Murmen Napisano 30 Marca 2011 Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Witam Jestem "początkującym rowerzystą" tzn kupuje rower crossowy Merida300D ( okazja ). Planuję jeździć co najmniej 3 dni w tygodniu ( weekendy ale nie tylko ) po ok 2-4godziny dziennie , a z czasem mam nadzieje więcej. Z powodu sporych problemów ze zdrowiem nie mogę uprawiać jako tako sportów i po wielu konsultacjach z lekarzami pozostał mi tylko rower więc zainwestowałem trochę pieniędzy w kupno roweru ( jak dla mnie sporo ). Niestety moja wiedza na temat wszystkiego związanego z rowerami jest nie najlepsza ( ostatnio coraz więcej czasu w tym kierunku poświęcam ) i proszę o pomoc w co powinienem zainwestować aby moja "przygoda" z rowerem była bezpieczna , przyjemna i komfortowa. Co powinienem w pierwszej kolejności kupić i ile warto ( cena do jakości ) pieniędzy zainwestować oraz gdzie nie warto kupować a gdzie warto zajrzeć?? Do tej pory jedynie pytałem się w sklepach rowerowych ale różnice w cenach między sklepami są czasami spore bo i wiele sklepów ma różne marki na stanie a każdy zachwala swoje ( tak jak rowery ). Sporo rzeczy z odzieżą znalazłem w decathlonie ( mają 3 gatunki z każdego rodzaju artykułów ) ale nie wiem czy nie lepiej kupić podobnych artykułów przez internet?? Moje przemieszczanie się to typowa crossowo-trekingowa jazda ( 50/50 jazda miasto - inne ) , a max kwota jaką mogę wydać na wyposażenie + odzież itp to ok 600zł. Na pewno muszę kupić kask , odzież ( spodenki,koszulka,rękawiczki,bielizna,buty,okulary... ) oraz oświetlenie ( zdarza mi się jeździć po zmierzchu ) , pompka i ...??? Proszę o pomoc w co warto w pierwszej kolejności zainwestować , a z czym mógłbym poczekać oraz ile warto na co wydać?? Z góry dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gugool Napisano 30 Marca 2011 Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Warto zainwestować w zapasową dętkę lub łatki, bo jak przebijesz dętkę w terenie, to tylko prowadzenie roweru do domu Ci zostanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sEs Napisano 30 Marca 2011 Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Czasami może Ci się jeszcze przydać zestaw imbusów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szych Napisano 30 Marca 2011 Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Trudno tak na początek ocenić co będziesz potrzebować. Na pewno warto mieć skuwacz, spinki, multitoola, łyżki i detkę na zmianę. Wszystko dostaniesz w Decathlonie i nie powinieneś zapłacić więcej jak 50 za wszystko. Całkiem przyzwoity licznik - 25 zł - dostaniesz w Lidlu. Do tego koniecznie pompka - od 30zł na Allegro można już dostać coś ciekawego, najlepiej aby była teleskopowa. Łącznie 100zł na akcesroia wychodzi. jeśli planujesz kask - idź do najbliższego Lidla, może coś zostało, jak nie to czekaj na kwietniową ofertę. W cenie 50zł bez konkurencji. Moim zdaniem warto zainwestować też we wspomniany licznik oraz pompkę nożną (25pln). W kwietniu powinny być też okulary, które na forum bardzo chwalą. Ewentualnie kolarki, ale pielucha w nich jakoś drastycznie komfortu nie porpawia. Ot lepsze niż jazda w dzinsach. Tutaj wydasz od 25 do 100zł, zależnie od wersji. Całą resztę przeznacz na ubranie - nawjażniejsza dobra koszulka oraz dobre spodnie. Sam długo się zbierałem, ale jednak jazda w szortach rowerowych to inna historia niż w nawet najlepszej odzieży trekingowej. Przede wszystkim mniej tyłek boli Co do Decathlona, to tanie ubrania (seria 3/5) słabo się sprawdzają przy intensywniejszej jeździe, za to serie 6/7/comp kosztują zbyt wiele w stosunku do jakości. Wpadaj regularnie i patrz na wyprzedaże, ja tak niedawno połowę ciuchów z najwyższej serii na lato kupiłem, płacąc ~25% ceny. Obecnie wiszą ciuchy zimowe/wiosenne oraz spodenki (seria 5 chyba jest za ok. 20 zł) i im dłużej wiszą, tym cena będzie niższa. Na pewno będziesz potrzebować dobrej koszulki jako warstwy podstawowej, do tego ewentualnie bluza. Każde potrafi kosztować od 100 w górę, ale od czego jest wyprzedaż Z nowych ciuchó sprawdz BCM Novatex - mają dobre ciuchy i ceny niższe od konkurencji. Jeśli to będą dalsze wycieczki, to zastanów się nad plecakiem z bukłakiem. Najlepiej, aby szelki i materiał na plecach były z siatki (nie będziesz mieć mokrych plerów), ale za takie trzeba dać koło stówki. chyba tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.