Skocz do zawartości

[treningi] jak dużo

netta1987

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po ostatnich zapędach wolę się spytać czym grozi za duża liczba godzin treningu tlenowego bo ostatnio zapędziłem się i tak:

wczoraj 4:22h 103km

dziś 8:15h 199km

Związku z czym nie wiem czy trochę nie przesadziłem z objętością? Dodam informacje mogące być istotnymi:

odczucia po treningu lekki ból nóg i 4 liter ale to chyba normalne

jazda po dość równym terenie na fullu mtb/xc zablokowanym na sztywno opony terenowe z łagodnym bieżnikiem

zakwaszanie poczułem dziś na około 150km ale już na 160 było znów ok

trenuje już 3 rok ale pierwszy staram się poważniej

sezon rozpocząłem w styczniu

Jeśli faktycznie jest to strefa tlenowa to możesz jeździć ile się Tobie podoba lub dopóki sił starczy. Kwas mlekowy pojawia się, ale jego stężenie w organizmie utrzymuje się na niskim poziomie (krótkie bóle mięśni). Ważne przy tym (choć pewnie nie muszę Ci o tym mówić) jest na bieżąco uzupełnianie zużytych kalorii by nie dopuścić do stanu "ściana" lub "pusty bak" no i duuużo pić. Gdy spalone kalorie uzupełniane są następnymi, mięśniom dostarczamy paliwo i możemy jechać dalej.

Trenujesz już 3 lata i organizm na pewno przestawił się przy takiej ilości godzin na rowerze w tryb wzmożonej eksploatacji. Taki wysiłek dla zdrowego młodego organizmu to same plusy. Jeśli następnego dnia poczujesz się zmęczony - odpuść, nie jeździj albo zmniejsz intensywność treningu do dolnego zakresu drugiej strefy lub nawet pierwszej. W takim wypadku polecam drugą opcję. Rozjazdy też są bardzo ważną częścią treningu.

TAK TRZYMAJ :)

niestety opcja nie inwestowania odpada bo chcę dokończyć składać na zaplanowanym poziomie a co do zakupu szosy myślę nad czymś pośrednim typu: http://allegro.pl/przelajowy-cyclocross-felt-fx1-i1548529524.html +zmiana korby na 48a może nawet 50 i dokupienie opon szosowych tak by mieć rower na łatwe maratony ale i nadający się właśnie do treningów szosowych objętościowych. co o tym myślicie? miałem szose i niestety musiałem się rozstać ale i nie kręciła mnie tak bardzo jak mtb a z jej braku takie treningi robię właśnie mtb

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...