MataHari Napisano 3 Kwietnia 2011 Napisano 3 Kwietnia 2011 Witam serdecznie. Od jakiegoś już czasu przeglądam forum, a w szczególności dział sprzętowy i pomimo, że przeczytałam znaczną część postów, nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Dlatego pozwoliłam sobie założyć ten wątek. Mam nadzieję, że Wasze bogate doświadczenie pomoże mi rozwiązać problem. Jakiś czas temu zakupiłam sobie do roweru oświetlenie. Nie był to jakiś super markowy sprzęt, ale ponieważ nie jeżdżę na rowerze codziennie, uznałam, że mi wystarczy. Niestety, nie zdążyłam się nim nawet nacieszyć, bo mocowanie lampki rozpadło się w rękach mojego męża zanim ten jeszcze zdążył ją zamocować w uchwycie. Z tego, co się zorientowałam przeglądając zdjęcia różnego oświetlenia rowerowego, to większość jest mocowana w ten sam sposób - lampka wsuwana w dwie, cienkie szyny uchwytu przymocowanego do kierownicy. Boję się już takich rozwiązań. Potrzebuję oświetlenia, ale drugi raz boję się zaryzykować podobnej wpadki. Dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Czy ktoś z Was korzysta może z oświetlenia mocowanego inaczej, czy się ono sprawdza i może je polecić? Widziałam Sigmy mocowane na taśmy, ale przyznam szczerze, że nie bardzo widzę takie rozwiązanie - nie wiem, do końca jak się to mocuje. Czy ma to jakieś rzepy, czy coś w tym rodzaju. Przecież nie będę wiązać "na kokardkę" Kierownica ma zmienną średnicę, nie jest jednolicie gruba, a do tego miejsca na niej też już za wiele nie mam, więc czegoś super dużego, szerokiego też nie mogę zamocować. Nie wiem zupełnie czego szukać, nie wiem, jakie są możliwe rozwiązania. Pomoże ktoś? Będę baaardzo wdzięczna.
eithelnaur Napisano 3 Kwietnia 2011 Napisano 3 Kwietnia 2011 Hej ! Kiedyś w decathlonie były fajne lampki tylne, jeżeli to też Cie interesuje. Mocowane właśnie na taśmie do sztycy. małe, lekkie, diodowe. Dawały dobry sygnał, a do tego w przypadku roweru górskiego nie było stresu, że za chwile plastikowe mocowanie się złamie Co do przednich świateł... nie pomogę niestety... preferuję czołówke
MataHari Napisano 3 Kwietnia 2011 Autor Napisano 3 Kwietnia 2011 Hej ! Kiedyś w decathlonie były fajne lampki tylne, jeżeli to też Cie interesuje. Mocowane właśnie na taśmie do sztycy. małe, lekkie, diodowe. Dawały dobry sygnał, a do tego w przypadku roweru górskiego nie było stresu, że za chwile plastikowe mocowanie się złamie Co do przednich świateł... nie pomogę niestety... preferuję czołówke Dzięki, ale na sztycę nic już nie założę, bo miejsca nie mam W tej chwili bardziej problematyczny jest dla mnie przód i na nim się głównie skupiam. Chyba, że będzie jakiś sensowny komplet to wtedy będę patrzeć i na przód i na tył, ale na tyle w tej chwili coś tam mam Przód mi się rozpadł
stypa Napisano 3 Kwietnia 2011 Napisano 3 Kwietnia 2011 Dzięki, ale na sztycę nic już nie założę, bo miejsca nie mam W tej chwili bardziej problematyczny jest dla mnie przód i na nim się głównie skupiam. Chyba, że będzie jakiś sensowny komplet to wtedy będę patrzeć i na przód i na tył, ale na tyle w tej chwili coś tam mam Przód mi się rozpadł Ja w ubiegłym roku próbowałem zakupić lampkę przednią i mialem z tym duuuuuży problem ponieważ moja kierownica jest max gruba i niejednolita co do grubosci. Na szczęście zakipiłem lampkę SIGMA mocowaną na GUMKĘ. Świetne rozwiązanie i gorąco polecam !!! Cena około 50 zł
MataHari Napisano 3 Kwietnia 2011 Autor Napisano 3 Kwietnia 2011 Ja w ubiegłym roku próbowałem zakupić lampkę przednią i mialem z tym duuuuuży problem ponieważ moja kierownica jest max gruba i niejednolita co do grubosci. Na szczęście zakipiłem lampkę SIGMA mocowaną na GUMKĘ. Świetne rozwiązanie i gorąco polecam !!! Cena około 50 zł A możesz napisać, jaki to model jest konkretnie? Jakie ma zasilanie? Na 5 "paluszków"?
stypa Napisano 3 Kwietnia 2011 Napisano 3 Kwietnia 2011 A możesz napisać, jaki to model jest konkretnie? Jakie ma zasilanie? Na 5 "paluszków"? http://allegro.pl/lampa-rowerowa-przedna-sigma-sport-illux-wa-wa-i1533336724.html Tylko zaznaczam, że ta lampka jest lapą sygnalizacyjną czyli nie będziesz miała możliwości jazdy z prędkością 20 km/h przez las w zupełnej ciemnosci Ale ja ogólnie jako lampkę sygnalizacyjną polecam. Dobre wykonanie to duży atut tej lampki.
eithelnaur Napisano 3 Kwietnia 2011 Napisano 3 Kwietnia 2011 Lampka diodowa tylna, o której pisałem, była właśnie firmy sigma. Skoro tył dawał rade, to przednie też powinny być ok :)Tylko tak jak już pisał Stypa - tylko sygnalizacja wchodzi w gre
MataHari Napisano 3 Kwietnia 2011 Autor Napisano 3 Kwietnia 2011 Skoro tył dawał rade, to przednie też powinny być ok Hmm, albo nie wiem, o co chodzi, albo się nie zrozumieliśmy. Tylne oświetlenie mam, bo się jeszcze nie zepsuło. Za to w przednim pękły plastikowe szyny w które wsuwało się lampkę. Stypa - Dzięki za linka.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.