Skocz do zawartości

[Amortyzator] SR Suntour XCM 2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema chciałbym was się zapytać co zrobić ,żeby zmiękczyć amortyzator SUNTOUR XCM-V2. Przy mojej wadze 73 kg, tłumi naprawdę cienko. Jakby co to napiszcie czy warto go zmieniać czy nie. Mam krossa level a2. :D

PS: Jakby co to moge na niego przeznaczyć około 400 złotych. B)

Napisano

Kąpiel olejowa coś tam daje ale nie oczekuj cudów po XCM'e-wszakże to karykatura amorka, łapie luzy, nie wybiera nierówności ogólnie słaby sprzęt. Lepiej zainwestuj już lepiej w coś pokroju SR Suntour XCR.

Napisano
  Cytat
Dzięki, mógłbyś mi wysłać link ,np. z allegro jakiegoś fajnego amorka do 400 złotych??

Z nówek do 400 zł nie znajdziesz nic lepszego niż XCR, na allegro jest tego multum-link.

Napisano

Hm.. używana Tora? albo w dobrym stanie Epicon, Bomber MX albo nawet MX pro. Z nówek właściwie tylko Raidon - lepsze od XCR a na pewno od XCM!

Napisano

Jaki jest sens zmiany z XCM na XCR? Za 450-500zł można kupić Raidona a im bliżej tej górnej granicy nawet i Torę, więc zakup XCR mija się z celem. A tak wydasz 300zł i niedługo znów będziesz chciał wymienić widelec na coś lepszego. A wtedy to będzie już w sumie dobre 800zł jak nie więcej. Więc radzę na razie jeździć na tym XCM, dozbierać te 100zł i kupić coś lepszego. Oczywiście mówię o nowych częściach, jeśli chodzi o używane zgadzam się z przedmówcą.

Napisano

Zgadzam się z przedmówcami-warto dozbierać to 100 zł, ale jeżeli masz 400 zł i chcesz nówkę to XCR nie jest takim złym wyborem, zresztą i tak będzie znacznie lepszy niż XCM.

Napisano

Jeżeli myślisz o późniejszej rozbudowie to tak, jeżeli chcesz zajechać go na śmierć to nie, i tutaj najlepszym wyborem który nie zrujnuje twojej kieszeni będzie XCR.

Napisano

A czy ma sens wkładanie amortyzatora za 400zł do roweru za 1300zł? Albo czy ma sens wydawanie 300zł tylko po to, by okazało się, że zmiana nic nie wnosi?

Napisano

Pytanie jeszcze jakie masz hamulce. Bo V-brake zamocujesz tylko do tego Marzocchi. Zresztą przyjemny widelec, 2006 więc jeszcze Włochy i jeśli naprawdę ma tylko 500km, niezła okazja. Niestety nie posiada blokady. Epicon będzie pewnie najlżejszy, a przy tym dobrze działa, Tora to jednak "kowadło", ale nie do zabicia i praca też jest niezła, szczególnie 318 z Motion Control. Choć bałbym się ją kupić - "używana przez 14-latka". Może być tak, że faktycznie tylko jeździł, ale może być i tak, że skakał na tym widelcu, a to sprzętowi nie służy.

Napisano
  W dniu 4.04.2011 o 19:52, Fenthin napisał:

Pytanie jeszcze jakie masz hamulce. Bo V-brake zamocujesz tylko do tego Marzocchi. Zresztą przyjemny widelec, 2006 więc jeszcze Włochy i jeśli naprawdę ma tylko 500km, niezła okazja. Niestety nie posiada blokady. Epicon będzie pewnie najlżejszy, a przy tym dobrze działa, Tora to jednak "kowadło", ale nie do zabicia i praca też jest niezła, szczególnie 318 z Motion Control. Choć bałbym się ją kupić - "używana przez 14-latka". Może być tak, że faktycznie tylko jeździł, ale może być i tak, że skakał na tym widelcu, a to sprzętowi nie służy.

Nie, nie ja nie z tych. :icon_lol: Naprawdę już trochę przejeździłem w swoim krótkim życiu z parę tysięcy km.

W dniu 4.04.2011 o 19:55, jaco96 napisał:

Nie, nie ja nie z tych. :icon_lol: Naprawdę już trochę przejeździłem w swoim krótkim życiu z parę tysięcy km.

Kurcze głupio to zabrzmiało, jakbym się przechwalał. Sorr :icon_confused: wybaczcie "świeżak"

• Mod Team
Napisano

Średni, bardzo krótka rura sterowa, stary model chyba z 2008r. Pozatym na sprzedawce trzeba uważać bo pisze jedno a wysyła drugie.

Napisano
  W dniu 5.04.2011 o 07:31, Puklus napisał:

stary model chyba z 2008r

Właśnie ,chciałem was się zapytać czy jest duża różnica pomiędzy modelami starszymi a nowymi??

Sztyca z krossa levela a2 2010 będzie pasować do WTB Power V DH Race?

Napisano

Będzie pasować.

Ten amorek co podałeś... Olej go! To wcale lepsze od XCM nie będzie, a jeśli już, to pocieszysz się nim tylko rok, może półtorej. Wiem, bo sam taki zajeżdżam i muszę go już bardzo często serwisować - czasami nawet co 500km!

Człowieku, kup używanego Bombowca, nie zajedziesz tego za cholerę, praca Ci najpewniej przypadnie do gustu, budowa banalna jak mało jaki amor... Czego chcieć więcej?

Albo Tora - klocek, ale niezniszczalny, podobnie jak Bomber.

Napisano
  W dniu 5.04.2011 o 20:08, adii22 napisał:

Będzie pasować.

Ten amorek co podałeś... Olej go! To wcale lepsze od XCM nie będzie, a jeśli już, to pocieszysz się nim tylko rok, może półtorej. Wiem, bo sam taki zajeżdżam i muszę go już bardzo często serwisować - czasami nawet co 500km!

Człowieku, kup używanego Bombowca, nie zajedziesz tego za cholerę, praca Ci najpewniej przypadnie do gustu, budowa banalna jak mało jaki amor... Czego chcieć więcej?

Albo Tora - klocek, ale niezniszczalny, podobnie jak Bomber.

Właśnie wczoraj mi koleś zaproponował ofertę. Chce Marzocchi MX PRO LO za 400 zł. Opyla się nie??

Napisano
  W dniu 6.04.2011 o 05:47, Grand231 napisał:

Tak ale zależy z którego roku.

Jeszcze nie wiem dokładnie 2009 lub 2008 ,dziś będę miał zdjęcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.