Skocz do zawartości

[koła] Czy przetrwają XC

Prztymocl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam w rowerku koła na piastach Alivio, obręcze Vuelta Freeway, 32szprych zaplot chyba 2 krzyże na obu kołach (nie znam się, mogę się mylić, szprycha krzyżuje 2 inne wychodzące z tej samej strony piasty). Generalnie jeżdżę po mieście, ale chciałem się spytać, czy takie koła mogą przetrwać jakiś lekki teren? Delikatne XC, coś w tym stylu, żadnego katowania nie przewiduję... ;) Jakie jest wasze zdanie, na ile można sobie pozwolić?

Napisano

jeszcze podpowiedz jak sprawdzic ile krzyzy jest:

patrzyszna dlugosci calej jednej szprychy ile razy sie przecina z inna, i przeciecie gdzie dwie krzyzuje sie ze szprycha z tego samego kolnierza piasty ale sie nei stykaja, tez sie liczy.

pisze to bo Ty podajac ze w 2 miejscach sie krzyzuje, nie zauwazyles pewnie ze przy wyjsciu z otworkow tez sie krzyzuja od razu:)

Napisano

Dziękuję za radę :) Dobrze wiedzieć. Teraz przyjrzałem się jednak dokładniej, i z kołnierza po jednej stronie sąsiednie szprychy wychodzą jedna 'w górę' po stronie lewej kołnierza, a druga 'w górę' po prawej stronie tego samego kołnierza i tworzą w ten sposób tak jakby przecięcie, bo krzyżują się na samym wyjściu poza obwódkę konturu piasty. Jeśli to też się liczy to byłby 3 krzyż :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...