pr0 Napisano 4 Kwietnia 2011 Napisano 4 Kwietnia 2011 Witam wszystkich po bardzo długiej abstynencji od forum i roweru z resztą też ! Już myślałem, że nigdy tu nie wejdę ale dobrze was "widzieć" z powrotem No ale do rzeczy... Jako że zbliża się sezon - wiadomo - nieuchronne wydatki związane z modernizacją sprzętu a nieraz zakup samego roweru. Dziś szukamy roweru typu RACZEJ CROSS 28" lub MTB 26" dla dziewczyny 165cm 48kg. Budżet jest dość mocno napięty i im taniej tym oczywiście lepiej, orientacyjnie będzie to do 2000zł. Wolałbym, żeby był to cross bo jako tako nie uprawiamy kolarstwa (sorry, turystyki ) typowo górskiego (górskiego traktować z przymrużeniem oka bo mieszkamy w trójmieście) a i ta osoba będzie na pewno jeździć bez kasku więc siłą rzeczy odpadają ostre wyjazdy do lasu po krzakach itp. Ogólnie: 20% chodniki, płytki, 65% ścieżki rowerowe, 15% kocie łby, dukty, szutry, górki w lesie. Z przeprowadzonego wywiadu chciałaby żeby: - rower był możliwie stabilny: pokonywał niskie krawężniki bokiem, czołowo, po zjeździe na trawę nie przewracał się - był szybki - LEKKI!!! okolice 12 max 13kg - v-brake w związku z tym powyżej i niskiej masy ridera - wjeżdżał dobrze pod strome górki stąd korba (44-32-22) i kaseta (11-32) - nie wiem do końca jak mają się do tego duże koła. - amortyzator w miarę pracował Podsumowując: cross 28" to dobry wybór w tym przypadku? Dodam, że będzie to przesiadka ze stalowego trekkinga firmy kross co waży tyle co mały samochód a opony stawiają opory ciągniętej ciężarówki. Jeśli chodzi o ramę to z moich domysłów i pomiarów odpowiednia będzie 17" a dla MTB 17,5-18". Na crossie 19" kelly's neos radziła sobie świetnie chociaż był bardzo niestabilny to samo na moim MTB no saint "lucy" 20" Z moich propozycji wrzucam: Rabat 12% (boli trochę korba) 1850zł~ http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_rower-zethos-2011-UNIBIKE.html?PT=53177040&PZTA=8&HNT=T&PD=53010491&WSZDZ=T Kelly's Neos (mój faworyt, zdecydowanie) 1850zł http://allegro.pl/rower-kelly-s-neos-taniej-o-23-okazja-kellys-i1526562079.html a co do MTB: Kross A6 17", Kelly's Magic (też mój faworyt z tego segmentu) I tu czekam na wasze propozycję, opinie, uwagi PS: Dawno nie obracałem się w świecie rowerlandi ale czy ceny wyskoczyły tak wysoko teraz przed sezonem czy są w porządku? UWAGA: Jeśli macie stosunkowo nowy rower, z małym przebiegiem, ZADBANY, bez uszkodzeń, piszcie, takie propozycje też rozważymy Z góry dziękuje za odpowiedzi!
Pitof Napisano 4 Kwietnia 2011 Napisano 4 Kwietnia 2011 Witam, patrząc na to 20% chodniki, płytki, 65% ścieżki rowerowe, 15% kocie łby, dukty, szutry, górki w lesie. to uważam, że cross to dobry wybór. Rama Neosa 17'' ma bardzo niską główkę ramy, która dodatkowo jest nachylona pod niskim kątem. Te dwie cechy będą pomocne przy pokonywaniu podjazdów. Rocznik 2010 cechuje również atrakcyjny współczynnik cena/wartość, choć trzeba przynać, że Zethos wypada w tym względzie nawet trochę lepiej.
pr0 Napisano 4 Kwietnia 2011 Autor Napisano 4 Kwietnia 2011 Idziemy dzisiaj oglądać Neosa i zobaczymy czy przejdzie test walorów estetycznych i "ogólnotechniczny" Miałem pewne obawy dotyczące ciężkiego podjeżdżania pod górki a wbrew temu jak mogło by się wydawać trójmiasto z okolicami są całkiem mocno pofałdowane. Dzięki za bardzo pomocną opinię. Oczywiście +
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.