Skocz do zawartości

[Amortyzatory] Zoom Endura 381 i Lu Jin Suspension LJ 400A - naprawa i konserwacja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zastosowałem się do regulaminu forum :)

Witam,

przyszła wiosna i czas na rowerek ;). Posiadam rower Arkus Sport 505 HT z amortyzatorem przednim Zoom Endura 381 i tylnym Lu Jin Suspension LJ 400A. Prosiłbym o pomoc w konserwacji i ew. naprawie ww. części.

Czy to normalne że amortyzator nie ma żadnego smarowania? Nie miał od nowości i ciężko chodzi, tzn. nie wchodzi cały lecz z 0,5-1 cm się rusza w dodatku trzeba użyć siły by drgnął, więc podczas jazdy w ogóle nie pracuje.

Poniżej załączam fotki

zn80t2.jpg

Tutaj zdjąłem gumowy "kapturek" by oczyścić go troszkę (to czarne u góry z napisem ZOOM)

ofueyt.jpg

noftkm.jpg

Amortyzator tylni

b8v9s8.jpg

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam!

Napisano

Niestety obojetnie czym nasmarujesz amortyzator i obojetnie jak porzadnie wyczyscisz to jego praca znaczaco sie nie poprawi. Zeby rozkrecic zooma bedziesz potrzebowal baardzo dlugi klucz imbusowy 5 albo 6mm juz nie pamietam dokladnie. Kiedys rozkrecalem podobna konstrukcje, specjalnie stworzylem do tego przedluzke imbusa roboty duzo a gra nie warta swieczki.

Napisano

Niestety obojetnie czym nasmarujesz amortyzator i obojetnie jak porzadnie wyczyscisz to jego praca znaczaco sie nie poprawi. Zeby rozkrecic zooma bedziesz potrzebowal baardzo dlugi klucz imbusowy 5 albo 6mm juz nie pamietam dokladnie. Kiedys rozkrecalem podobna konstrukcje, specjalnie stworzylem do tego przedluzke imbusa roboty duzo a gra nie warta swieczki.

Bardzo długi - czyli jaki? 21 cm? 30 cm?

Jaki poleciłbyś tani, porządny i łatwy w eksploatacji amortyzator do tego roweru?

Napisano

Akurat to, że jest bardziej miękki to nie jest zaleta a cecha :) Ja bym polecał poszukać czegoś używanego jak manitou SX ale jeśli nie masz wysokich wymagań co do pracy i długotrwałości amortyzatora (a sądzę, że jeździsz raczej rekreacyjnie) i potrzebujesz po prostu prostego zamiennika to wystarczy ci XCM / XCR. Jeszcze określ się, jaką masz średnicę rury sterowej. Bo mogę się założyć, że 1 cal, a nie jak w większości współczesnych amorów 1 i 1/8 cala co ogranicza wybór. XCM jest w wersji na 1 cal. Ale z drugiej strony to nie wiem czy nie lepiej pozbierać na nowy rower :)

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam,

próbowałem ratować tego ZOOM'a chyba już na wszystkie sposoby, lecz nie udało się. Wczoraj jeszcze na złość "obrzygał" mi spodnie olejem, który wlałem ;).

Szukam amortyzatora na jazdę po lesie, zwykłej szosie, nawierzchni szutrowej, pagórkach, wybojach itp.

Rower niedługo oddaję mamie, sobie kupuję wkrótce nowy, więc nie chciałbym w niego wtopić dużo kasy. Amortyzator myślę tak że max. do 150-200 zł. Oczywiście nówka, używki nie wchodzą w grę.

Rower to Arkus SPORT 505 HT lub Arkus SPORT 505 2HT (nie mogę skojarzyć czy HT czy 2HT).

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam!

Napisano

Nie wiem jaką tam masz główkę. Jeśli gwintowaną 1" w grę wchodzi tylko XCM, w przypadku 1 1/8" ahead XCM lub XCR. Albo rozwiązanie moim zdaniem najlepsze do takiego roweru - sztywny widelec.

Napisano

@Fenthin, dzięki za pomoc ;). Oto zdjęcia, mam nadzieję że o to chodziło.

20q1kkp.jpg

iz2maw.jpg

rws1uc.jpg

Amortyzator max. do 200 zł, cieszyłbym się gdyby było coś w okolicach 150 zł. Rower wkrótce oddaje mojej mamie, a sobie kupuje nowy ;).

PS.: Jeśli będzie miał tłumienie olejowe to bajka, w grę wchodzą tylko nowe produkty!

Pozdrawiam!

Napisano

Sztywny widelec nie wchodzi w grę, wiem że decyzje powinienem podjąć sam, ale który ty byś wybrał? Warto dopłacić to 50 zł do tego droższego?

• Mod Team
Napisano

Tak, o to. Stery 1" skręcane

Skąd taka pewność? Ja miałem 1 1/8 gwintowany a ze zdjęcia tego raczej nie widac. trzeba zmierzyć i tyle, no każdy linijkę jakąs ma bo suwmiarkę to nie kazdy.

Napisano

5 albo 6mm juz nie pamietam dokladnie. Kiedys rozkrecalem podobna konstrukcje, specjalnie stworzylem do tego przedluzke imbusa roboty duzo a gra nie warta swieczki.

Postanowiłem zaoszczędzić te 200 zł na nowy rower i jeszcze spróbować rozkręcić tego ZOOM'a.

Ten imbus to o rozmiarze 5 czy 6? Widziałem w Castoramie albo Praktikerze takie długie imbusy za pare groszy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...