Skocz do zawartości

[v-breaki] Skuteczność V-ek zimą

Marker

Rekomendowane odpowiedzi

Naprawdę część osób odchodzi powoli od tarczówek. Mój kolega zmienił ramę z Fuji na Authora Introverta i również wywalił tarczówki. Dużo razem jeździmy i po jeździe na moim rowerze stwierdził, że do naszej jazdy (XC, czasami ostrzejsze nawet, na pewno nie niedzielne przejażdżki po alejkach :) ) nie potrzeba tarczówek, bo lekki rower (10-10,5kg) spokojnie zatrzymają dobre v-ki. Ja należę do osób, które nie wstawią tarcz do siebie ze względu na oszczędność w masie :D Jeźdzę od zawsze na v-kach i jakoś daję radę, nawet w zimie ;)

Poważnie hampel tarczowy scigałem jakiś 2 tygodnie temu ,teraz smigam na v-kach .I daje rade nie raz sie jeździło przy -15 i spoko.Zresztą zeszły rok objechałem na v-kach a jeździłem całą zime

Naprawdę część osób odchodzi powoli od tarczówek. Mój kolega zmienił ramę z Fuji na Authora Introverta i również wywalił tarczówki. Dużo razem jeździmy i po jeździe na moim rowerze stwierdził, że do naszej jazdy (XC, czasami ostrzejsze nawet, na pewno nie niedzielne przejażdżki po alejkach Wink ) nie potrzeba tarczówek, bo lekki rower (10-10,5kg) spokojnie zatrzymają dobre v-ki. Ja należę do osób, które nie wstawią tarcz do siebie ze względu na oszczędność w masie Wink Jeźdzę od zawsze na v-kach i jakoś daję radę, nawet w zimie Wink

nie powiem, troche "zabiliscie mi cwieka" ::smile::

Ja jeżdżę na V-kach, kolega ma tarcze Hayesa (podstawowy model - Sole). Obaj mamy prawie te same modele rowerów tylko on ma tarcze. Jego rower jest cięższy od mojego o jakieś 0,6 kg a to jest w XC bardzo dużo!

I ja i on jadąc w deszczu mogliśmy zblokować koła (ja mam V-brake Tektro) bez żadnych problemów. Jeżdżąc po górach nie widziałem żadnej różnicy w naszym hamowaniu.

]Różnica jest taka że on zablokuje koło jednym palcem a ty nie Wink
Oj, byś się zdziwił Wink Wszystko zależy od jakości i regulacji hamulca Wink

Pięknie to ująłeś Żbik. Ja dwoma palcami bez użycia wielkiej siły blokuję koło, mimo że same brakei mam nienajlepsze :-( a klamkomanetki Deorki. U kolegi w tych tarczówkach hydraulicznych denerwujące jest to że przyciska się lekko i nic praktycznie nie hamują, a jak tylko się mocnie przyciśnie to koło zblokowane.

• Mod Team

W śniegu żadne hamulce nie będą dobre. V-ki nie będą skuteczne z powodu śniegu pomiędzy kolckami a obręczą, a tarczówki też niewiele pomogą bo przyczepność jest prawie żadna i najwyżej zblokują koło co sprowadzi bikera na glebę.

Jak temperatura spada to klocki zwiększają gęstość, jak zwiększają gęstość to robią się twardsze jak robią sie twardsze to trzeba wiekszej siły żeby porządnie zahamować. Proste i logiczne :) A śnieg między obręczą i klockami też robi swoje :-(

Jak temperatura spada to klocki zwiększają gęstość, jak zwiększają gęstość to robią się twardsze jak robią sie twardsze to trzeba wiekszej siły żeby porządnie zahamować.

pratycznie zimą to jest kumulacja wszelkich niedogodnień sprzętu, podobnie jak hamulce vki, zachowują się amory z elastometrem, ale niektórzy dbający o sprzęt bikerzy sami sobie utrudniają porszuanie się, bo na zime zamieniają sprzęt lepszy na gorszy, w sumie im się nie dziwię, bo szkoda zeżartych przez sól komponentów :)

• Mod Team

Ostatnio wyjątkowo wkurza mnie mój przedni hamulec. Klocki od początku nie lubiły się z obręczą i pod koniec mocnego hamowania trochę zapiszczały, ale teraz na mrozie to tragedia. Jak wduszę hamulec to rozlega się bardzo głośny, denerwujący dźwięk. Normalnie mam klakson w rowerze przy hamowaniu :evil:

Mam hamulce Tektro 845AL i amortyzator XC-60 (standardowo w Sierra 2005). Rzeczywiście hamulce jakby gumowe na zimnie, ale dopiero amortyzator mnie zaskoczył. Czytałem, że elastomer twardnieje w niskiej temperaturze, ale żeby aż tak? On wogóle niechętnie się ugina (a ja ważę 98kg!!!), ale teraz, tuż po wyjeździe z domu, czuję się jak na widelcu stalowym. Hamulce mi nie piszczą, nazwałbym to raczej szorowaniem.

najwyżej zblokują koło co sprowadzi bikera na glebę.

Ja w 90% blokuje koła podczas hamowania (częsciej w zime na śniegu/lodzie), :grin:

Jeszcze nigdy mi sie nie zdazyło żeby stracił nad nim kontrole(wiem wiem, wszystko przedemną hehe).

Co innego gleba gdy trzeba ostro skręcić na lodzie :(

Mam hamulce Tektro 845AL i amortyzator XC-60.

Po zimie możesz się pożegnać z tym sprzętem :(, moje Tektro się rozpadły rok temu :], a "amortyzator" zaluzował się na maxa, zresztą jazda przy strasznie niskich temperaturach na elastometrowych to tak jak napisałeś jazda na sztywnym w tym sensie, już lepiej złożyć właśnie sztywne widełki (nawet nie trza konserwować) :)

Von Launberb napisał: "On wogóle niechętnie się ugina (a ja ważę 98kg!!!), ale teraz, tuż po wyjeździe z domu, czuję się jak na widelcu stalowym."

Ja też tak miałem, wlałem troszke oleju silnikowego pod uszczelki i chodzi dobrze.

[ Dodano: 2005-12-05, 19:15 ]

Mam hamulce Tektro 845AL i amortyzator XC-60 (standardowo w Sierra 2005). Rzeczywiście hamulce jakby gumowe na zimnie, ale dopiero amortyzator mnie zaskoczył. Czytałem, że elastomer twardnieje w niskiej temperaturze, ale żeby aż tak? On wogóle niechętnie się ugina (a ja ważę 98kg!!!), ale teraz, tuż po wyjeździe z domu, czuję się jak na widelcu stalowym. Hamulce mi nie piszczą, nazwałbym to raczej szorowaniem.

Też tak miałem, nalałem troszke oleju silnikowego pod uszczelki i chodzi dobrze :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...