WaldekWielki Napisano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Witam wszystkich Jak widać jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość... Zacznę od tego że się przedstawię: mam 17 lat i mieszkam w Jarosławiu. A teraz do rzeczy: Chciałbym do swojego starego roweru (ok. 7 letnia-MERIDA ) kupić dosyć dobry osprzęt do max. 400zł To lista rzeczy które zamieram kupić wszystko SHIMANO): kobra: ACERA FC-M361 90zł suport: BB-UN26 30zł przerzutka tył ALIVIO RD-M430 90zł przerzutka przód TOURNEY FD-TX50 /TX51 28zł manetki ALIVIO SL-M430 100zł klamki Alivio BL-M421 35zł kaseta ALIVIO CS-HG30 68zł piasta tył Altus FH-RM40-8 35zł I teraz kilka pytań: 1) Czy to dobry zestaw jak za te pieniądze?? (a może za takie pieniądze znajdę coś lepszego, jeśli tak to co... ??) 2) Czy to wszystko będzie ze sobą dobrze grało i będzie kompatybilne ? 3) Czy to prawda że przerzutki przednie oraz korba, muszą być przystosowane do 9 rzędowych przerzutek tylnych ? 4) Posiadam starą (w dobrym stanie) korbę na której pisze tylko SR SUNTOUR 24T/34T/42T, czy będzie ona pasowała do tego sprzętu ? 5) Czy stary łańcuch będzie dobry, jeżeli wcześniej miałem kasetę 7 rzędową ? 6) Zastanawiałem się nad korbą jedno rzędową... czy to dobry pomysł ?? sprzęt wymieniony powyżej to wydatek rzędu ok.510zł plus wysyłka,a mój budżet to MAKSYMALNIE: 400zł Bardzo proszę bez odpowiedzi: google nie boli, albo coś podobnego... Szukałem odpowiedzi na te pytania, niestety wiele informacji jest ze sobą sprzecznych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p3m0 Napisano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 bedzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Raczej nie należy mieszać 8 i 9. Może to utrudnić regulację całości. Zasadniczo przy wymianie korby i/lub kasety (zwłaszcza kasety) powinno się wymienić łańcuch - szczególnie, gdy ma spoooro km w ogniwach :-). Co do korby - dla Ciebie jednorzędowa to kiepski pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szych Napisano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Łańcuch nie będzie pasować, 9-rzędówki są węższe. Inna sprawa, że jak nowa korba i nowa kaseta, to i nowy łańcuch musi być. Jeśli wymieniasz piastę, to weź pod uwagę, że koło trzeba będzie przeplatać, a więc zaplatanie plus nowe szprychy się kłaniają. Zamiast oddzielnych klamek i manetek (chyba, że to zamierzeone), można kupić klamkomanetki, zawsze 20-30 do przodu. Inna sprawa, że w tym przedziale cenowym, bardziej się opłaca zapolować na używki na allegro (manetki + przerzutki), tylko uważaj, bo tegoroczne Alivio różni się od zesżłorocznych (ma jeden rząd więcej). Same podzespoły też można dostać taniej, więc w 400zł powinieneś się zmieścić. Sam zestaw całkiem fajny. Jedynie przednią przerzutkę i piaste bym zmienił na alivio (w tej cenie idzie nowe dostać, trzeba szukać). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.