Skocz do zawartości

[Napęd] Problem z zębatkami i...

fornakter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam kilka spraw odnośnie jednego rowerku.

Moje dziecko (3 latka) ma rowerek kupiony w carrefourze, zauważyłem, że czasami jak pedałuje, pedały robią "pusty" obrót, tak jak by traciły napęd na około jeden obrót, da rade takie coś naprawić?

Druga sprawa to: ten głupi rower, ma hamowanie jak się pedałuje do tyłu :/

Czy ta się naprawić te 2 rzeczy? Czy duże by to były koszta (wiem, że zależy od firmy etc, ale mniej więcej)

PS. Ja tego rowerku nie kupowałem, nie kupił bym w carrefourze ;)

THX za odpowiedzi

Kupić starą piastę typu Torpedo (na "pchlim targu" można kupić całe koło za 10 - 20 PLN) i wymienić. Nawet jak Carrefour-owy rower się już rozpadnie to piasta nadal będzie sprawna.

Jeżeli nie chcesz hamulca w piaście, to musisz kupić piastę z wolnobiegiem (coś typu BMX) i założyć hamulec szczękowy.

Moje dziecko (3 latka) ma rowerek kupiony w carrefourze, zauważyłem, że czasami jak pedałuje, pedały robią "pusty" obrót, tak jak by traciły napęd na około jeden obrót, da rade takie coś naprawić?

Łożyska w supporcie są zajechane stąd korba robi puste obroty bez przełożenia na napęd, nie wiem czy dostaniesz zamienny suport do roweru dla 3 latka

Druga sprawa to: ten głupi rower, ma hamowanie jak się pedałuje do tyłu :/

Masz tzw kontrę - czyli piastę z torpedo, czyli blokadę bębenka, musiałbyś wymienić tutaj piastę, znowu pozostaje kwestia czy dostaniesz piastę pod wolnobieg w rowerze dla 3 latka.

Łożyska w supporcie są zajechane stąd korba robi puste obroty bez przełożenia na napęd, nie wiem czy dostaniesz zamienny suport do roweru dla 3 latka

Masz tzw kontrę - czyli piastę z torpedo, czyli blokadę bębenka, musiałbyś wymienić tutaj piastę, znowu pozostaje kwestia czy dostaniesz piastę pod wolnobieg w rowerze dla 3 latka.

Zajechane łożyska w suporcie nie mogą powodować "pustych" obrotów. Pomyśl logicznie. Nawet gdyby ich tam nie było wcale, to i tak korba będzie napędzać. Wystarczy tylko, że będzie się obracać. Powodem tych problemów może być tylko nie zazębiająca się piasta lub w ostateczności przeskakujący łańcuch.

Piastę z wolonbiegiem dostaniesz bez problemu. Jeżeli chcesz oszczędnie to najlepiej jakąś używkę za kilka PLN.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...