tranzystor82 Napisano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 WItam Mam zapytanie gdyż bede musiał zmienić tarcze ( zarówno przód jak i tył ) Posiadam hamulce Hayesa Strocker ryde trail - przód oraz tył, standardowo miałem tarcze 160mm natomiast teraz myślałem o małych zmienach, tzn. na tył dać 180mm oraz na przód 203mm przy czym nie wiem czy mogę gdyż mam amorek rock shock tora 318 natomiast w manualu nic nie ma o kompatybilności adapterów . Teraz właściwe pytania Czy tarcze ashimy np z tej aukcji http://allegro.pl/tarcze-hamulcowe-ashima-203mm-mtb-dh-fr-4x-wys-0-i1533306539.html#gallery będą sie nadawały do hayesów ?. Czy nie będzie problemów z adapteramiw przypadku amorka ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Pyt 1- Będą pasować Pyt 2- Adapter na przód odpowiedni do wielkości tarczy, 203 może być do Tory. Tylko po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsystem Napisano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 dla lansu:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tranzystor82 Napisano 4 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 dla lansu:P Hm dla lansu ... raczej nie tylko tak czytam forum i każdy pisze ze tarcza sie mniej grzeje przy czym hamowanie jest duzo lepsze, wiec sobie pomyślałem ..... To co 2x180 brać T+P przy czym chyba adaptery też ASHIMY wezme bo moje są 160 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Jak nie dla lansu to proszę o odpowiedź: -co jeździsz (XC, AM, DH, itp) -ile ważysz? -jakie masz piasty (CL, IS) -mocowanie zacisku na amorze IS czy PM? Pzdr, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tranzystor82 Napisano 4 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Jak nie dla lansu to proszę o odpowiedź: -co jeździsz (XC, AM, DH, itp) -ile ważysz? Jakie masz piasty (CL, IS) Jazda raczej normalna lecz ostatnio dośc szybko waga to 80,5kg piasty T+P - HB -M525 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Moim zdaniem max co Ci trzeba to 180 z przodu i 160 z tyłu. Tarcze o których wspominałeś mogą być. Adapter kup na przód tylko, jakiś najtańszy Clarks do tarczy 180 będzie OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tranzystor82 Napisano 4 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Moim zdaniem max co Ci trzeba to 180 z przodu i 160 z tyłu. Tarcze o których wspominałeś mogą być. Adapter kup na przód tylko, jakiś najtańszy Clarks do tarczy 180 będzie OK. No to chyba tak zrobie, lecz widze 160 ashimy prawie brak, stąd właśnie taki wybór 180 + 203 a adaptery znalazłem w kompletach za niewielką kase wiec... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Więc kup Dartmoor Nano, to to samo, albo kupuj co chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tranzystor82 Napisano 4 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Więc kup Dartmoor Nano, to to samo, albo kupuj co chcesz. No własnie znalazłem są dostępne nawet za niegłupie pieniądze, tak sobie myśle że może by zostać przy 160 i nie kombinować z adapterem na przód @ 180 tylko zakupić dwie takie tarcze i poprostu jeżdzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tranzystor82 Napisano 5 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Witam Zakupiłem tak jak kolega doradził Dartmoor Nano @160 na tył i ashime @180 na przód z adapterem ashimy :] Dzieki za poradę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Miło mi, że pomogłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tranzystor82 Napisano 13 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 No wszystkie częsci mi sie zatelepały wkońcu I tak zmeniłem tarcze na tyle Dartmoor Nano @ 160mm i jest ok wyrególowałem zacisk, nic nie brzeczy, nie obija sie - słowem cisza. Ale na przodzie mam ashime @180 i wyglada na to że tarcza jest troche pokrzywiona ( doszła nowa w hermetycznym opakowaniu wraz w wkretami) opakowanie było usztywnione sklejką . Proóbowałem jakos zacisk na przodzie ustawic tak by nie było dzwięków ocierania, lecz niestety nie ma opcji zbyt duże bicie lewo-prawo. Czy da sie jakoś to wyprostowac, bo przyznam sie nie chce mi sie odsyłac tego i czekac znowu jakis tydzien Co radzicie w takiej sytuacji? No wszystkie częsci mi sie zatelepały wkońcu I tak zmeniłem tarcze na tyle Dartmoor Nano @ 160mm i jest ok wyrególowałem zacisk, nic nie brzeczy, nie obija sie - słowem cisza. Ale na przodzie mam ashime @180 i wyglada na to że tarcza jest troche pokrzywiona ( doszła nowa w hermetycznym opakowaniu wraz w wkretami) opakowanie było usztywnione sklejką . Proóbowałem jakos zacisk na przodzie ustawic tak by nie było dzwięków ocierania, lecz niestety nie ma opcji zbyt duże bicie lewo-prawo. Czy da sie jakoś to wyprostowac, bo przyznam sie nie chce mi sie odsyłac tego i czekac znowu jakis tydzien Co radzicie w takiej sytuacji? Ok Znalazłem ;] http://www.forumrowerowe.org/topic/70289-hamulec-tarczowy-cos-trze/page__view__findpost__p__720642 Temat można zamknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.