TriggaHappy Napisano 3 Kwietnia 2011 Napisano 3 Kwietnia 2011 Wiem że to może dziwne ale chciałbym poznać Wasze opinie na ten temat. Mianowicie taki mostek DH FR jak np NS Quark Pro. Opłaca się założyć do roweru XC ? Absolutnie krótki mostek, zerowy wznios. Kiedyś jeździłem taki styl, teraz juz mam 2 rowery tylko XC i tęsknie troche za tym wyglądem krótkiego mostka :)W tej chwili mam mostek jakieś 10cm i 10 stopni wzniosu. Nie mam nic do niego ale juz od dawna mnie korci zeby zalozyc krótki mostek. Przy okazji zapytam jeszcze czy taki mostek w bajku do XC nie wpływa na coś negatywnie? Z góry dzięki za odp
adii22 Napisano 3 Kwietnia 2011 Napisano 3 Kwietnia 2011 Jeśli Ci będzie pasować - zakładaj. Pamiętaj, że na podjazdach przód będzie gorzej dociążony, przy normalnej jeździe może być zbyt ospały lub nerwowy. Poza tym jeszcze kwestia estetyczna - nieco komicznie wygląda taki most w XC
TriggaHappy Napisano 3 Kwietnia 2011 Autor Napisano 3 Kwietnia 2011 Z wyglądem nie bedzie zle. Cos takiego :
Grand231 Napisano 3 Kwietnia 2011 Napisano 3 Kwietnia 2011 Ale XC to także podjazdy, a na takim mostku będzie to katorga.
gruber69 Napisano 4 Kwietnia 2011 Napisano 4 Kwietnia 2011 Mam pytanie z innej beczki. Co to jest to coś na zdjęciu między koroną a podkową? I co to daje?
TriggaHappy Napisano 4 Kwietnia 2011 Autor Napisano 4 Kwietnia 2011 To jest neoprenowa osłona przed chlapaniem, tzw splash guard albo mud fender. Stosowana najczęściej w downhillu. Szerokie opony zjazdowe mają tendencje do zbierania błota i rzucania go na twarz przy większych prędkościach zjazdu.
Jogurcik Napisano 4 Kwietnia 2011 Napisano 4 Kwietnia 2011 Sam się nad tym zastanawiam, mam w tej chwili mostek około 8cm, ale bardzo podniesiony i kierownicę Dartmoor Rifle (jeżdzę XC, czasem Enduro), na razie nie planuję wymieniać mostka, ale jak się rozglądałem, to brałem to pod uwagę najlepiej by było pożyczyć od kogoś taki mostek, pojeździć trochę, porównać wrażenia. Myślę, że nic się z rowerkiem nie powinno dziać, ale może z twoimi kolanami, więc sprawdź wcześniej
TriggaHappy Napisano 4 Kwietnia 2011 Autor Napisano 4 Kwietnia 2011 Ale ja miałem już taki mostek (nie ten sam ale taki krótki DH) bo jeździłem kiedyś troche DH. Wszystko rozchodzi się tu o to że nie wiem jak z takim mostkiem w XC. Ja też mam teraz mostek 8cm, wcześniej podałem że 10 ale to było "na oko", po zmierzeniu 8cm. NS quark ma 4cm od sterówki do kierownicy. Więc deczko krócej. Na pewno będzie troszke inaczej bo DH a XC to inna geometria ramy itd. Ale ja mam takie różne rowerowe zboczenia - mostek już zamówiłem Dzięki wszystkim za opinie. Pzdr
Jogurcik Napisano 4 Kwietnia 2011 Napisano 4 Kwietnia 2011 Jak już dojdzie i trochę pojeździsz, to napisz jak się jeździ
PoleK Napisano 5 Kwietnia 2011 Napisano 5 Kwietnia 2011 jezdzilem z mostkiem DM w moim XC, w sumie pasowalo mi bo bylo b. wygodnie, pozycja wymuszona przez taki mostek powoduje ze po miesiacu urosna Ci lapy jak Pudzianowi;)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.