Aurox Napisano 23 Kwietnia 2011 Napisano 23 Kwietnia 2011 Pieprzą głupoty, niesłuchaj. Fajny rower, lepszy niż jakiś Create ze sklepu. Niejest to torówka, ale kto powiedział że ma być. Rower ze smakiem, miły. Ciesz się!
Wooki13 Napisano 23 Kwietnia 2011 Autor Napisano 23 Kwietnia 2011 e a mi się podoba nawet jak lutowane ma haki super przyjemnie się jedzie fajnie zrobiony w cenie create bez promocji;) a podzespoły ma Shimano
Corratec Napisano 23 Kwietnia 2011 Napisano 23 Kwietnia 2011 e a mi się podoba nawet jak lutowane ma haki super przyjemnie się jedzie fajnie zrobiony w cenie create bez promocji;) a podzespoły ma Shimano Ale napisz jakie shimano ?? piasta też bo na DA to nie wygląda ?? i jakiś niski kołnierz, jak klejonka .. napisz jaka to nikt się nie będzie domyślał i głupot pisał
Varg Napisano 23 Kwietnia 2011 Napisano 23 Kwietnia 2011 ej corratec hola hola ja mam niską dura ace torowa ale ta nie wygląda mi chromowaną oś widać z daleka
Wooki13 Napisano 24 Kwietnia 2011 Autor Napisano 24 Kwietnia 2011 tył pistard z zębatka 18, piast przód shimano close, korby shimano FC-M 350 made in japan;P blat bliżej nieokreślony ale 52 ząbki, opony michelin dynamic 700x23;)
Corratec Napisano 24 Kwietnia 2011 Napisano 24 Kwietnia 2011 Tak się właśnie zastanawiałem , bo składam teraz napęd i nie wiem czy dać 52z czy 50 z przodu, z tylu jest 17
Wooki13 Napisano 24 Kwietnia 2011 Autor Napisano 24 Kwietnia 2011 powiem szczerze ze zastanawiałem się jak na blacie powyżej 50 i tył poniżej 20 będzie się wjeżdżało pod górki czy ruszało z miejsca ale jest naprawdę spoko dość duże przełożenie sprzyja też oczywiście większej prędkości maksymalnej - dla mnie ważne bo jeżdżę po prawie pustych asfaltowych drogach ale i na miasto to przełożenie daje rade tutaj bardziej miarodajnie mogą wypowiedzieć się kurierzy pozdr
Varg Napisano 24 Kwietnia 2011 Napisano 24 Kwietnia 2011 Hmm , dobra. powyzej 50 z przodu i okolo20 z tylu. Tylko po co? a)żeby mieć cięższy rower b)mieć wiekszą masę do obrotu c) szkodzić własnym stawom ? zamiast tego mozna miec przelozenie okolo 45 plus ok 15 z tylu a)rower szybciej sie rozpedza , bo mamy do przekrecenia mniejszą powierzchnie na korbie rower jest lżejszy http://3.bp.blogspot.com/_kLAoxZkuSRs/S88OLpVfn0I/AAAAAAAAFZU/WSLTSKH9Yok/s1600/4107350767_6a2502aa62_o.jpg
kseru Napisano 24 Kwietnia 2011 Napisano 24 Kwietnia 2011 Dokładnie. Blat powyżej 50, to do treningów siłowych się zakłada.
Corratec Napisano 25 Kwietnia 2011 Napisano 25 Kwietnia 2011 Edit - z tyłu mam 16t, i mam do wyboru 52 lub 50, bo takie blaty mam luzem a nie chcę zdekompletować campy bo tam mam zestaw nowych blatów c record
KubaRozpruwacz Napisano 25 Kwietnia 2011 Napisano 25 Kwietnia 2011 Hmm , dobra. powyzej 50 z przodu i okolo20 z tylu. Tylko po co? a)żeby mieć cięższy rower b)mieć wiekszą masę do obrotu c) szkodzić własnym stawom ? zamiast tego mozna miec przelozenie okolo 45 plus ok 15 z tylu a)rower szybciej sie rozpedza , bo mamy do przekrecenia mniejszą powierzchnie na korbie rower jest lżejszy Jakby tak bylo jak piszesz, to torowe piasty juz dawno by robiono w jakiejs innej technologii, ktora pozwalalaby zastosowac z tylu zebatke 11 zebow, czy nawet mniej, jak w BMXach. Przelożenie to przelożenie, a to czy np 2,75 uzyskamy na mniejszej zebatce i koronce czy wiekszej nie ma juz wiekszego znaczenia. Nie do konca co prawda rozumiem, czy piszesz o roznych przelozeniach czy kwestiach czy stosowac wieksze czy mniejsze blaty i koronki (bo 50/20 a 45/15 to dosc mocno rozne przelozenia). U Sheldona jest tabelka, ktora przedstawia plusy i minusy wiekszych/mniejszych blatow. Ogolnie rzecz biorac mozna powiedziec ze mniejsze blaty to mniejsza masa, ale troche szybsze zuzycie napedu. Jest to moim zdaniem pomijalne. Dotarlem kiedys do badan naukowych na ten temat i pluje sobie w brode ze nie mam linka, udowodniono ze wieksze kolka w napedzie daja odrobine wieksza jego efektywnosc, ze wzgledu na mniejsze zaginanie sie lancucha i tarcie jakie przez to ma miejsce. Nie obraz sie kaemes, ale tekst ze szybciej sie rower rozpedza bo jest mniejsza powierzchnia do przekrecenia na korbie to totalna herezja i piszac to dajesz swiadectwo tego jak wiele lekcji fizyki przespales:D Predkosc kątowa zabka na blacie jest taka sama bez wzgledu na jego rozmiar. Natomiast przelozenie 52/20 bedzie lepsze dla stawow niz 45/15 - bo jest lzejsze. Tak jak pisalem, nalezy tylko wyliczyc czyste przelozenie, a kwestie wielkosci blatow sa do pominiecia, bo zarowno male jaki i duze maja wady/zalety, ktore i tak nie sa specjalnie istotne.
Krzysi3kk Napisano 25 Kwietnia 2011 Napisano 25 Kwietnia 2011 Czyli co 52/16 będzie za ostro na początek ?
KubaRozpruwacz Napisano 25 Kwietnia 2011 Napisano 25 Kwietnia 2011 To jest przelozenie 3,25 - moim zdaniem stanowczo za twardo.
Aurox Napisano 25 Kwietnia 2011 Napisano 25 Kwietnia 2011 Licz tak żeby mieć 2,7-2,9. Większy blat wyżej zjada spodnie
Wooki13 Napisano 25 Kwietnia 2011 Autor Napisano 25 Kwietnia 2011 50:16=3,125 trochę mniej niż 3,25 ale nadal sporo ja mam 52/18 czyli 2,88 i jestem zadowolony jak już pisałem ale przejechałem na razie ok 100km i innych ostrych nie miałem poza tym w handlu obecnie najczęściej są blaty 44-46 nawet 48 jest niewiele, powyżej 50 zębów nie znalazłem w fixowych sklepach internetowych
atrxevu Napisano 25 Kwietnia 2011 Napisano 25 Kwietnia 2011 ja dla siebie sam szukałem odpowiedniego przełożenia bo każdy ma inne możliwości i to ze dla jednego 3.2 jest miód malina i będzie polecał nie znaczy że każdemu będzie to pasować. tak więc dokręcić pojeździć i jak coś to zmienić. ja mam 50/18 czyli jakieś 2,77 i pewnie dla niektórych będzie to nawet za miękko...
Wooki13 Napisano 25 Kwietnia 2011 Autor Napisano 25 Kwietnia 2011 jak będę kiedyś zmieniał zębatki to pomyśle nad 46 i 16
travisb Napisano 25 Kwietnia 2011 Napisano 25 Kwietnia 2011 ... powyżej 50 zębów nie znalazłem w fixowych sklepach internetowych Etam sklepy fixowe - ceny też mają takie, że można sfixować ... Polecam stare poczciwe allegro (i ogólnie aukcje tego kolesia, bo blatów ma często sporo i w ludzkich cenach) --> http://allegro.pl/zebatka-shimano-sg-225-i1531642233.html
Varg Napisano 25 Kwietnia 2011 Napisano 25 Kwietnia 2011 Tyy ja napisałem około a nie że takie samo przelozenie. Chodzi mi o uzyskanie takiej samej wartosci lecz na mniejszych koronkach i blatach. Jest to odczuwalne , nie bede pisał już że zasłyszane od dawnych mistrzów . Tak czy siak ślijcie se te swoje linki tak Sheldon Sheldonem ale on nie żyje. Z resztą Kuba , tor to nie miasto , na torze trzymasz predkosc na miescie nie . Tak samo jest z dyskami etc. Generalnie przelozenie dopasowywujesz sobie sam , wg mozliwosci nóg i wydolnosci. po długim czasie doszedłem do tego aby zejsć z 3.0 po miescie bo to bez sensu. Nie bede się katował i szarpał na krotkich odcinakch. 2.88 i poki co jestem happy (46-16) Poza miasto lubie nadal 3.13.(50-16)
KubaRozpruwacz Napisano 25 Kwietnia 2011 Napisano 25 Kwietnia 2011 Mam nieco mniej pokory wobec dawnych mistrzów, ale muszę niestety przemilczeć dlaczego. Mogę jednak napisać - zobacz jak różne podejście do tematów fizyki jazdy na rowerze mieli na przykład Merckx i Sosenka, nie mówiąc już o Obree'm. Także co mistrz to teoria, to się sprawdza jak porozmawiasz z kilkoma kolarzami, każdy będzie miał inne "patenty" i ich uzasadnienia. W każdym razie szanuję Twoje zdanie, jako odmienne od mojego, bo właśnie różnice zdań są motorem postępu (między innymi, najsilniejszym motorem i tak będzie zawsze chęć szpanowania przed laskami). Lektura uzasadniająca dlaczego większe zębatki/koronki przy tym samym przełożeniu są lepsze: http://www.ihpva.org/HParchive/PDF/hp52-2001.pdf Najchętniej zrobiłbym empiryczny test, zębatkę 56 zębów mogę tanio kupić, ale musiałbym przesuwać piastę podkładkami i przecentrowywać tylne koło... hmmm, co mi tam, zawsze to jakaś misja na długie wieczory, ale te dopiero zimą
minusminor Napisano 1 Maja 2011 Napisano 1 Maja 2011 Stosowanie większych zębatek jest lepsze z punktu widzenia łańcucha (mniej się zagina)o ile to wpływa na poprawę sprawności mechanizmu napędu w rowerze? Zapewne są to wartości pomijalne. Za to trzeba pamiętać ze zębatka 56 jest mniej sztywna od, np. 46 (przy tym samym zamocowaniu w korbie), cięższa, zmniejsza prześwit i wymaga stosowanie dłuższego łańcucha.
minusminor Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 Spoko, moja wypowiedź to na wypadek jakby komuś nie chciało się zagłębiać w literaturę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.