DarK64 Napisano 1 Kwietnia 2011 Napisano 1 Kwietnia 2011 Witam. Od jakiegoś czasu poszukuję składanego roweru MTB do jeżdżenia głównie po Warszawie.Ważne aby wyglądał jak rower MTB a nie cyrkowe cudo. Przedział cenowy jaki mnie interesuje to do 2,5k , choć chciałbym wydać jak najmniej przy jak najlepszym stosunku do ceny. Poza tym przydało by się również aby rama składała się dosyć szybko - przy użyciu 5 kluczy każdy rower robi się składany. Na razie od ok. 2 lat jeżdżę na UNIBIKE mission. Do tej pory znalazłem: ROWER 1 - rower wojskowy co mówi samo za się. Jednak cena - 2700 jest dla mnie sporym wydatkiem. ROWER 2 - sporo lżejszy od Paratrooper'a jednak posiada 0 amortyzatorów. Istnieje też wersja tańsza - z 7 stopniową przerzutką, ale nie wiem czy będzie dostatecznie ... "ciężka" ( w swoim rowerze jeżdżę zawsze na najmocniejszym oporze bo wiem że moje pedałowanie daje konkretny efekt ). Czy są jeszcze jakieś rowery które możecie mi doradzić w podobnym przedziale cenowym? Może odradzacie któryś z powyższych ( osobiście skłaniam się chyba ku DAHON jack 7 ) Od razu dodam że nie znam się w ogóle na osprzęcie. Pozdrawiam
pomirot Napisano 1 Kwietnia 2011 Napisano 1 Kwietnia 2011 Dahon jest liderem jeśli chodzi o rowery składane. We wrześniowym nr Magazynu Rowerowego znajdziesz nawet test tego modelu: http://www.dahon.pl/index.php?cat=modele_opis&s=26&bike=matrix Cenę można znaleźć lepszą od tej katalogowej Dystrybutorem na Polskę jest Grześkowiak: http://www.dahon.pl/index.php?cat=kontakt
DarK64 Napisano 1 Kwietnia 2011 Autor Napisano 1 Kwietnia 2011 Wiem - jeden ( a właściwie dwa ) z podanych przeze mnie modeli to Dahon - pytanie tylko jak z osprzętem, wytrzymałością itp. ?
pomirot Napisano 1 Kwietnia 2011 Napisano 1 Kwietnia 2011 Podałem link do Matrixa i wg mnie ze składaków Dahona ( i nie tylko) będzie najkorzystniejszy cena / jakość. Jack 7 jest słaby mimo "pancernej" ramy. Matrix BARDZO przypomina geometrią rower MTB. Osprzęt ma przyzwoity, hamulce tarczowe- co raczej nie występuje w składakach. Amortyzator jest mało sztywny, ale w tej cenie cudów nie będzie. Jeśli nie jesteś zbyt ciężki, to da radę... no i z opisu wygląda, że ma blokadę, choć na fotkach jej nie widzę. Na miasto jest super sprzęt, a i spokojnie wyjedziesz nim w Kampinos.
DarK64 Napisano 1 Kwietnia 2011 Autor Napisano 1 Kwietnia 2011 Niestety - ten MATRIX kosztuje znacznie więcej niż mogę dać- szukam roweru do max 2,5 k. Pozdrawiam
Mod Team Franio Napisano 2 Kwietnia 2011 Mod Team Napisano 2 Kwietnia 2011 Jesteś już całkowicie zdecydowany na rower składany? Przy takim budżecie mógłbyś kupić normalny rower z porządnym osprzętem, o wiele lepszymi od zamontowanego w tych składakach.
DarK64 Napisano 2 Kwietnia 2011 Autor Napisano 2 Kwietnia 2011 Tak - koniecznie musi być składany. Inaczej zostałbym przy swoim unibike'u. Pytanie czy paratrooper, Dahon JACK 7 czy jeszcze coś innego?
DarK64 Napisano 3 Kwietnia 2011 Autor Napisano 3 Kwietnia 2011 Chyba zdecyduję się na Swissbike LX - trochę tańszy od paratrooper'a ... ktoś odradza?
raf76 Napisano 13 Sierpnia 2011 Napisano 13 Sierpnia 2011 Od 3 lat posiadam dwa Dahon Jack (2nd dla żony). Sprzęt sprawdzony, bezawaryjny. Na trasy miejskie i leśne - bez zarzutu. Gorzej gdy piasek/grząski grunt - wąskie opony. Do ramy Medium można zamontować uchwyt do mocowania fotelika dziecięcego (w S - nie). Rower wymiękł dopiero na górskich trasach (brak przerzutki przedniej). Składanie/rozkładanie bez kluczyków, kilka sekund. Ogólnie bardzo polecam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.