Skocz do zawartości

[Rower] Merida One-Twenty TFS 300-D - czy to będzie dobry wybór?

SpiN

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

na wstępie chciałbym powiedzieć, zę jestem zdecydowanie amatorem i jeżdżę wyłącznie dla przyjemności. Odłożyłem pewną kwotę na zakup nowego roweru (stary mongoose już ma swoje lata) i postanowiłem znaleźć coś co odpowiadałoby moim oczekiwaniom. Moją uwagę zrócił rower kolegi - dokładnie: Merida AM 400 D. Spodobał mi się tak bardzo, ze postanowiłem poszukać jego następcy. Z modeli full suspension w podobnym przedziale cenowym znalazłem model: One-Twenty TFS 300-D. Można go dostać już za 3181 zł:

http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-g...tml#fragment-1

Jednak tam gdzie mieszkam (Olsztyn) już od jakiegoś czasu w salonie stoi jego nowszy brat z rocznika 2011 w cenie 3699zł. Specyfikacja na stronie producenta: TUTAJ

Moje pytanie brzmi - czy opłaca się dopłacać? Co nowszy model ma lepszego i czy dla amatora będzie to odczuwalna różnica? Dziękuję wszystkim z góry za odpowiedź. Dodam jeszcze tylko, że mam 183 cm wzrostu, ważę 71kg. Pzdr

Michał

Napisano

Nowszy model jest osprzętowo praktycznie identyczny. IMO dopłacałbyś za nowość i inny design. Czy jest to warte tych 500 zł, nie wiem bo to kwestia gustu ;).

Ja bym np. wolał te 500 zł zainwestować w jakiś fajniejszy damper.

Napisano

Może w takim razie coś innego w tej samej klasie ze podobne pieniadzę? Mnie urzekła przede wszystkim stylistyka tego roweru :). Mógłbym np. zdecydować się na taki rower: KLIKNIJ, któy jest imo nawet lepiej wyposażony, jednak sami przyznacie, ze to już nie ten sam agresywny kształt.

Napisano
któy jest imo nawet lepiej wyposażony, jednak sami przyznacie, ze to już nie ten sam agresywny kształt.

Ponieważ Unibike nie wiadomo dlaczego robi zdjęcie dużym rozmiarom ;)

Druga sprawa, Merida i Unibike to rowery do różnych zastosowań, jeśli nie planujesz używać roweru w górach nie potrzebujesz Meridy (no chyba, że lubisz się bujać).

Jednak fulla jako takiego polecam , nie kopie w tyłek, jeśli nie planujesz ekstremalnie jeździć pomyśl na tym :

http://kellysbike.com/index.php?id=pl_product&product_id=25797&countries_id=170&countries_name=pl&cat_id=269&subcat_id=270

Napisano

Muszę przyznać, że ten Kylly's jest całkiem niebrzydki :). Do tego ma niezły osprzęt i jest tańszy. Właśnie roweru w tym stylu szukam (full, pochylona rama, agresywny wygląd i ciekawy design). Rozumiem, że będzie lepszym wyborem od tej Meridy?

Jak ktoś ma inną propozycją to również z chęcią się przyjrzę :)

Napisano

co do Meridy 300

zwróć uwagę na to, że seryjnie przód ma Suntour,. Jest to jeden z najgorszych modeli, nie pracuje, nie wybiera, jest stłumiony, giętki, nie jest sztywny, tarczę hamulcową może przyjąć max 185mm. Przy bardzo czule i liniowo pracującym tyle, przód jest absolutnie do wymiany od razu. Różnice w pracy obu amortyzatorów w czasie jazdy są porażająca.

Bujania w czasie jazdy na 300 się nie odczuwa się prawie wogóle, ale zjawisko występuje. Platforma na pewno nie zaszkodzi Meridzie i pomoże podczas podjazdów.

Napisano

Szkoda tylko, że ten kelly's ma v-brakei... Dopiero wyższy model ma tarczówki. Zainteresowałem się Meridą, ponieważ kolega ma AM 400-D i ten rower zrobił na mnie pozytywne wrażenie. Co powiecie o tym: Orbea Max Flow ??

Napisano

Co myślimy, a no nic, przejedź się na rowerach które Ci się podobają i wybierz ten na którym najlepiej się czujesz, po co znów wałkować poruszane już wielokrotnie opinie na temat osprzętu.

Co do opinii, "Szkoda tylko, że ten kelly's ma v-brakei." - nie rozumiem, za mało szpanu ?

Napisano

Wydaję mi się, że tarczowki maja jedną niezaprzeczalną zaletę i przewage nad V-kami - nie ma żadnej roznicy w hamowaniu jeżeli obręcz jest rozcetrowana lub wygieta. Poza tym rzadziej trzeba je wymieniać niż klocki hamulcowe. Względy estetyczne pomijam. W każdym razie zupełnie zgadzam się z Tobą co do wypróbowania konkretnego modelu. Meridę już miałem okazję wypróbować, o czym wcześniej pisałem, salon rowerowy w Olsztynie jest importerem Kelly's, wiec nie będę miał problemu ze Swingiem, ale co do Orbei to nie znajdę jej w Olsztynie raczej, dlatego pytam jak w teorii powinien się sprawować Max FLow.

Napisano

Jeśli obręcz jest rozcentrowana albo wygięta trzeba ją nacentrować lub wymienić, a nie pisać banialuki ;)

Jak się sprawdzi Orbea, normalnie jak jednozawias, jak się rower może sprawdzić w teorii ?

Napisano

Masz rację :P. Żle to ująłem. Może ktoś po prostu jeździ na tej ramie lub słyszał coś o niej i będzie chciał się podzielić swoimi uwagami, bo ja nie miałem styczności z tą marką. Wtedy wiedziałbym jak wypada na tle Meridy/Kelly'sa

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Nowszy model jest osprzętowo praktycznie identyczny. IMO dopłacałbyś za nowość i inny design. Czy jest to warte tych 500 zł, nie wiem bo to kwestia gustu ;).

Ja bym np. wolał te 500 zł zainwestować w jakiś fajniejszy damper.

model 2011 ma inną ramę, inny kształt i przekrój rurek. Dotyczy to modelu Alu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...