fornakter Napisano 3 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Witam! Mam kilka spraw odnośnie jednego rowerku. Moje dziecko (3 latka) ma rowerek kupiony w carrefourze, zauważyłem, że czasami jak pedałuje, pedały robią "pusty" obrót, tak jak by traciły napęd na około jeden obrót, da rade takie coś naprawić? Druga sprawa to: ten głupi rower, ma hamowanie jak się pedałuje do tyłu :/ Czy ta się naprawić te 2 rzeczy? Czy duże by to były koszta (wiem, że zależy od firmy etc, ale mniej więcej) PS. Ja tego rowerku nie kupowałem, nie kupił bym w carrefourze THX za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cynamon Napisano 3 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Kupić starą piastę typu Torpedo (na "pchlim targu" można kupić całe koło za 10 - 20 PLN) i wymienić. Nawet jak Carrefour-owy rower się już rozpadnie to piasta nadal będzie sprawna. Jeżeli nie chcesz hamulca w piaście, to musisz kupić piastę z wolnobiegiem (coś typu BMX) i założyć hamulec szczękowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 3 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Moje dziecko (3 latka) ma rowerek kupiony w carrefourze, zauważyłem, że czasami jak pedałuje, pedały robią "pusty" obrót, tak jak by traciły napęd na około jeden obrót, da rade takie coś naprawić? Łożyska w supporcie są zajechane stąd korba robi puste obroty bez przełożenia na napęd, nie wiem czy dostaniesz zamienny suport do roweru dla 3 latka Druga sprawa to: ten głupi rower, ma hamowanie jak się pedałuje do tyłu :/ Masz tzw kontrę - czyli piastę z torpedo, czyli blokadę bębenka, musiałbyś wymienić tutaj piastę, znowu pozostaje kwestia czy dostaniesz piastę pod wolnobieg w rowerze dla 3 latka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cynamon Napisano 3 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Łożyska w supporcie są zajechane stąd korba robi puste obroty bez przełożenia na napęd, nie wiem czy dostaniesz zamienny suport do roweru dla 3 latka Masz tzw kontrę - czyli piastę z torpedo, czyli blokadę bębenka, musiałbyś wymienić tutaj piastę, znowu pozostaje kwestia czy dostaniesz piastę pod wolnobieg w rowerze dla 3 latka. Zajechane łożyska w suporcie nie mogą powodować "pustych" obrotów. Pomyśl logicznie. Nawet gdyby ich tam nie było wcale, to i tak korba będzie napędzać. Wystarczy tylko, że będzie się obracać. Powodem tych problemów może być tylko nie zazębiająca się piasta lub w ostateczności przeskakujący łańcuch. Piastę z wolonbiegiem dostaniesz bez problemu. Jeżeli chcesz oszczędnie to najlepiej jakąś używkę za kilka PLN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.