Skocz do zawartości

[technika] jazdy-wyprostowane kolana czy nie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.. Od kilku dni szukam na internecie informacji na temat całkowitego wyprostowania kolan (lub nie) w czasie jazdy rowerem... Zdania są podzielone... chodzi mi dokładnie o to czy kiedy siedzicie na siodełku to macie wyprostowane kolana do końca czy jednak troszkę zgięte...?

Napisano

Zgodnie z tym co czytałek kiedyś w książce, podczas jazdy środek stopy powinien być oparty o pedał a kolano w tym momencie powinny być wyprostowane.

Ja osobiście stosuję się do tego.

Napisano

Według przyjętych standartów noga musi być lekko ugięta w kolanie co daje lepsze efekty w maratonach i nie obciąża tak stawów.

W skórcie nie zmachasz się tak jak na wyprostowanej nodze :)

Napisano

Byłam w czwartek na BGFit (system Specialized ustawiania roweru do sylwetki rowerzysty) i według nich przy maksymalnym dolnym wychyleniu nogi ugięcie kolana powinno być 30-35 stopni.

Napisano

Sądząc po zdjęciach tej pracowni Veloart to robią to bardzo profesjonalnie. Jednak ustawienie bloków, czy dobór wkładki do butów a także sprawdzenie np. które siodło będzie najlepsze dla nas pod względem anatomicznym jest już ekstra płatne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...