Skocz do zawartości

[Zabezpieczenie] Problem z wyborem ABUS Granit X-PLUS czy BORDO 6000

JOYFUL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przymierzm się do zakupu zapięcia rowerowego. Po przeczytaniu licznych artykułów doszedłem do wniosku, że uwagę należy skupić na ulockach, ewentualnie kompaktowym modelem BORDO 6000. Cena tych dwóch modeli jest do siebie zbliżona, tak więc w grę wchodzi praktyczność, mimo iż Granit X-PLUS ma level 15, a Bordo 8. Nigdy nie stosowałem tego typu zabezpieczeń. Chciałbym się dowiedzieć którym zapięciem będę w stanie zapiąć 2 rowery o jakiś pionowy słupek? o ile w ogóle istnieje taka opcja. Czekam również na Wasze opinie dot. ww zabawek, a może polecilibyście coś innego?

Co do wymiarów zapięć to oczywiście chcę te największe:

Granit X-Plus 300 x 108 mm x 13 mm

Bordo 6000 - 90cm

Czy wersja BORDO COMBO czyli ta z szyfrem jest pewnym zabezpieczeniem? Bo jednak z szyframi to różnie bywało choć jestem zacofany pod tym względem

Pozdro

Teraz widzę, że pomyliłem działy, proszę o skasowanie tematu i przepraszam za śmietnik

Napisano

Właśnie wczoraj dostałem paczuszke z Abusem Granit X-Plus 54, kupiłem u tego sprzedawcy na allegro z tej aukcji KLIK wychodziło tanio w porównaniu z innymi, w komplecie zestaw kilku mocowań do roweru na różne średnice rur. U innego sprzedawcy możesz zobaczyć jak to mniejwięcej wygląda: KLIK - chyba zestaw bez mocowań sprzedaje i jeszcze drożej, warto dobrze poszukać ;)

na razie ze względu na to że rower mam w serwisie nie testowałem Abusa na ulicy i niestety do roweru też go nie przypiąłem. te 1,6kg troche waży, weź 1,5 worka cukru/mąki w ręke i prawie taka waga :teehee:

Taka pierwsza moja ocena:

-stalowa część u-locka jest pokryta gumą i mam nadzieje że to dobrze zabezpieczy przed rysowaniem roweru :rolleyes:

- zamek posiada samoblokującą zaślepke przed wpadaniem brudu (wkładasz klucz ona się rozsuwa na boki, wyciągasz klucz ona się zamyka)

- zewnętrzna część ta czarno-srebrna przy zamku jest obudowana plastikiem, mam nadzieje że w środku jest porządny kawał żelastwa, w sumie ta sama część sporo waży i może tak być :rolleyes:

- 1 uchwyt do zakładania na u-locka, uchwyty do zakładania na różne średnice rur w sumie chyba 4 rodzaje.

- 2 klucze w zestawie, z czego 1 ze świecącą diodą LED na niebiesko + możliwość wymiany baterii w kluczu i diody raczej też (wysuwa się ona razem z baterią)

- całkowita długość u-locka 360mm (wymiar zewnętrzny), w najszerszym miejscu szerokość 175mm. Wymiary w środku 300x108x13-mm

Napisano

Po zapięcie właśnie się wybiorę do sklepu w którym kupiłem ulocka:) Mają tam zabezpieczenia o które pytam, niestety o bordo 6000 nikt się nie wypowiedział, napisz mi jeszcze czy da radę zapiąć 2 rowery o jakiś słupek?

Napisano

na razie nie mam niestety jak przetestować, ale tak patrząc na metrówkę i te 30cm u-locka myślę że może wystarczyć aby zapiąć 2 rowery do jakiegoś nie grubego mocno słupka. Jak czytałem kilka tematów niżej to podsuwając taki sam pomysł wytnij sobie z kartonu takiego u-locka 300mm długości w środku, szerokość 108mm i przełóż np przez 2 ramy od roweru i zobacz ile luzu zostaje czy się zmieści słupek, albo odrazu sprawdzenie ze słupkiem. Troche u-lock do 2 rowerów naraz nie za ciekawie, aczkolwiek może możliwe do wykonania :)

To tylko moja opinia co do Bordo 6000, znalazłem go w googlach, dość cienkie ma te ogniwa składane, myślę że raczej mało skuteczne zapięcie. A nie myślałeś jeszcze nad łańcuchem jakimś z Kryptonita skoro bardziej to pod 2 rowery ma być :icon_question: Chyba że do każdego roweru u-locka samego, bądź np u-lock + linka do spięcia kół. Niewiem jaki budżet na to.

Mi kiedyś ukradli rower spod sklepu - komunijny, dosłownie na 10 sekund do sklepu papierniczego wszedłem i roweru już nie było po chwili, ale go nie zapiąłem, jak to mówią okazja czyni złodzieja. Drugi raz zostawiłem z bratem 2 rowery przed naszym blokiem, oba były spięte jeden z drugim linką i przyszedł wieczór i jak się o rowerach przypomniało to już ich nie było. Kiedyś też przy włamaniach do piwnic starego badziewnego składaka mi ukradli.

Na swoim przykładzie powiem, że po stracie tylu rowerów nie warto oszczędzać na zabezpieczeniu, myślę że jak kupi się zabezpieczenie w cenie podobnej do wartości choćby roweru z marketu lub jakiegoś starego składaka to raczej złodziej nie będzie chciał się bawić w rozbrajanie np takiego Abusa Granita. Wiadomo jeśli kupisz dobre zapięcie, a rower będzie dużo warty, że będzie złodziejowi warto się "bawić" z każdym zapięciem by go ukraść to i tak jest zawsze prawdopodobieństwo że go ukradnie nie ma 100% bezpiecznych zapięć są tylko takie które się rozbraja szybciej lub dłużej. Złodzieje kradną każde rowery i te tanie też. Ja ze swojej strony wole dać więcej na porządne zapięcie i chociaż po ewentualnej kradzieży nie mieć wyrzutów sumienia, że zapiąłem rower byle czym. A stawiając rower np przy sklepie przy kilku innych rowerach wątpie żeby złodziej chciał się bawić z moim Abusem jeśli go zapne do grubego solidnego czegoś, prędzej wybierze gorzej zabezpieczone rowery. Jak to powtarzali tutaj na forum najlepsze wyjście to 2 różne zapięcia.

Ja oprócz Abusa którym mam zamiar zapinać tylne koło z ramą + słupek, planuje dokupić linke kryptonite do zapinania kół, bądź zamiast linki małego u-locka Kryptonite mini, aby zapinać przednie koło z ramą. W sumie najtańsza opcja mnie wyniesie ze 350zł, lub droższa (2 u-locki) około 500zł. Sam rower bez akcesoriów kupiłem za 1900zł. Ale uważam że i tak warto go zabezpieczyć bo ciężko pracowałem na ten rower.

Się rozpisałem :icon_lol:

Napisano

Ja też kupiłem Abus Granit X54.

Nie wchodzi mi w rame bo kupiłem wersje 300 mm, wiec wozę go wystajacego poza. W niczym mi to nie przeszkadza.

Odnośnie Bordo - widziałem filmiku na youtube, jak koleś umiejętnie uderzał w zamek młotkiem i Bordo sie samo odryglowywało, takze nie polecam. Poza tym zapiecia tych ogniw poddają sie szybciej szlifiefce kątowej niż pałąk dobrego U-locka.

Dla mnie wybór był jednoznaczny.

Granit waży 1650 gram ale tak naprawdę to nie ma to wiekszego znaczenia podczas jazdy rowerkiem.

Napisano

2 rowery będę zapinać jedynie przy wycieczkach z moją laską tudzież będzie wtedy zapięte na 2 linki + ulock. Aktualnie mam jakąś tanią linkę kryptonita i ona posłuży jako dodatek dla kół. Cały czas zapinałem na linkę czując się złudnie bezpieczny, na szczęście poczytałem trochę i doszedłem do wniosku, że jestem naiwny. Dzięki za naprowadzenie - postanowione ABUS Granit X-PLUS

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...