Skocz do zawartości

[przedni widelec]tani amortyzator vs sztywny widelec

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam w moim rowerze amortyzator suntour XCR ze zmiennym skokiem 80-120

Przestala dzialac regulacja i jezdzi wszystko jak chce wiec zdemontowalem zeby przegladnac.

Ciezki dosc jest, wazy pewnie okolo 2,5kg

Czy te tanie amortyzatory pomagaja w jezdzie ?

czy dzieki nim mozna szybciej zjezdzc po np kamieniach ?

mam zamiar wymienic go na jakis sztywny widelec z waga ok 850g wiec zyskam

1,5kg co na pewno przelozy sie na podjazdy i przyspieszenie.

Nie chcialbym tylko miec problemow z zjechaniem tam gdzie wjade.

Zjezdza ktos na sztywnym widelcu?

Np. z Szyndzielni czy podobnych kamienistych

• Mod Team
Napisano

Miałem kiedyś oldschoolowego Gianta Chicago na sztywnym widelcu. Kupiłem do niego Spinnera Grind OS za 100pln, czyli niska bardzo półka, ale działał. Jak bardzo przekonałem się jak kiedyś z powrotem zamontowałem sztywnego i wybrałem się na zjazd w lesie. Co tu dużo mówić, co chwilę obawiałem się że wyglebię:). Sztywny jest dobry do jazdy po mieście, po drogach, szutrach, zjechać w terenie też się da, ale trzeba uważać.

Napisano

Miałem kiedyś oldschoolowego Gianta Chicago na sztywnym widelcu. Kupiłem do niego Spinnera Grind OS za 100pln, czyli niska bardzo półka, ale działał. Jak bardzo przekonałem się jak kiedyś z powrotem zamontowałem sztywnego i wybrałem się na zjazd w lesie. Co tu dużo mówić, co chwilę obawiałem się że wyglebię:). Sztywny jest dobry do jazdy po mieście, po drogach, szutrach, zjechać w terenie też się da, ale trzeba uważać.

Popieram, sztywny widelec nie nadaje sie do kamienistych zjazdow. Taka jazda to 0 przyjemnosci.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...