Skocz do zawartości

[rower] Scrapper AR1 vs Scrapper AR2

Davidex

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam...

Mam zamiar zakupić jeden z rowerów wymienionych w temacie, tylko jak zawsze niewiem na który się przesiąść a więc proszę Was o pomoc.

Przeznaczenie roweru:

Lasy,drobne podjazdy,zjazdy niekiedy ostre trasy,ścieżki rowerowe, pola itp.

Mam 147 cm wzrostu a te rowery najmniejszą ramę maja rozmiaru 17 cali..Czy to odpowiedni dla mnie ?

I jeszcze jedno: te rowery są w internetowym katalogu rowerowym go-sportu tylko z rocznika 2010..czy ktos moze skiknąć do go-sportu i zobaczyć co zmienili w roczumiku 2011 ?

Możecie proponować inne rowery ale koniecznie takie które mogę OSOBIŚCIE odebrać w Kielcach (nie lubie się bawić w przesyłki)

Scrapper ar1 kosztuje 1250 zl (to dla mnie już duużo a scrapper ar2 kosztuje jak się nie myle 1699 zł (to już jak dla mnie trochę dużo ale jakoś sie zawsze kasy nazbiera.

odpowiecie kiedys ?

• Mod Team
Napisano

Dealerzy Krossa w Kielcach:

kross.th.png

Przejdź się po tych sklepach i popytaj o Krossy A2/A4/A6 z roczników 2008-2010.

Co do ramy, 17" będzie za duża. Rama 15" powinna być ok.

Swoją drogą, ile masz lat, że taki niski jesteś?

Napisano

ja mam 13 lat...czemu mowisz ze bedzie za duza jak ja wczesniej jezdzilem na rowerze z rama 16 cali ? (i ten 16 cali teraz jest juz dla mnie troche za maly)Jak bylem w kieleckim go-sporcie to jak obnizylem siodelko do minimum to mysle ze spokojnie moglbym jechac...tylko sie nie zmierzylem bo taki glupi ochroniarz tam stoi co jak cis tylko ruszysz to cie ze sklepu wygoni !

Może ktoś isc do go-sportu i sprawdzic jaka jest specyfikacja tych rowerow z roku 2011 ??

I powiedzcie cos czy warto to kupować

• Mod Team
Napisano

Siodełko obniżone do minimum? W takim razie nie wiem, po co ci rower mtb.

Może ktoś isc do go-sportu i sprawdzic jaka jest specyfikacja tych rowerow z roku 2011 ??

Chyba sobie kpisz, że ktoś będzie za ciebie po sklepach latał. :icon_lol:

Napisano

to co ...mam siodelko na max postawic ??? --- chyba kazdy je sobie reguluje indywidualnie !...mowcie czy oplaca sie to kupic bo widze ze z tym rozmiarem ramy to mi nie pomożecie

Napisano

Jak jesteś taki młody, to moim zdaniem powinieneś kupić rower z odrobinę większą ramą, zawsze możesz urosnąć.

Tak jak wyżej, celowałbym w A2/A4/A6 z tych roczników, powinny być dla Ciebie lepsze.

Jeżeli już musi być ten Scrapper, to bym dozbierał do AR2.

A co do rozmiaru ramy - jest on indywidualny dla każdej osoby. Jednej może pasować "18, a drugiej osobie z takim samym wzroście 17" bo mu jest lepiej.

Napisano

kurczę;/ ja mam 185cm i mam ramę 18", Dawidzie... jak zaczniesz agresywniej jeździć wtedy będzie bolączka z ramą, jeśli używasz roweru wyłącznie do miasta to jakoś dasz radę.

Sam jak miałem 15 lat jeździłem na ramie 19" :icon_mrgreen: z tym że miałem jakoś ~170

Jeszcze jedno w mtb ZAWSZE lepiej ujeżdżać ramę mniejszą niż za dużą, chodzi o Twoje bezpieczeństwo :icon_exclaim:

Napisano

Drogi Dawidzie...

http://www.forumrowerowe.org/topic/78268-rower-gosport-ktory-wybrac/

http://www.forumrowerowe.org/topic/78291-rama-rozmiar-17-i-26-cali/page__p__778942?do=findComment&comment=778942

http://www.forumrowerowe.org/topic/79670-rower-kross-level-a4-2011/page__p__789720?do=findComment&comment=789720

Znasz już nasze opinie na temat rowerów, które podałeś w temacie, a także znasz już nasze opinie na temat rozmiaru ramy 17" przy tym wzroście.

Więc po co kolejny ten sam temat pod innym nickiem?

Przykro nam, że rodzice nie chcą Ci kupić roweru przez allegro, bo można tam dostać lepsze propozycje w tej cenie. Ale jeśli już wybierać między tymi dwoma Scrapperami, to wybierz tańszego. Będziesz i tak zadowolony, a zostanie Ci trochę pieniędzy.

A że rama będzie za duża? Głupstwo, w końcu i tak wyrośniesz...

Napisano

wafel...nie bde was juz męczył tak jak wtedy.

a jeszcze pytanie dotyczace hamulcow tektro auriga comp (hydrauliczne) 160 mm ...czy dobre one są ??

• Mod Team
Napisano

Czy tak trudno wpisać sobie w wyszukiwarkę ich nazwę i kliknąć enter?

W dziale o hamulcach znajdziesz multum informacji o tych, jak i wielu, wielu innych modelach.

Napisano

wafel...nie bde was juz męczył tak jak wtedy.

a jeszcze pytanie dotyczace hamulcow tektro auriga comp (hydrauliczne) 160 mm ...czy dobre one są ??

Trzymam za słowo.

Przeciętne, ale dają radę. Raczej lepsze niż zwykłe V-ki.

Napisano

ja waze okolo 45 kg...czy te hampelki przy predkosci 35 km/h zahamuja bez wikeszych problemow ? i czy one mnie podniosą na przednie kolo ? (kurcze, boje sie tego odpowietrzania-niewiem czy sobie z tym poradze)

Napisano

no niewiiem...na ramie pisze 16" ...rower to bodajże tiger z praktikera za 350 zl. Monovan mam to rozumiec jako ze 16 cali to dla cb za duzo ???? czy za mało ?

Napisano

oczywiście za mało :icon_mrgreen: ale chciałem Ci uświadomić że na takiej ramie spokojnie pokonuje 50km trasy bez żadnych bólów pleców czy nóg. Rozmiar ramy to bardzo ważna sprawa często przez zbyt dużą ramę ludzie zniechęcają się do pedałowania.

Napisano

Nawet, nawet. Zwłaszcza że ma 9-cio rzędową kasetę. Niezła propozycja.

Co do odpowietrzania:

1. Znajdujesz sobie jakiś serwis rowerowy w Kielcach.

2. Przychodzisz, powiedzmy w październiku, do tego serwisu z rowerem.

3. Mówisz, że chcesz odpowietrzyć hamulce (w dobrym serwisie odpowietrzanie wiąże się z równoczesną wymianą płynu, czyż nie?).

4. Dajesz Panu/Pani około 30 zł i masz spokój do następnego października.

Napisano

mam tylko nadzieję że jak jak już pojdę do tego seriwsu to mi nie zaleją hebli jakimś nieprzystosowanym olejem...bo czytalem co sie po takim czymś dzieje...a wracajac do scrapera ar1 (jest duza roznica między a1 a a2 ?)

Napisano

↑↑↑↑↑↑

mam tylko nadzieję że jak jak już pojdę do tego seriwsu to mi nie zaleją hebli jakimś nieprzystosowanym olejem...bo czytalem co sie po takim czymś dzieje...a wracajac do scrapera ar1 (jest duza roznica między a1 a a2 ?)

odpowiedzcie na to powyzej....a moze ktos ma ktorys z tych rowerów ?

Napisano

W AR1 jest tylko Altus/Alivio.

W AR2 jest Alivi/Deore i Tektro Auriga.

Swoją drogą, jesli ktoś się zastanawia nad Scrapperem to niech looknie na Kellysa Quartza.

• Mod Team
Napisano

Dawidzie, a masz już w ogóle pieniądze na zakup roweru?

Jeśli tak, to za jaką kwotę rodzice zgodzili się kupić ci rower?

Napisano

powiedzieli ze do 1500 zl...ale tego scrappera ar2 za 1700 by się dalo rade kupić ...a co masz jakieś inne propozycje ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...