Skocz do zawartości

[wybór] Author MTB 26" TRACTION vs Author Gangsta 7.0 26" ENDURO

arikos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam ogromny problem z wyborem roweru, chodzi o rowery AUTHOR MTB 26" TRACTION a AUTHOR Gangsta 7.0 26" ENDURO. Waga tego Tractiona to około 13.10 kg, natomiast waga tego drugiego to 14.70 kg i to przede wszystkim wzbudza we mnie lekką obawę, że rower będzie za ciężki na podjazdy, że będzie mi o wiele bardziej trudniej pokonywać podjazdy, niż na rowerze Traction. Waszym zdaniem jaki rower powinienem wybrać ? Pozdrawiam. :)

Dodam jeszcze, że mam okazję kupić te rowery w niższej cenie niż w sklepie rowerowym. Ten traction 1500 zł, a normalnie kosztuje 2000 zł, no i Gangsta z 1900 zł, cena w sklepie rowerowym 2400zł. No chyba że coś lepszego macie do zaoferowania niż te rowery. Proszę o odpowiedź do pierwszego posta i tego.

• Mod Team
Napisano

[...] No chyba że coś lepszego macie do zaoferowania niż te rowery. [...]

Wystarczy, że przejrzysz kilka tematów związanych z zakupem roweru za ok. 2000zł i już będziesz wszystko wiedział. :icon_wink:

• Mod Team
Napisano

Teoretycznie na tym drugim będziesz miał większe problemy z podjeżdżaniem niż na Traction nie tylko z powodu wagi,ale też ze względu na bardziej płaski kąt główki. Poza tym Gangsta będzie wolniejsza w szybkich ,ciasnych zakrętach, ale będzie stabilniejszy na zjazdach .

Napisano

Dziękuje za zainteresowanie się tematem, jak i również za klarowną odpowiedź.

Mam jeszcze jedno pytanko, jeśli znajdziecie czas i chęci, to byłbym bardzo wdzięczny. Chodzi teraz o rower KTM Tombstone 2010 vs Gangsta 7.0 Waszym zdaniem, który będzie lepszy ? Zrezygnowałem jednak z tego tractiona i chce zakupić rower enduro, lecz mam teraz problem... Dzięki wielkie jeszcze raz. Pozdrawiam.

Napisano

To do jakiej jazdy potrzebujesz roweru ?, chyba nie do enduro?

Rower ma mi służyć do jazdy w warunkach głównie górskich i urozmaiconym, trudnym terenie i od czasu do czasu po drogach asfaltowych. Chciałbym aby pozwalał mi na szybką jazdę na zjazdach, ale także umożliwiając mi pokonywanie trudnych podjazdów. :) Jestem ciemny w rowerach. Szczerze powiedziawszy będzie to mój pierwszy, w miarę dobry rower i nie chce popełnić błędu przy zakupie.

Napisano

Trochę słaby amortyzator ma ten Author (jak również KTM) do jazdy trudniejszymi szlakami, że tak powiem słabo się uginają i będzie to czuć w rękach - choć Gangsta ma nieco lepszy.

Co do geometrii , lepiej na takich trasach powinien sprawdzić się Gangsta.

Napisano

Myślałem, że ten amor Suntour SF10-XCM HLO jest lepszy od RST Omega Tnl, tak gdzieś wyczytałem w opiniach ludzi na temat owych amortyzatorów. Kurcze, chyba i tak nic lepszego za te pieniądze nie kupie, i tak w sumie mam okazję kupić te rowery o 400 zł mniej niż w Polsce. Mam nadzieję, że za parę lat nie będę miał już takich dylematów jak teraz. Tak jak wcześniej napisałem - jestem świeżakiem w tych sprawach, to tak jakbym dopiero co się urodził.

Napisano
Myślałem, że ten amor Suntour SF10-XCM HLO jest lepszy od RST Omega Tnl

Żaden z nich nie jest amortyzatorem, tylko raczej "uginaczem" ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...