Skocz do zawartości

[Amortyzator] Rura sterowa i amortyzator

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Z góry jeśli temat w złym dziale to przepraszam i proszę o przeniesienie.

Mam pytanie (ponieważ rower w serwisie) jak się mierzy jaki wejdzie amortyzator do danej ramy czyli ta cała rura sterowa i jak można sprawdzić bez kupna czy dana opona bd się mieścić w rowerze. Mam na myśli tutaj mojego poczciwego Raleigha Oxforda. Nw jaki amorek można by tam włożyć żeby nieco poprawić komfort jazdy.

• Mod Team

Sprawa jaest prosta. Jest kilka elementów ktorych wymiary trzeba znać lub je zmierzyć. Począwszy od główki ramy + miski sterów, Następnie wysokość mostka + ewentualne podkładki pod mostek (o ile to ahead).

Liczy sie to tak ze główka ramy z nabitymi sterami i nałożonym mostku powinna sie chować za górną krawędź mostka tak ok 3-4mm. Jeżeli rura jest za krotka to jest mały problem (da sie kupić adapter przedłużający) natomiast jeżeli za długa kupuje sie podkładki pod mostek lub docina sterówkę.

Powyższy opis tyczy sie tylko ahead, przy klasycznym jest kapke inaczej :P

• Mod Team

Ale co noname ?? Amor?? Stery jakie masz? gwintowane czy ahead ?? czyli czy masz mostek przykręcany na rurze sterowej czy wpuszczany w rurę sterową? 1" czy 1 1/8" ??

Najprościej to wyciąg amora i zmierz długość rury sterowej i będziesz wiedział jaką min wartość możesz nabyć.

• Mod Team

Pewnie ze mozna zmierzyć 1" ma 2.45 cm a 1 1/8" ma 2.75 cm (wartości w przybliżeniu). Masz stery klasyczne na gwint co strasznie ogranicza ci pole wyboru amora bez wymiany sterów. Co gorsza obawiam sie ze stery są 1" co kompletnie zawęza pole do stopnia prawie nie oplacalnego by sie w to bawić.

No właśnie sam nie wiem bo kolega wyżej pisał coś że bd potrzebna zmiana sterów ;) I tak sie zastanawiam czy go kupować bo kasy zbytnio nie posiadam na niego, nie wiem sam jak bd pracował ani czy jest to jakis T6 czy inny. Może jest coś troszkę tańszego ale żeby jakos pracował?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...