dymcio111 Napisano 29 Marca 2011 Napisano 29 Marca 2011 Cześć Jako że chciałbym trochę zaoszczędzić na serwisowaniu roweru planuje zakup książek: - ZINN I SZTUKA SERWISOWANIA ROWERU GÓRSKIEGO - Fred Milson - Rowery Regulacja naprawa konserwacja czy wystarczy zakup jednej z tych książek aby się połapać z naprawami, czy lepiej jednak dwie ? Jakie narzędzia kupić do tego roweru, jakbyście mogli podać nazwy narzędzi, rozmiary, jakieś dobre firmy na amatorskie serwisowanie (lubie czasem zapłacić więcej i mieć dobrą rzecz na lata) i jakbyście mogli podać linki www gdzie takie narzędzia najlepiej kupić ? Mile widziany duży sklep abym mógł zrobić jednorazowy zakup Mój Bike i specyfikacja: Dzięki z góry
Mod Team Puklus Napisano 29 Marca 2011 Mod Team Napisano 29 Marca 2011 Zaopatrz sie w książke zinna a w niej już wszystko masz opisane co bedzie potrzebne i jak sie do tego zabrac
dymcio111 Napisano 29 Marca 2011 Autor Napisano 29 Marca 2011 Bo widziałem u jednego sprzedawcy na allegro i miał te obydwie książki i pewnie koszt przesyłki podobny jak za jedną, zobacze jeszcze w Empiku czy coś jest.
Mod Team sznib Napisano 30 Marca 2011 Mod Team Napisano 30 Marca 2011 Ja się wszystkiego z neta nauczyłem i na własnych błędach . Klucze jakie na pewno trzeba mieć to: imbusy, najlepiej od 1mm do 10mm, torxa do tarcz, do suportu, kasety, bacik, śrubokręty płaski i krzyżak, łyżki do ściągania opon. Przydaje się też nasadowa 14ka do likwidowania luzów w pedałach, 15ka płaska by je przykręcić, obcęgi, młotek, zwykły i gumowy i imadło. Jeśli nie będziesz kupował najtańszych narzędzi w sklepach za 2zł lub podobnych dadzą radę (choć ja akurat swoje imbusy kupiłem w Biedronce za 5pln i mam je już czwarty sezon, a często używam), ale jak koniecznie chcesz coś lepszego kup narzędzia PArk Toola na przykład (ale ceny wysokie).
dymcio111 Napisano 31 Marca 2011 Autor Napisano 31 Marca 2011 Kupiłem jednak obydwie książki czekam na dostawe. Mam nadzieje, że tam też będzie jakiś spis podstawowych narzędzi w tych książkach Z kluczy i narzędzi co mam w domu to: - klucze płaskie 6-32 - klucze oczkowe odsadzone ~6-24 - imbusy 1,5-10 komplet osobnych + scyzoryk Author 2-8mm imbusy z śrubokrętami płaskim i krzyżowym, wyciskaczem do łańcucha, kluczem do nypli i Torx'em 25 - klucz do suportu - klucz do pedałow - różne rodzaje wkrętaków płaskich i krzyżaków - kombinerki 4 różne, obcęgi, obcinacz do kabli - 4 różne młotki stalowe - imadło dokręcane normalnie i drugie na przyssawke do blatu stołu - 3 różne klucze grzechotki (ale muszę dokupić końcówki) Znalazłem stronke z kluczami Park Toola http://e-rower.pl/park-tool-m-45.html zamawiał ktoś coś z tej strony Czy ktoś używa z Was jakiś stojak do serwisowania roweru i może jakiś dobry polecić w miare rozsądnej cenie, np z allegro czy jakiegoś sklepu
Mod Team Puklus Napisano 1 Kwietnia 2011 Mod Team Napisano 1 Kwietnia 2011 Taki zestaw kluczy spokojnie powinien Ci wystarczyć
M333 Napisano 1 Kwietnia 2011 Napisano 1 Kwietnia 2011 Aby zestaw był kompletny potrzebujesz jeszcze: - ściągacz do korb - klucze do piast (bardzo wąskie klucze płaskie) - klucz do odkręcenia tarcz (torx 25) - klucz do centrowania kół (klucz do nypli) - łyżki do opon - skuwacz (imadełko) do łańcucha
flamner Napisano 1 Kwietnia 2011 Napisano 1 Kwietnia 2011 Pozwólcie że podepnę się pod temat: Jakich narzędzi będę potrzebował do wymiany kasety, łańcucha, przedniej przerzutki, hamulców i manetek?
MonoVan Napisano 1 Kwietnia 2011 Napisano 1 Kwietnia 2011 klucz do kaset, bacik i najprawdopodobniej imbusa 4 i 5 zależy jakie masz śrubki w manetkach i przerzutkach, jeśli takie same to tylko imbus 5 i oczywiście skuwak do łańcucha
dymcio111 Napisano 2 Kwietnia 2011 Autor Napisano 2 Kwietnia 2011 A może taki zestaw PRO??? Czy jednak za dużo niepotrzebnych kluczy ?
Mod Team sznib Napisano 2 Kwietnia 2011 Mod Team Napisano 2 Kwietnia 2011 a może taki zestaw Park Toola? Jak szaleć to szaleć http://velo.com.pl/produkty/?m=11&pk=%&id=3176
dymcio111 Napisano 2 Kwietnia 2011 Autor Napisano 2 Kwietnia 2011 dostane tylko DOBRĄ podwyżke i kupuje hihi Wcześniej też widziałem ten zestawik, tyle kasy za głupie narzędzia Szkoda że pracuje na frezarce CNC, a nie na laserze czy elektrodrążarce Co do narzędzi do roweru to przy kupnie odpowiedniego to pewnie muszę się sugerować nazwą danego podzespołu + typ/model z mojego roweru + pewnie zmierzenie niektórych części suwmiarką
Deoksyryboza Napisano 9 Kwietnia 2011 Napisano 9 Kwietnia 2011 Lepiej kupować klucze oddzielnie - kiedy będziesz potrzebował jakiegoś a nie będziesz go miał, to po prostu go dokupisz, a sporo kluczy z takiego zestawu może leżeć nieużywanych, nie wspominając już o tym, że i tak może się okazać, że jakiegoś potrzebnego tam nie ma A, jeszcze jedno - na początku książki Zinna masz wypisane wszystkie narzędzia, które się przydają, więc wstrzymaj się z ich kupnem do otrzymania tej książki
dymcio111 Napisano 9 Kwietnia 2011 Autor Napisano 9 Kwietnia 2011 już obydwie książki doszły ale fundusze na ten miesiąc się skończyły muszę czekać do 30-stego na wypłatke i wtedy chyba najpierw zaczne od nowej skrzynki z przeznaczeniem na narzędzia rowerowe. Będę musiał chyba niedługo sam przeczyścić dokładnie kasete i łańcuch bo serwisant za dokładnie tego nie zrobił, ale i tak po serwisie jest o niebo lepiej. No i jeszcze jakieś oleje/smary by się przydały tylko co tu wybrać tyle tego jest No i tak mi po głowie jeszcze chodzi jakiś stojak serwisowy żeby najlepiej uchwyt się obracał o 360 stopni i nie był za drogi
dymcio111 Napisano 26 Kwietnia 2011 Autor Napisano 26 Kwietnia 2011 BIKE HAND A co powiecie o troche tańszych narzędziach firmy BIKE HAND warto kupić do domowego serwisowania i się szybko nie rozlecą czy lepiej dołożyć i kupić PRO lub PARK TOOL I jeszcze jakie polecacie SMARY i płyny do roweru na pewno kupię do czyszczenia WD-40, jakieś szczotki też do łańcucha i kasety.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.