spitz Napisano 4 Kwietnia 2011 Napisano 4 Kwietnia 2011 Witam, to mój pierwszy post tutaj Piszę bo potrzebuje porady na temat renowacji mojego starego roweru (produkcja 1992 lub 93). Nie pytajcie czemu nie kupię nowego ten po prostu lubię i mam do niego sentyment, od 5 lat stał na balkonie/piwnicy nieruszany i trochę "sflaczał". Teraz go wziąłem z powrotem i jako, że mieszkam poza miastem zamierzam trochę na nim pojeździć, wyprzedzając pytanie wyłącznie amatorsko na weekendowe wypady z żoną ;] Na rowerze przejechałem łącznie ok 15 kkm i nigdy nic w nim nie zmieniałem, nigdy się nic nie zepsuło. No ale teraz jak widać na zdjęciu nie jest z nim najlepiej, do wymiany jest w zasadzie wszystko oprócz ramy, kierownicy, siodełka i kół. Rower jest firmy Bianchi model Cougar, cały osprzęt to Shimano. Pytanie jest zatem takie: co mi będzie potrzebne? rozumiem, że muszę kupić cały zespół napędowy czyli przerzutki przód/tył, łańcuch, do tego opony i hamulce... czy coś jescze? sry, że może głupie pytanie ale specem nie jestem . Oprócz tego całą resztę zamierzam wyczyścić i zakonserwować. Na allegro trochę jest tych części, i już sam nie wiem co mam wybrać do jazdy rekreacyjnej. I jeszcze jedno pytanie... ile to wszystko może kosztować? Pozdrawiam.
Mr. Dry Napisano 4 Kwietnia 2011 Napisano 4 Kwietnia 2011 Linki i pancerze na pierwszy ogień. Przerzutek jeśli nie trzeba tj. nie mają wielkich luzów i robią swoje to nie ruszaj. Łańcuch i kaseta/wolnobieg raczej do wymiany, korby pewnie też. Jeśli wywalisz hamulce to wraz z nimi muszą polecieć klamki. Te twoje to cantilevery i ciężko takie dostać. Jakieś tam nowe jakie widziałem ale to koszt ponad 100PLN za jeden komplet. Opony weź jakieś semislicki 30-35 PLN za sztukę Korby - kiedyś miałem Shimano C051, zrobiłem na nich 10Kkm i teraz jeżdżą w rowerze mojej żony - kosztowały coś koło 60 PLN ale teraz na szybko nie mogę znaleźć. Odradzam Altusa, w zimie już po 1000 km największy blat był do wywalenia. Łańcuch - sram PC-850. Ja płaciłem niedawno 60 PLN. Kiedyś jeździłem też na Ventura i wytrzymał dłużej niż ten sramowski, Ale to było z 7-8 lat temu. Wolnobieg/kaseta - Ceny na allegro od 20 do 55 PLN. Zależy co masz to musisz takie samo założyć. Linki, pancerze, klocki - tak w ciemno 60 PLN.
spitz Napisano 4 Kwietnia 2011 Autor Napisano 4 Kwietnia 2011 Dzięki, właśnie o taką radę mi chodziło A jeszcze pytanie odnośnie hamulców, w tym wypadku bardziej odpowiednie będą V-brake czy szczękowe? spoko, czyli w 300-400zł się zamkne
Mr. Dry Napisano 4 Kwietnia 2011 Napisano 4 Kwietnia 2011 Szczękowe czyli takie jak przy szosie pewnie dałoby by radę wcisnąć, ale jakieś wielkie stalowe złomy czy od bmx. Wtedy nie musiałbyś wymieniać klamek. V-ki będą pasować bo mocujesz je na tych samych piwotach co canti. Łatwiej je ustawić i lepiej hamują. http://allegro.pl/zestaw-czarny-alu-alhonga-lx-na-caly-rower-i1540682789.html lub http://allegro.pl/nowe-tektro-857-komplet-na-2-kola-xc-mtb-wys-0-i1529806562.html Sam jeżdżę na Tektro tyle, że mini V i nie narzekam. Nigdy mnie nie zawiodły. Klamki tej firmy gdzieś od 30 PLN. Dalej ceny idą w górę i szacunkowy koszt to 150 PLN za komplet hampli i klamek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.