Magus76 Napisano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Witam, Nie bede mowil o korzeniach mojej cyklozy Wspomne tylko, ze obecnie od 20 lat (z przerwami) zajezdzam trekking. Klasyczna rama stalowa, caly rower to 16kg zywej wagi (bez blotnikow). Opony niby z gladkim paskiem po srodku, ale szerokie. Poniewaz puszczaja spawy postanowilem przesiasc sie na cos nowego, bardziej doapsowanego do charakteru mojej obecnej jazdy. 1. Potrzebuje wiec rower do jazdy po drogach twardych (90%) i ew. szuter. 0% Blota 2. Ma byc w miare szybki (tuza tarcza z przodu minimum 48, z tylu max 12) Poczatkowo rozgladalem sie za kolarka, ale jakos nie przemawia do mnie baranek jako precyzyjne narzedzie sterowania przy malej predkosci i wymijaniu pieszych (jazda w miescie), tak wiec: 3. kierownica prosta i niezbyt szeroka - moze byc z rogami (jezeli ich nie bedzie to i tak planuje dodac) 4. widelce sztywny - tak sie przyzwyczailem i nie przeszkadza mi brak amortyzacji 5. kola 28" 6. opony niezbyt szerokie (max 1"), oczywiscie bieznik szosowy 7. waga roweru - im mniej tym lepiej. Ponizej 12kg byloby idealnie. 8. istotna przede wszystkim rama - osprzet moge powymieniac jak sie bedzie zuzywac. 9. Moj wzrost - 183, waga 74 Ostatnio krece sie wokol Meridy i Kellys. Krossy, Unibike i inne Romety jakos do mnie nie przemawiaja, ale moze mnie przekonacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corratec Napisano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Nowy czy używany > ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Magus76 Napisano 4 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Nie upieram sie przy nowce. Ale uzywka musialaby byc ze sprawdzonego zrodla. Wiadomo, ze z kazdym rowerkiem uzywanym wiaze sie historia ... trudno czasem dojzec, ze cos walniete i zamaskowane "do sprzedazy". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Budżet trochę mały jak na nowy rower o takich cechach. Moja propozycja to: Speeder T1 2010, tutaj duże zdjęcie. Nic innego nie przychodzi mi do głowy w tej cenie. Kellys, Unibike, Romet w ogóle nie robią takich hybryd. Z Krossa najbliżej jest Street Scraper, ale nie jest on typową szosówką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Magus76 Napisano 4 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 No wlasnie juz widzialem tego Speedera (jescze nie na zywca). Jakbym podkrecil budzet do 2k to mialbym do wyboru jeszcze Speeder T2 i moze Orbea AOS. Aczkolwiek trudno mi porownac te rowery - jakies wskazowki? Pytanie tez z czego musialbym zrezygnowac aby miec wiekszy wybor i nadal zmiescic sie w budzecie 1,5k? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 http://www.cube.eu/tour/cross-road-line/sl-cross-comp/ Również ten rowerek pasowałby do wymagań. Od czasu do czasu pojawiał się na allegro (nowy) w cenie zbliżonej do wymaganej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Mam niewielkie doświadczenie z szosami, więc nie wiem, który będzie lepszy. Jak popatrzysz na tą T1 to tam już nie ma z czego rezygnować, a i tak rower mieści się w założonej kwocie tylko dlatego, że jest na wyprzedaży rocznika. Ewentualnie mogę powiedzieć tak: gdybyś szukał używanej szosy to rezygnacja z płaskiej kierownicy zwiększy wybór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Magus76 Napisano 5 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Wyglada na to, ze T1 jest ok. Pytanie tylko, jaki rozmiar ramy. W standardowej dla szosowki wychodzi mi 56. Jednak tu jest slope i dla rozmiaru 55,5, teoretyczna gorna rura wychodzi 59cm! Czy ktos potrafi okreslicm czy ta rama nie bedzie za wielka. Zakladajac regulacje - pozycja siodelka (prozd/tyl da sie zniwelowac zbyt dluga/krotka rure gorna), czy zmieniajac mostek. Pytanie tylko jak duzych korekt bym potrzebowal. Przypomne: moj wzrost 183, przekrok ok 82cm. Jescze sie przejade po kilku sklepach w kraku - moze znajde jakis model to sie przymierze, ale jakbym nie znalazl to prosze o jakies sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Może ta metoda doboru ramy szosowej coś Ci pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Magus76 Napisano 5 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Biorac podane wzory to bym musial szukac ramy 46 Na szcscie dostalem info z jednego ze sklepow - dla 55,5 rura pozioma jest na wysokosci ok 82cm. Tym samym rowetr na pewno bedzie za wielki. Pozostaje mi poprzymierzac mniejsze. dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Nie wiem jak Ty to policzyłeś, bo mi wyszedł rozmiar 54,27. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Magus76 Napisano 5 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 szosa Rozmiar dla ram opadających = Odległość "Krok - Podłoga" x 0.58 U mnie przekrok to ok. 82cm x 0.58 => rozmiar ramy to 47,56cm. Dlatego nie ufam slopom - z numerkow nie da sie wyliczyc poprawnej wielkosc, chyba, ze ma sie pelne opomiarowanie. W sumie to chyba najlepiej i najprzyjemniej samemu sie poprzymierzac na zywca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Ja przyjąłem, że to jest klasyczna rama (sloping minimalny) i dla bezpieczeństwa wziąłem przekrok 81 i mi wyszło Wcale bym się nie zdziwił, jeśli faktycznie ideałem byłby dla Ciebie rozmiar pomiędzy 53 i 55,5. Na żywca to metoda nie do pobicia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.