Skocz do zawartości

[Rower] Reanimacja dziadka ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, postanowiłem reanimować stary rower na miasto do Wrocka, jednak jak zobaczyłem jego stan to się załamałem i tak:

Tylni hak lekko wygięty (nie ma wymiennego), to jest jeszcze stara rama więc koło wsuwa się w taką szynę tak jakby mam nadzieję że wiecie o co mi chodzi ;) Jest sens próbować prostować to ustrojstwo ?

Drugie pytanie przerzutka już tam prawie padła (sprężyna już nie jest sprężyną), mam w zanadrzu akurat acere 8s no ale właśnie, manetki są na 6, zębatek jest 6 i teraz nie wiem czy taka kombinacja będzie chciała chulać ;)

Ostatnie pytanie - jest sens samemu próbować centrować koło przy odrobinie cierpliwości ? (bez stojaka do centrowania, co jedynie v-ki będą mi pomagać ^^).

A w sumie jeszcze jedno, piasty o dziwo w tym makrokeszu są XT z 1999r (wooot !) jednakże kulek w łożyskach prawie nie ma, starły się, można gdzieś dostać cały "wianek" łożyska czy trzeba kulki dopasowywać ?

Napisano

Hak Ci wyprostują w serwisie. Możesz próbować samemu ale jeśli tego nigdy nie robiłeś to może być z tym problem.

Przerzutka... Tourney na 6 kupisz za 30pln: http://allegro.pl/przerzutka-shimano-tourney-tz-6-7-bieg-hak-okazja-i1535070740.html

Centrować jak najbardziej - skoro rower stary to dobry do nauki :) Bicie góra / dół tez możesz wycentrować na widelcu przednim - ja tak budowałem pierwsze koło i dało rady. Boki na Vkach centrujesz (choć ja gumką przyczepiłem markery do widelca, które mogłem regulować - Vki są niedokładne) a góra / dół też się dało: przyczepiłem do widelca wzdłuż szprychę starą prostą (przyczepiłem ją też gumką), więc była regulacja góra / dół. To było bardzo udane koło, które musiałem poprawiać dopiero po 1 całym sezonie! I poprawiłem na centrownicy nie stwierdzając zbyt dużego bicia :)

Co do kulek - wyciągnij kilka i zanieś do serwisu - dadzą Ci na wymianę. Dobrzeby było też wymienić konusy - pewnie mają wżery. No i sprawdź stan linek..

• Mod Team
Napisano

Od siebie powiem Ci tak:

- Aceraz razem z manetkami będzie działać elegancko, nie ma sensu niczego kupować (chyba ze manetka jest uszkodzona).

- Hak wygięty hmmm zależy jak bardzo, jak masz kawałek warsztatu albo choć troche narzędzi to luzem sobie poradzisz, rama bankowo stalowa lub nawet CrMo wiec nie bedzie trudno. polecam klucz francuski i kwrecenie ośki tylnej piasty w gwint w haku celem sprawdzenia poziomu i kątów wzglecem osi koła i lini koła.

- Centrować jak najbardziej, wyposaż sie w dobry klucz do nypli (jakieś 15zł), piwo i jakiś sprzęt grający i do dzieła :D Jak masz koła komorowe będzie łatwiej, jak zwykle alu obrecze no moze być problem - szybko sie krzywią nawet od stania :D

Piasty i tu sprawa równie prosta, rozbierz wyczyść i zobacz czy nie ma wżerów w bieżniach piasty jak i na konusach. Konusy można wymienić a bieżnie juz nie specjalnie. kulki spokojnie kupisz ale nie kupuj samych "wianków", w piastach shimano wchodzi luzem 9 kulek i tyle proponuje wsadzić. We wianku jest bodajże 6.

Na początek chyba wszystko.

Napisano

To tak, rama raczej Cr-Mo nie jest, to jakiś stary Eurobike z BAARDZO dziwnymi częściami, część ala makrokesz a piasty/kaseta XT (wtf?), narzędzia są praktycznie wszystkie z ważniejszych (nawet w ekstremalnych przypadkach gumówka, szlifierka itp. jak trzeba będzie operować ^^). Wżerów w piastach nie ma sprawdzałem już, na bieżniach na bank nie ma na konusach przyznam się nie sprawdzałem ;P Cóż coś czuje że czeka mnie pierwsze centrowanie w życiu ^^

P.S. Linki już częściowo wymienione z pancerzami - pierwsze co zrobiłem.

Dzięki za porady ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.