stream Napisano 31 Marca 2011 Napisano 31 Marca 2011 Zastosowałem się do regulaminu forum Witam, przyszła wiosna i czas na rowerek . Posiadam rower Arkus Sport 505 HT z amortyzatorem przednim Zoom Endura 381 i tylnym Lu Jin Suspension LJ 400A. Prosiłbym o pomoc w konserwacji i ew. naprawie ww. części. Czy to normalne że amortyzator nie ma żadnego smarowania? Nie miał od nowości i ciężko chodzi, tzn. nie wchodzi cały lecz z 0,5-1 cm się rusza w dodatku trzeba użyć siły by drgnął, więc podczas jazdy w ogóle nie pracuje. Poniżej załączam fotki Tutaj zdjąłem gumowy "kapturek" by oczyścić go troszkę (to czarne u góry z napisem ZOOM) Amortyzator tylni Proszę o pomoc. Pozdrawiam!
ttomii88 Napisano 31 Marca 2011 Napisano 31 Marca 2011 Niestety obojetnie czym nasmarujesz amortyzator i obojetnie jak porzadnie wyczyscisz to jego praca znaczaco sie nie poprawi. Zeby rozkrecic zooma bedziesz potrzebowal baardzo dlugi klucz imbusowy 5 albo 6mm juz nie pamietam dokladnie. Kiedys rozkrecalem podobna konstrukcje, specjalnie stworzylem do tego przedluzke imbusa roboty duzo a gra nie warta swieczki.
stream Napisano 31 Marca 2011 Autor Napisano 31 Marca 2011 Niestety obojetnie czym nasmarujesz amortyzator i obojetnie jak porzadnie wyczyscisz to jego praca znaczaco sie nie poprawi. Zeby rozkrecic zooma bedziesz potrzebowal baardzo dlugi klucz imbusowy 5 albo 6mm juz nie pamietam dokladnie. Kiedys rozkrecalem podobna konstrukcje, specjalnie stworzylem do tego przedluzke imbusa roboty duzo a gra nie warta swieczki. Bardzo długi - czyli jaki? 21 cm? 30 cm? Jaki poleciłbyś tani, porządny i łatwy w eksploatacji amortyzator do tego roweru?
stream Napisano 31 Marca 2011 Autor Napisano 31 Marca 2011 Czym się różni XCR od XCM? http://allegro.pl/nowy-amortyzator-sr-suntour-xcm-v3-100mm-2011-i1519856495.html http://allegro.pl/amortyzator-swuntour-xcm-v3-100mm-czarny-i1538856448.html Pozdrawiam!
ttomii88 Napisano 31 Marca 2011 Napisano 31 Marca 2011 Polecam Manitou Axel. Na allegro mozna kupic za 80-130 zl uzywane w dobrym stanie. O niebo lepsze niz XCR.
ugupu Napisano 1 Kwietnia 2011 Napisano 1 Kwietnia 2011 Czym się różni XCR od XCM? Pozdrawiam! Tym, że XCR jest lepszy od XCM. Bardziej miękki, później łapie luzy itp, itd...
kello Napisano 5 Kwietnia 2011 Napisano 5 Kwietnia 2011 Akurat to, że jest bardziej miękki to nie jest zaleta a cecha Ja bym polecał poszukać czegoś używanego jak manitou SX ale jeśli nie masz wysokich wymagań co do pracy i długotrwałości amortyzatora (a sądzę, że jeździsz raczej rekreacyjnie) i potrzebujesz po prostu prostego zamiennika to wystarczy ci XCM / XCR. Jeszcze określ się, jaką masz średnicę rury sterowej. Bo mogę się założyć, że 1 cal, a nie jak w większości współczesnych amorów 1 i 1/8 cala co ogranicza wybór. XCM jest w wersji na 1 cal. Ale z drugiej strony to nie wiem czy nie lepiej pozbierać na nowy rower
stream Napisano 22 Kwietnia 2011 Autor Napisano 22 Kwietnia 2011 Witam, próbowałem ratować tego ZOOM'a chyba już na wszystkie sposoby, lecz nie udało się. Wczoraj jeszcze na złość "obrzygał" mi spodnie olejem, który wlałem . Szukam amortyzatora na jazdę po lesie, zwykłej szosie, nawierzchni szutrowej, pagórkach, wybojach itp. Rower niedługo oddaję mamie, sobie kupuję wkrótce nowy, więc nie chciałbym w niego wtopić dużo kasy. Amortyzator myślę tak że max. do 150-200 zł. Oczywiście nówka, używki nie wchodzą w grę. Rower to Arkus SPORT 505 HT lub Arkus SPORT 505 2HT (nie mogę skojarzyć czy HT czy 2HT). Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam!
Fenthin Napisano 22 Kwietnia 2011 Napisano 22 Kwietnia 2011 Nie wiem jaką tam masz główkę. Jeśli gwintowaną 1" w grę wchodzi tylko XCM, w przypadku 1 1/8" ahead XCM lub XCR. Albo rozwiązanie moim zdaniem najlepsze do takiego roweru - sztywny widelec.
stream Napisano 22 Kwietnia 2011 Autor Napisano 22 Kwietnia 2011 Hm to mam wziąć centymetr krawiecki i zmierzyć obwód rurki od amortyzatora tej którą wyjmę z ramy i kierownicy?
Fenthin Napisano 22 Kwietnia 2011 Napisano 22 Kwietnia 2011 To akurat średnica, nie obwód. W zasadzie powinno wystarczyć zdjęcie roweru ze zbliżeniem na mostek i stery.
stream Napisano 24 Kwietnia 2011 Autor Napisano 24 Kwietnia 2011 @Fenthin, dzięki za pomoc . Oto zdjęcia, mam nadzieję że o to chodziło. Amortyzator max. do 200 zł, cieszyłbym się gdyby było coś w okolicach 150 zł. Rower wkrótce oddaje mojej mamie, a sobie kupuje nowy . PS.: Jeśli będzie miał tłumienie olejowe to bajka, w grę wchodzą tylko nowe produkty! Pozdrawiam!
Fenthin Napisano 24 Kwietnia 2011 Napisano 24 Kwietnia 2011 Tak, o to. Stery 1" skręcane, czyli na placu boju zostaje tylko XCM. I teraz tak, model tańszy, bez blokady skoku: Allegro lub droższy, z blokadą Allegro Choć naprawdę widziałbym tam sztywny widelec.
stream Napisano 24 Kwietnia 2011 Autor Napisano 24 Kwietnia 2011 Sztywny widelec nie wchodzi w grę, wiem że decyzje powinienem podjąć sam, ale który ty byś wybrał? Warto dopłacić to 50 zł do tego droższego?
Mod Team Puklus Napisano 24 Kwietnia 2011 Mod Team Napisano 24 Kwietnia 2011 Tak, o to. Stery 1" skręcane Skąd taka pewność? Ja miałem 1 1/8 gwintowany a ze zdjęcia tego raczej nie widac. trzeba zmierzyć i tyle, no każdy linijkę jakąs ma bo suwmiarkę to nie kazdy.
stream Napisano 25 Kwietnia 2011 Autor Napisano 25 Kwietnia 2011 5 albo 6mm juz nie pamietam dokladnie. Kiedys rozkrecalem podobna konstrukcje, specjalnie stworzylem do tego przedluzke imbusa roboty duzo a gra nie warta swieczki. Postanowiłem zaoszczędzić te 200 zł na nowy rower i jeszcze spróbować rozkręcić tego ZOOM'a. Ten imbus to o rozmiarze 5 czy 6? Widziałem w Castoramie albo Praktikerze takie długie imbusy za pare groszy.
Schwefel Napisano 25 Kwietnia 2011 Napisano 25 Kwietnia 2011 Rura 1", widać po mostku. Imho w takie coś nie ma co inwestować, bo to trochę bardziej markowy makrokesz. Waży 2 tony, energię z pedałowania zamienia w bujanie a amortyzator nie pracuje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.