gumi11111 Napisano 1 Kwietnia 2011 Napisano 1 Kwietnia 2011 Witam, ponieważ sezon trwa już od jakiegoś czasu proszę o poradę Stwierdziłam, że trenażer mogę używać cały rok, jednak nie chcę zmieniać co jazdę (teren/dom) opony - a mam rower MTB tak więc i opone ze sporym bieżnikiem, dlatego chcę złożyć sobie koło z oponka typowo trenażerową tylko do zastosowania z trenażerem( 1.25 szerokość oponki TACX lub Conti) i tu prośba o poradę bo nie wiem czy dobrze myślę - muszę oprócz - wiadomo;) obręczy, piasty kupić kasete...? jeśli tak to czy też 9-cio rzędową jak mam teraz? jak dobrać elementy koła - lub całe koło zeby mi pasowało - rower jest pod hamulce tarczowe dodatkowo - nie wiem czy w tym moemncie ma to jakieś znaczenie? Proszę o jakieś sugestie:)
jasskulainen Napisano 1 Kwietnia 2011 Napisano 1 Kwietnia 2011 jakiekolwiek kolo i kaseta nie musi miec piasty pod tarcze bo i tak nie uzywasz hamulca na trenazerku
d0cent Napisano 1 Kwietnia 2011 Napisano 1 Kwietnia 2011 Najtansza piasta (i tak sie nie zabrudzi, mozesz spokojnie kierowac sie w Joytecha lowbudgetowego pod kasete), szprychy nawet nie musza byc nierdzewki, obrecz za 15-20pln dostaniesz, kaseta taka sama jak w drugim kole. Z kasetą możesz zrobić taki patent, aby ją czasem wymieniać (podliczaj sobie kilometry) z tą w głównym kole o ile będziesz ich używał podobnie. W trenażerze o wiele częściej używasz pewnie 2 najmniejszych zębatek, a te możesz wymieniać między kasetami... kombinuj i pamiętaj mniej więcej jaki jest stopień zużycia Kółko oczywiście nie pod tarczę bo hamulec Ci do niczego tutaj nie potrzebny. Możesz spokojnie kupić najtańsze kółko na Allegro.. ogólnie piasta: http://allegro.pl/piasta-tyl-shimano-altus-fh-rm40-8-i1523086531.html 35pln, szprychy pewnie koło 40pln wraz z nyplami, taśma Kenda 3pln lub izolacyjna, obręcz Remerx http://allegro.pl/obrecz-remerx-dragon-559x19-26-srebrna-i1540115359.html 26,5.. w 10pln się zmieścisz.. Widzę, że jesteś z Wrocławia - takie tanie części powinieneś dostać w którymś sklepie rowerowym - albo i nawet całe kółko do 100pln Kasetę ja kupiłem na allegro używaną za... 25pln (HG50 - w b.dobrym stanie).
gumi11111 Napisano 1 Kwietnia 2011 Autor Napisano 1 Kwietnia 2011 Dzięki za pomoc:) Już coś wiem:) A jeszcze pytanie - nie ma znaczenia czy kupię kasetę czy wolnobieg? Domyślam się, ze jest to uzależnione z rodzajem piasty...natomiast czy bedzie to kaseta czy wolnobieg nie ma znaczenia w odniesieniu do koła, które mam teraz?
Mod Team safian Napisano 1 Kwietnia 2011 Mod Team Napisano 1 Kwietnia 2011 Nie ma, tylko jeżeli kupisz sobie piastę na wolnobieg to nie przełożysz kasety z obecnego koła. Z resztą nie wiem, czy są wolnobiegi pod 9sp, z tego co widze to max 7 rzedów, wiec nawet jakbyś wrzucił tam wolnobieg 7sp to byś manetkami tego nie obsłużył
d0cent Napisano 1 Kwietnia 2011 Napisano 1 Kwietnia 2011 Dla wlasnej wygody powinienes kupic dokladnie taka sama kasete jak masz w podstawowym kole. Dzieki temu przerzutka bedzie dzialala tak samo i nie bedziesz sie denerwowal i musial kombinowac.
beskidbike Napisano 1 Kwietnia 2011 Napisano 1 Kwietnia 2011 Chciałbym tylko zauważyć że pytająca jest KOBIETĄ
gumi11111 Napisano 1 Kwietnia 2011 Autor Napisano 1 Kwietnia 2011 Już pominęłam tą uwagę na wstępie;) Ahaaa, czyli jak dam 8-rzędową (akurat znalazłam tanie koło i kasetę 8-rzędową) to poza tym, że któraś skrajna przekładnia na manetce będzie "pusta" mogę spodziewać się innych komplikacji??
Crazyk Napisano 1 Kwietnia 2011 Napisano 1 Kwietnia 2011 8ka jest inaczej zestopniowana niż 9tka. Nie będzie dobrze działała z 9 rzędowymi manetkami. Żeby to dobrze działało na tych manetkach musisz kupić kasetę i łańcuch 9 rzędowy.. Niestety
gumi11111 Napisano 1 Kwietnia 2011 Autor Napisano 1 Kwietnia 2011 Zamówione koło i kaseta 9s. Dziękuję wszystkim za pomoc - temat zamykamy...
d0cent Napisano 1 Kwietnia 2011 Napisano 1 Kwietnia 2011 Chciałbym tylko zauważyć że pytająca jest KOBIETĄ Moja żona również jeździ na trenażerze A autorce wątku gratulacje wytrwałości - latem bardzo wielu rezygnuje na rzecz czystej jazdy na rowerze, tylko Ci najwytrwalsi ładują cały czas
1415chris Napisano 1 Kwietnia 2011 Napisano 1 Kwietnia 2011 He he d0cent kolega beskidbike mial chyba na mysli fakt ze zwracasz sie do autorki tematu jakby byla odmiennej plci: "...powinienes, uzywal..."
gumi11111 Napisano 2 Kwietnia 2011 Autor Napisano 2 Kwietnia 2011 Oczywiscie jazda w terenie wiosną i latem jak najbardziej, ale nie codziennie mogę zdążyć przed zmrokiem wyjść więc wtedy sucha jazda mi pozostaje bo nie lubię nocą po naszych dziurawych drogach itp. I jeszcze pytanie, zamówiłam to koło http://allegro.pl/show_item.php?item=1540681839 - myslicie, że da radę dać na nie oponkę TACX na trenażer 1,25? bo inne oponki to Conti 1,75, ale są chyba tylko czarne...;( chcę niebieska;P, zresztą TACXy są niezłe, nie wiem jak inne...gdzieś mi się rzuciła jakaś inna chyba 1,5 szerokość ale teraz nie potrafię jej znaleźć...może sie orientujecie czy ew.1,25 nałożę na koło niby dla opon od 1,5...ew.widzieliście oponki trenażerowe 1,5?? Pozdrawiam:)
Mod Team safian Napisano 2 Kwietnia 2011 Mod Team Napisano 2 Kwietnia 2011 na 17mm spokojnie podejdzie 1.25. Co do Conti HT, to akurat posiadam i oponka daje rade - swoje zadanie bycia cichą, nie grzejącą i nie zużywającą się spełnia
d0cent Napisano 4 Kwietnia 2011 Napisano 4 Kwietnia 2011 Koło da rady spokojnie. Podobna obręcz wytrzymuje 10 atmosfer, które ładuję w tego TacXa i nie ma problemów Tylko dętki mi strzelały dość często, dopóki nie wybuliłem się 25pln na dętkę Schwalbe, która to wytrzymuje. Dodam, że zimę jeździłem na trenażerze praktycznie codziennie po 1-2h, generując bardzo dużo ciepła na kole Teraz już rzadziej, ale mimo wszystko dętka nadal daje rady
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.