hollowman Napisano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Z okolic napędu (suportu) podczas pedałowania dochodzą stuki a dokładniej takie cykanie, prawie przy każdym naciśnięciu pedała. Pytanie brzmi czy to jakieś łożyska, które znajdują się w pedałach, czy łańcuch (to raczej wykluczam), czy może coś się dzieje z suportem. Moim zdaniem to pedały ale może ktoś miał podobne objawy i zdiagnozuje owe cykanie na podstawie mojego opisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Jeśli to nie występuje w jednym położeniu korby tylko tak jak mówisz, praktycznie ciągle, stawiałbym na pedały. Zacznij od sprawdzenia, czy są dobrze dokręcone, to może wydawać jakieś dźwięki. Jeśli to nie pomoże lub będą dokręcone, trzeba zajrzeć do łożysk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CarNeezA Napisano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 U mnie było takie bardziej skrzypienie na pedałach. Zalałem odrobiną Kujawskiego i teraz 0 odgłosów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cuberider Napisano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Pewnie odsetki od kredytu zaciągniętego na rower Tobie cykają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 W m520 mi łożyska cykały i przestały. Koledze suport psztyka. Jeśli nie był rower w jakimś wielkim syfie, tzn łożyska są czyste, to nie ma się zwykle czym przejmować, tylko doginać na rowerze, aż się ułoży Jeśli to coś poważniejszego, np pęknięta miska, to odezwie się w swoim czasie Poważniej i wtedy będziesz wiedział, że czas na zmianę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hollowman Napisano 4 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 W m520 mi łożyska cykały i przestały. Koledze suport psztyka. Jeśli nie był rower w jakimś wielkim syfie, tzn łożyska są czyste, to nie ma się zwykle czym przejmować, tylko doginać na rowerze, aż się ułoży Jeśli to coś poważniejszego, np pęknięta miska, to odezwie się w swoim czasie Poważniej i wtedy będziesz wiedział, że czas na zmianę ale to nie jest nówka żeby się coś układało. rower dostał już w dupe teraz to tylko defekty będą wychodzić lipa poprostu jak lece swoim XTC3 z kumplem na makrokeszu a mój działa jak ze złomu. Jutro dokręcę pedały i napisze czy pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 W takim razie gdzieś mogło się dostać jakieś złośliwe ziarenko piasku, albo pękła kuleczka, czy miska. Po prostu musisz posprawdzać łożyska w pedałach, czy w suporcie, nawalić nowego smaru i obserwować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Z okolic napędu (suportu) podczas pedałowania dochodzą stuki a dokładniej takie cykanie, prawie przy każdym naciśnięciu pedała. Pytanie brzmi czy to jakieś łożyska, które znajdują się w pedałach, czy łańcuch (to raczej wykluczam), czy może coś się dzieje z suportem. Moim zdaniem to pedały ale może ktoś miał podobne objawy i zdiagnozuje owe cykanie na podstawie mojego opisu. Najczęściej cykanie powodują pedały. Równie często sztyca w ramie, ale tu podajesz że zawsze jak się kręci korba i wywierasz na nią nacisk. Zrób serwis. Wyczyść pedały, korbę sprawdź suport czy nie ma tam syfu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Publius Napisano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Może to być ziarenko piasku pod którymś gwintem (pedały!), poczyść i posmaruj smarem stałym gwinty, ale: czy łańcuch (to raczej wykluczam) Tego tak szybko nie wykluczaj, zmagałem się z cykaniem po obu stronach. Jak kręciłem to zupełnie jakby zegarek pracował: cyk-cyk cyk-cyk. Okazało się że to właśnie wina zużytego i rozciągniętego łańcucha. Dźwięki wrednie się niosą, więc to że dochodzi z okolic suportu nie gwarantuje że właśnie tam powstaje ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hollowman Napisano 6 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Odkręciłem pedały i jest tam bardzo minimalny luz moim zdaniem taki powinien chyba być aczkolwiek jak ruszam tą ośką w pedale to słyszę ciche klikanie i zastanawiam się czy to owe klikanie przeradza się pod wpływem dużej siły nogi w takie głośne klikanie. na razie nie dobrałem się do wnętrza bo nie mogę odkręcić śrub mocujących tę ośkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hollowman Napisano 16 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 informacyjnie: to owe cykanie to był luz w pedałach. naprawione! pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.