Skocz do zawartości

[korby] Alivo vs Deore - które?

jacekkoz

Rekomendowane odpowiedzi

A t korby deore z aukcji nie są podobne do alivio :cool: ? A na dodatek kometarz bikestacji - "Nie da sie ukryć, że korby dotarły szybko i bez zarzutów, jednak po otrzymaniu towaru zostałem poinformowany, że mimo, że kupiłem korbę deore to ptrzymałem alivio. Bo sprzedawane jest alivio pod nazwa deore (nadal tego nie rozumiem:P)"

Tutaj aukcja u tego samego sprzedawcy ale deore już takie jak w katalogu - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=73169084

Są podobne - ale różnią się wielkością blatów (przynajmniej wg opisu). To zresztą niższy model - FC-M440 (niektórzy to nazywają pół-Alivio, pół-Deore :) ). Wcześniej jeździłam na Alivio, teraz Deore - i czuję różnicę :cool: ...

Pozdrówko empiryczne :-) .

Cześć!

Skoro ta deorka, to bardziej alivio niż deore(różnica tylko w ilości zębów na blacie, to skąd taka duża różnica w wadze?

http://www.sklep.bikestacja.pl/product_inf...products_id=305 - Deore 715g

http://www.cyklotur.pl/go/_info/?id=2507&s...395ae5d09d47f43 - Alivio 954g

Pozdrowionka

Tomek

to nie jest czyste deore jest to wersja zwana "montazowa" pelna deorka ma na prawej korbie takie male logo mega 9 (dokladnie chyba znajduje sie to na blacie)!! a na tej nic takiego niema!! a po nizej znajduje sie fotka z takim logiem wiem ze jest to najnowsza wersja na 2006r ale wersje z 2004r takze mialy ten znaczek!!

deore9up.th.jpg

• Mod Team

Trochę namieszaliście. Korba 440 jest z pogranicza Alivio / Deore. Z tego co się orientuję to oprócz ilości zębów różni się tym, że największa tarcza jest alu. I 440 nie ma pustych ramion jak ktoś tu napisał. Ma je model 445. Korba 440 nie może też ważyć 715g, po prostu jest tam błąd. Dokładnie tyle waży model 510 (wygląd ten sam co 445) z pustymi ramionami. Ja zdecydowanie polecałbym Deore 510 Za taką cenę wg mnie rewalacja.

A czy to na pewno jest FC-M510 :?: Ten model, o ile mi wiadomo, jest na octalink... i ta cena :? ...

Bardzo podobny z wyglądu do 510 (też hollowtech) jest model 460, i on jest właśnie na kwadrat... czy to przypadkiem nie jest jakaś pomyłka?...

Nie jestem w 100% pewna, ale wydaje się, że 510 nie występuje w wersji na kwadrat :| ...

Pozdrówko zdezorientowane :-) ...

• Mod Team

Ecia no wiesz co, taka przyzwoita korba a Ty się krzywisz przy cenie, która tak jak korba jest rewelacyjna? :wink: Wydaje mi się (ale pewnien nie jestem), że 510 była także w wersji na kwadrat. A właściwie to już jestem pewien bo właśnie spojrzałem na tą aukcję. Na jednym ze zdjęć jest symbol FC-M510 :P Tak więc mamy tu przykład świetnej korby (bo ładna, bo na kwadrat, bo cała srebrna :D ) za świetną cenę :D

• Mod Team
Odi - przecież nie czepiam się ceny, że za wysoka, tylko że taka niska  !  

A jeżeli nie jest to ściema - to faktycznie: nic, tylko kupować  !  

Pozdrówko wyjaśniające  .

No wiesz tak jakoś sceptycznie podeszłaś na początku do tej ceny :wink: Ściema to raczej nie jest, z resztą sam się jutro przekonam bo jutro powinna dotrzeć paczka z tą korbą ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...