MMMAAACCC7 Napisano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 witam, złożyłem napęd na takim układzie: kaseta 7rzędowa hg30 łańcuch takowy KLIK i korba taka KLIK i proszę powiedzcie mi co popsuło efekt sprawności i co w zamian polecacie [choć o tym już często było], głównie chodzi mi o to jaki element zmienić żeby zaczęło grać a nie skakać, opcje takie -zmiana korby -zmiana łańcucha-nie wchodzi w grę--ug50 został dziś odrzucony, skoki łańcucha tragiczne -zmiana łańcucha i kasety- tylko na co? pilnie proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Łańcuch musi być 7-rzędowy, ty podałeś jednorzędowy - za szeroki. Korba paściarska, kup lepiej coś od Shimano (używkę Shimano LX na kwadrat można w tej cenie wyhaczyć a będzie chodzić to o wiele lepiej), albo SrSuntour XCT - całkiem przyjemne korby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 4 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 http://allegro.pl/lancuch-rowerowy-cn21l-116og-1-2-3-32-braz-i1515206199.html Kupiłeś łańcuch 1sp, czyli zły - za szeroki. UG-50 jak i kaseta są nowe? nie powinno skakać, używasz spinki? Skacze na wszystkich przełożeniach? Kup Deore HG-53 i będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 4 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 kaseta ma 300 przebiegu, mało agresywnego, skacze na przełożeniach 5, 6, 7 z tym łańcuchem to są jakieś normalne żarty, raz pisze że jednorzędowy, raz że do 5, 6 i 7 rzędowych, taki badziew w sklepie mi wcisnęli, łancuch skuty, bez spinki rozglądam sie za waszymi radami, zastanawiam sie jeszcze co dopasować do tego łańcucha ug50 [nowy, dzis kupiony] i jakie jeszcze są kasety na 7, prócz hg30 EDIT: panowie, jak ktoś mógłby to podrzućcie mi propozycje 7 rzędowej kasety+korby do 100zł więcej nie wyciągnę ze sprzedaży starego makrokesza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Z rozpiski: http://www.wrower.pl/sprzet/kasety/kasety.php#ZestawienieKasetZebatek wynika, ze kaseta HG-30 powinna obsłużyć trzy popularne typy łańcuchów pod 7/8 sp - oczywiście HG, ale także IG i UG. Pozostaje kwestia korby, bo oprócz obsługi owych formatów łańcuchów (raczej większość popularnych korb pod 7/8 sobie poradzi), musi być dopasowana do długości osi suportu - w przeciwnym razie może zostać zachwiana linia łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 5 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 korbę dopasuję w serwisie, tylko której firmie ufać, czy prowheel, czy suntour czy też shimano jakąś, o ile są takowe do 60zł dziś zaproponowali mi kasetę sram`a 7rzędową, miał ktoś z nią do czynienia lub ma o niej opinie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 kaseta od sram'a.. czemu nie? Do tego łańcuch od Shimano - HG40 i będzie git. Korby.. Weź coś od Shimano, nawet używanego. Prowheel - co to rwa jest? Już Suntour prędzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Na Twoje potrzeby powinien SRAM wystarczyć. Zwróć uwagę na zestopniowanie koronek. Shimano HG30 ma 11-28, Sram 12-32: http://www.cyklotur.com/kasety-7-rzedowe,0.html Chodzi o to, czy przerzutka tylna łyknie bez problemu zębatkę 32T - zwłaszcza, jeśli to jakiś starszy model "zmieniarki". A co do Prowheel - to to :-) http://www.prowheelracing.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 5 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 aii, łańcuch mam już zakupiony ug50, sramowska wygląda solidniej, gdy miałem obie w rękach, dokładniejsze wykonanie zmieniarka to stary kultowy już SIS nowe są zbyt delikatne jak dla mnie najwyższej tarczy nawet na razie nie wrzucę-brak manetek na 7 a z korb to tylko prowheel mi wszędzie proponują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 5 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Na ile przełożeń masz manetki? :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 6 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 manetki revoshift 3x6 dostanę po kosztach truvativa, to raczej nie makrokeszowy sprzęt tylko wtedy który zestaw: hg30-ug50-truvativ czy pg730-ug50-truvativ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 6 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 No to nie dziw się, że coś może działać nie tak, skoro używasz 7 rzędowej kasety z 6 rzędowymi manetkami :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 6 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 wcześniej działało bez problemu, przemęczyło juz hg 30 i hg 50 i dopiero teraz są problemy, a w manetki wejde w ciagu miesiąca, nie tak łatwo dostać coś taniego i sensownego na 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 7 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Czemu nie przejdziesz na 8/9 ?? Jaką masz piaste? Jak masz shimano to kupujesz na allego jakąkolwiek w dobrym stanie piaste zamieniasz bebenki z 7 na 8/9 i przechodzisz na napęd 8 albo 9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 7 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 piasta shimano deore xt stara, fh m772 jeśli to takie proste to chyba tak zrobię, najwyżej serwis mnie wyręczy w tym-brak doświadczenia w rozgrzebywaniu bębenków kaset Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Chodzi prawdopodobnie o piastę fh-m732, z poprzedniej epoki. Przy odrobinie chęci (coroczny serwis) trudno taką piastę zniszczyć. Jest jeszcze wersja pośrednia. Kupujesz manetki 3x8 i montujesz je do kasety 7rzedowej. Po zużyciu kasety 7rz. kupujesz nową piastę (może nowe koło) albo tylko sam bębenek/orzech i przechodzisz na pełny 8rzędowy napęd. Wymiana bębenka to prosta sprawa. Potrzebny klucze do konusów i duży imbus (OIDP 10mm). Jest jeszcze jedna możliwość, trochę bardziej skomplikowana, ale się da. Kupujesz manetki 3x9 i kasetę 9rz. Roznitowujesz albo rozkręcasz nową kasetę, pozbywasz się koronki ostatniej (największej). Resztę montujesz na bęben piasty 7ki. Otrzymujesz napęd 3x8, jako wersja przejściową przed 3x9. Po wymianie bębenka na "współczesny" dokładasz zdjętą wcześniej największą koronkę z kasety i cieszysz się pełnym napędem 3x9. Jeden warunek: stara piasta m732 musi być kompatybilna również z kasetami typu hg (wewnętrzny gwint), a nie tylko ug (zewnętrzny gwint). Układ 3x8 z manetkami 3x9 na bębnie 7ce to tak gwoli przypomnienia, nie sądzę że to wykorzystasz. A przyzwoite (w moim odczuciu przyzwoite) manetki 3x7 w dalszym ciągu są dostępne. Dla przykładu stx z monitorkami sl-mc40, dostępny w cykloturze za 70zł. Sam korzystam w rowerze turystycznym z manetek 3x7 (sl-mc37, fh-m290, rd-m290, kaseta 12-23 samodzielnie zestopniowana) i nie czuję potrzeby zmiany na 8kę czy tym bardziej 9kę. Ale to dyskusja nie na ten wątek. Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety. Mimo wszystko masz sporo możliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 7 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 co do bębna 8/9 to wpierw muszę zrobić zdjęcia i pokazać tu ile mam tam miejsca w tylnym widelcu, bo juz teraz rozciągam tylny widelec zeby kolo włożyc, kaseta na minimalnym odstępie się ślizga to co będzie przy 8/9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 7 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Szerszy jest pare mm i na pewno wejdzie. Ale moim zdaniem skoro do wymiany idzie cały naped łacznie z manetkami lepiej wziąć 9 rzędów, łatwiejszy dobór i wiecej cześci. kaseta na minimalnym odstępie się ślizga to co będzie przy 8/9 A tego nie rozumiem, możesz bardziej obrazowo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 kaseta ma 300 przebiegu, mało agresywnego, skacze na przełożeniach 5, 6, 7 Kaseta praktycznie nówka, to nie powinno nic się dziać. Korba i łańcuch (ten ug) też nowe? Skacze w sensie między zębatkami, czy się łańcuch ślizga? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 7 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 skakać to skacze od początku, łańcuch się slizga założone mam to co na samej górze jest wymienione, puklus tu są te zdjęcia o których Ci mówiłem KLIK KLIK KLIK chodzi mi o odstęp między najmniejszą koronką a ramą, minimum miejsca tam jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Rozciąganie "na siłę" widelca o standardowym rozstawie jest kiepskim pomysłem, bo powoduje nieprzewidziane przez konstruktora naprężenia. Korpusy piast Shimano 7 i 8/9 mają taka samą szerokość. Po wymianie bębenka z 7 (węższy) na 8/9 (szerszy), trzeba przesunąć piastę na osi w lewo. Jeśli np. między przeciwnakrętką a lewym konusem jest podkładka, to trzeba zastosować cieńszą lub przetoczyć oryginalną do mniejszej grubości (jeśli dobrze pamiętam, to piasta powinna być przesunięta z grubsza o 2mm w lewo). Konieczne będzie także przecentrowanie obręczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 7 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 A zrób fotki koronek kasety, na których skacze, ta kaseta jest na pewno nowa? :/ BTW, to jest tak usyfione strasznie, czy mi się wydaje? Sugeruję umycie i nasmarowanie napędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 7 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 nigdy nie umiałem myć kasety , jest taka brudna, świeżo po zabawie w piachu kaseta,z tego co mi powiedzieli w serwisie jest nowa, choć jak to mówią "nigdy nie wierz serwisowi" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.