Skocz do zawartości

[puls] jaki maksymalny?

matrix261

Rekomendowane odpowiedzi

Tętno maksymalne a największe tętno jakie da się wyciągnąć to dwie różne rzeczy. Żeby dokładnie określić swoje maksymalne tętno należy udać się do lekarza. Jeśli nie chce Ci się fatygować, uniwersalną metodą wyliczenia maks tętna jest: 220 minus Twój wiek. Mój puls maksymalny to obecnie 195. Największy jaki kiedykolwiek osiągnąłem 209. Słabą kondycję kiedyś miałem, serce waliło jak szalone. Obecnie musiałbym się bardzo postarać żeby dojść do 190.

Maksymalne tętno określa granicę, której nie powinno się przekraczać i z której wylicza się odpowiednie tętno do treningu (np. 55-85% maksymalnego tętna do treningu aerobowego).

Ja najwiecej mialem tetno, jak kiedys stawialem u bukmachera po 2-3 tysiace na mecz :D

Wtedy to bylo tetno z 250 :) Na rowerze takiego na pewno nigdy nie osiagne. Zero szans.

Tylko nie probojcie tego tricku, bo zadna to porada. Po prostu stawiasz wyplate i "srasz" w gacie, czy wygrasz, czy nie bedziesz mial na chleb. Wtedy emocje siegaja granic ludzkich mozliwosci.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...