Skocz do zawartości
  • 0

[prawo] Swiatlo a policja

Gość Pips

Pytanie

Napisano

Witam meczy mnie jedno pytanie, mianowicie zacytuje prawo:

Art. 53. ust. 1. Rower powinien być wyposażony:

1. z przodu - w jedno światło barwy białej lub żółtej selektywnej;

2. z tyłu - w jedno światło odblaskowe barwy czerwonej o kształcie innym niż trójkąt oraz jedno światło pozycyjne barwy czerwonej, które może być migające

ust. 1. Światła pojazdu o których mowa w par. 53-55, powinny odpowiadać następującym warunkom:

2. powinny być umieszczone nie wyżej niż 900 mm i nie niżej, niż 350 mm od powierzchni jezdni; [...]

I tu moje pytanie, teraz mozna kupic same swiatla montowane na kierownice, pod kierownica mamy jakies 90cm, czy zamontowanie swiatla na kierownicy co daje jakis metr lub ciut wiecej, moze spowodowac przyczepienie sie przez policje? Chce kupic swiatla ledowe, tyl bedzie spelnial wysokosc bo bedzie pod siodelkiem ale przod nie, ktos ma swiatla na kierownicy? Jak na to patrzy policja? Czy raczej olewaja to?

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zdecydowanie olewają. Sporo razy byłem kontrolowany (często jeżdżę nocą po mieście) - nikt nigdy się do mnie nie przyczepił o wysokość. Zazwyczaj tylko pytania jak to możliwe że lampa rowerowa może świecić tak mocno... ;)

Napisano

Rzymo jakie swiatlo uzywasz? Ktore polecacie kupic, moze jakis link do allegro? Zalezy mi na mocnym oswietleniu, oczywiscie rozumiem ze trzeba je skierowac lekko w dol by innym po oczach nie dawalo.

Pozdrawiam i witam wszystkich.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...