Skocz do zawartości

[Rower] Full do ok 6000 PLN

tomassekk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie.

Stoję przed wyborem roweru Full suspension na wyprawe TransAlp. Kwota to teoretycznie maxmalnie 6000 zł.

Trochę pojecie o rowerach mam, w tej cenie liczę na grupe XT(nie tylko tynia przezutka), damper FOX RP23 (z ProPedal) i w miarę porządny amor z przodu.

Początkowo miał być Radon QLT Race 6.0, niestety już poszedł Radon QLT Race 6.0

obsługa sklepu poeciła mi model Radon Skeen 6.0 na SLX/XT.

Dziś znalazłem także na sporej przecenie (o ile jest dostępny jeszcze)Corratec Air Tech Mamut

Foto Corratec Na XT, Reba SL

Czy jesteście w stanie doradzić coś w tej kwesti? Może inny model za takie pieniądze na podobnym osprzęcie? Na fulach nie jeździłem, nie wiem jak się prowadzą, rower ma się sprawdzić podczas 8 dniowej wyprawy przez alpy i ma przynieść satysfakcję z jazdy.

Napisano

Przy takich wymaganiach co do osprzętu - w sensie całej grupy XT i RP23 - wątpię, żebyś znalazł nówkę w podanym budżecie.

Nie to, że nie ma rozsądnych propozycji, tyle że osprzęt będzie kompromisem między ceną i poziomem wyposażenia.

Np. http://www.skiteam.pl/rower/Cube/2011-AMS-Comp2/ czy http://www.giant-bicycles.com/pl-PL/bikes/model/anthem.x.4/7725/45279/

Zostają używki albo okazje.

Napisano

Wydając tyle kasy chciałbym uniknąć używki, nie wiadomo jak rower był traktowany przede mną, a TransAlp to nie wycieczka w Karkonosze.

Czy ma ktoś odczucia z jazdy Cube Ams Elixir R 1599 Eu, wiec jeszcze do przełknięcia.

Test Fulli bikeBoard test dotyczył co prawda klase wyższych modeli Cuba i Corrateca, ale wygrał Corratec.

Mam pytanie odnośnie modelu który zasugerowałem wyżej, z Foxem RP23 XT/SLX i Rebą Race, czy z takim sprzętem jest rywalem dla Corrateca Mutanta?

Do momentu kupna roweru zostało troszkę czasu, a musze być przygotowany w razie gdyby któryś model się wyprzedał.

Napisano

W ostatnim tescie Corratec Air Tech Mutant zanotował jeden z niższych wyników odnośnie sztywności bocznej , oraz najniższy wynik " stosunek waga do sztywności " z pośród 11-stu testowanych rowerów typu Full Maraton.

Natomiast Cube AMS 110 SL miał najlepszy wynik odnośnie sztywności bocznej oraz najwyższy " stosunek waga do sztywności "

Odnośnie kompletnego roweru Cube AMS Pro to można zakupić nowy rower z Fox RP23 oraz osprzętem XT kołami DT Swiss w cenie 6500 zł. Czyli taki poziom wyposażenia jak w ofercie bikediscount.de , tyle że zakup w Polsce , oraz model 2011.

Napisano

Heheh , sztywność boczna nie ma znaczenia :rolleyes: nie mogę z gościem , hehe.

Człowieku jest to jedna z ważniejszych danych odnośnie konstrukcji ramy i jej efektywności .

Napisano

mwegrzyn > wydaje mi się, że Corrater air tech glacier, czyli model niższy niż Mutant, jest na tej samej ramie, damper Monarch 3.3, w teście napisali, że sztywność boczna jest ok, tylko NIECO lepszą ma Cube.

Masz jakiś link do tego Cuba w polskim sklepie?

Napisano

Nie wiem do jakiego testu się odnosisz .

Ja mówię o najnowszym wydaniu magazynu Bike .

Tam są tgzw. dane laboratoryjne , czyli pomiary na specjalistycznym sprzęcie.

Oczywiście takie dane nie mogą być brane przy wyborze roweru jako jedyne , ale są tgzw. informacjami bardzo ważnymi.

Każdy test to również wrażenia subiektywne osób które je testują.

W polskiej prasie niestety nie mamy możliwości zapoznania się takimi danymi.

Linku do oferty nie wklejam , ponieważ jest to reklama za którą mnie upomniano . Ewentualnie info na PW.

Napisano
Człowieku jest to jedna z ważniejszych danych odnośnie konstrukcji ramy i jej efektywności .

Tak tak, w laboratorium :)

Napisano

asoc raz w sklepie tylko widziałem Vipera, Hardtaila w dodatku, nic praktycznie nie wiem o tej marce. Zadnych testów, nic, nie wiem jak wagowo wypada, a z czasem, chciałbym zakupiony rower odchudzać. Moze macie jakieś linki do testów Vipera Nitro?

Napisano

Eeetam - raz, że to licytacja.

Dwa, że jak utrzyma cenę to będzie okazja. I to niezła ;).

Był w licytacji i max. cena to była chyba 4,6k więc myśle że nawet parę stówek byłoby jeszcze do urwania z tych 6k. On jest tyle wart w częściach a że to konkursowa nagroda to pole do negocjacji jest duże :)

A wracjąc to z podobnie wyposażonych jest np ten:

http://www.velo.com.pl/rowery/wyprzedaz/?id=307

identycznie wyposażony model 2010 jest o 2k droższy...

Napisano

Co do jamisa - Kase bede miał za jakieś 3 tyg, sprzedający może nie mieć już tego roweru, 2. sprawa, damper to Fox RP2 czyli bez "platformy" Pro pedal a na tym mi zależy, taki sam damper ma Author podany przez sivydym

Specialized Epic Expert

pare dni temu znalazłem tą kosiare :D

cena do przejścia, gadalem z Gościem, jeśli nie sprzeda teraz to poczeka, ma super amor przedni DT, który mogłbym nawet zastapić(sprzedać go) jakimś Foxem o mniejszym skoku...

Co Wy na taką propozycję?

Napisano

Problem w tym,że Brainy w tym modelu nie były całkiem udane (opóźnione otwarcie zaworu), w dodatku zawieszały się .

Napisano

Co do jamisa - Kase bede miał za jakieś 3 tyg, sprzedający może nie mieć już tego roweru, 2. sprawa, damper to Fox RP2 czyli bez "platformy" Pro pedal a na tym mi zależy

RP2 ma platformę, tylko w przeciwieństwie do RP23 nie można jej regulować.

Napisano
ma super amor przedni DT, który mogłbym nawet zastapić(sprzedać go) jakimś Foxem o mniejszym skoku...

Mógł bym ? , co za kretyn wsadził tam amor o skoku 150 mm :teehee: myślał, że z roweru XC zrobi enduro ?

Sądząc po amorze i pedałach nieźle katował ta ramę (jak na jej możliwości) :down:

Napisano
przeczytaj opis aukcji, a nie piszesz, ze go katował...

Tak tak, a jak kupuję używane auto to wierzę, że nie było bite, bo tak zapewnia sprzedający :)

Ponadto nic się nie zmieniło w temacie słabo działającego, zawodnego tłumika.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...