiec nie zardzewieją, wagą moga sie roznic nieznacznie bo ciezko na tak małym elemencie zbić wage :P

P.S. rzymo może i 252 przymaławo a ja mam z przodu 245 i co :D wszystko zalezy od obreczy i od koła :P

Napisano

Może kogoś zainteresuje. Pytałem gościa o wagę realną , i otrzymałem wiadomość że szprychy (36 sztuk) ważą 189g. Pytałem bo waga jednej (5g) , wydawała mi się trochę mało dokładna :icon_wink:

Napisano

komplet dt competition wazy dla 64 sztuk 382g na mosiężnych nyplach a dt revolution 286g na takich samych nyplach.

czyli te ht ważą 336 bez nypli dla 64 sztuk czyli na nyplach alu będą ważyć 355g a na mosiężnych ok 400g co oznacza że jednak są najcięższe z tych dt. ale lżejsze od np dt champion i nadal tańsze.

Więc dla kogoś kto nie walczy z każdym gramem nie są złe, tylko zastanawiam się jak z wytrzymałością?

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Trochę już przejechałem na kole z tymi szprychami (1.8mm/254mm/zaplot 2x), więc odświeżę wątek. Mam na nich zaplecione tylne koło (nyple mosiądz), ja+rower+często plecak to ~90kg. Z kołem jako takim nic się nie dzieje, cały czas proste. Jedyne co zauważyłem to trochę gorsza jakość farby niż w szprychach DT. Nie ma tragedii, ale zarysować łatwiej.

Za niedługo zmieniam przednie koło i też zaplotę je na tych szprychach.

komplet dt competition wazy dla 64 sztuk 382g na mosiężnych nyplach a dt revolution 286g na takich samych nyplach.

Tyle to ważą, ale bez nypli.

czyli te ht ważą 336 bez nypli dla 64 sztuk

Moje 32 sztuki dokładnie 169g.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...