Skocz do zawartości

[Rower] Rozważanie nt przesiadki z MTB na Cross

purpleman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czołem. W zeszłym roku wymieniłem praktycznie cały osprzęt w moim MTB, została do wymiany tylko rama(jest za mała) ;) Nawet nie przejeździłem na tym zbyt wiele km z powodu kontuzji.

Ale do rzeczy. Chciałem teraz kupić ramę do MTB, do rekreacyjnej jazdy, bez szaleństwa po lesie, głównie po utwardzonym terenie. No ale czytając forum dochodzę do wniosku, że lepszym rowerem do tego byłby jakiś cross. W sumie piszecie, że MTB nie nadaje się do takiej jazdy. Całe życie jeździłem MTB, głównie rekreacyjnie, po mieście i jakieś traski. Nigdy nie jeździłem na crossie więc nie jestem przekonany, czy jest to faktycznie lepszy i wygodniejszy sprzęt do takiej jazdy ;)

Więc moje pytanie wygląda tak: opłaca sie przerobić MTB na crossa?

Przypuszczam, że musiałbym zmienić koła, amortyzator, ramę, korbę chyba nie koniecznie? Czy coś jeszcze trzeba zmienić? Myślę, ze za koła i amortyzator wziąłbym około 800zł + 1000zł miałem do wydania na ramę.

Zastanawiam się czy jest to sensowne rozwiązanie, czy bardziej opłaca się sprzedać wszystkiego i kupić nowy rower?

pozdrawiam, Mateusz

Napisano

Już były takie tematy na forum. Generalnie temat rzeka - ile zwolenników mtb, tyle też zwolenników crossa. Przeczytaj artykuł w Magazynie Rowerowym 3/2011 na temat 26' a 29'. Daje do myślenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...