Skocz do zawartości

[amortyzator]Naprawa Tory 289, czy nowy Suntour XCR/RST Gila?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Dostalem w rozliczeniu nowy rower Univega HT-560 chyba rocznik 2008, posiada on amortyzator RockShox TORA 289, dziwnie chodzil, jak by wciskal sie kawalek stawal i dalej dzialal juz w miare normalnie, mam go od tygodnia zrobilem na nim okolo 50km, jednak w pewnym momencie podczas hamowania przed autem przednim hamulcem amortyzator sie wgial i wystrzelil z niego korek do reg. po lewej stronie, okazalo sie, ze zerwal sie gwint i zostal w srodku (ten korek wraz z gwintem jest z plastiku..).

Nie wiem na jakiej zasadzie dziala ten amotyzator bo mam o tym blade pojecie szukalem jego serwisowki ale nie wiele z niej wyczytalem, jak go dociskam slychac, ze powietrze ulatuje gdzies bokiem nie wiem czy on powinien byc szczelny czy to, ze slychac jak powietrze syka na zewnatrz podczas skoku amort. jest normalne.

Jako, ze sprzet jest niejako nowy mimo rocznika, mam teraz do wyboru:

1. Zostawic RockShocka TORE 289, tylko pojawia sie pytanie, czy mozna dostac sam korek? I naprawic ten amoryzator?

Lub do wyboru mam amortyzatory, ktore moga mi zalozyc w sklepie zamiast niego:

2. SR Suntour XCR LookOut

3. SR Suntour XCM V2

4. RST GILA+ Plus TNL Lock-Out

5. Marzocchi Dirt Jumper 4

Dirt Jumper 4 wydaje mi sie dosyc miekki, dodam, a pewnie ma to duze znaczenie, ze waze okolo 100kg.

Jezdzilem tez Univega HT530 z amortyzatorem XCM V2 i mimo mojej masy amortyzator ledwo pracowal, nawet w najmiekszej pozycji, do tego wydawal sie mulowaty w pracy, wolno odbijal itd.

Co byscie mi polecili?

Po za tym, ze ta Tora byla "dziwna" pod wzgledem tego pierwszego ugiecia, ogolnie pracowala pod moja masa dosyc sprawni szybko reagowala i odbijala, tylko nie wiem czy dostane gdzies ten korek i ile moze mnie wyniesc serwis tego amortyzatora (musze pokryc to sam, w razie wymiany po prostu zamieniam, jednak nie ukrywam, jesli Tora w Waszej opini jest najlepsza chcialbym ja zostawic)

Moglby mi ktos powiedziec jaki to amotyzator? Powietrzny, olejowy czy na czym on pracuje?

Przepraszam z gory, za pyt. na ktore pewnie odp. gdzies juz sie pojawily, szukalem ale nie znalazlem jednoznacznej odp. na swoje pyt. wiem, ze te amortyzatory to nie "gorna póła" ale chcialbym sposord nich wybrac najlepszy.

Pozdrawim i dziekuje za pomoc.

Napisano

Tora jest zdecydowanie lepsza od pozostałych amortyzatorów. Jeśli to nowy rower to domagaj się wymiany na inny taki sam lub naprawę tegoż jeśli jest gwarancja. Sprawdziłem ten rower w katalogu z 2008 r. To całkiem dobry sprzęt więc szkoda do niego pakować jakiś podstawowy amortyzator typu XCR, albo co gorsza Gilę. Tak w ogóle to w modelu 2008 powinien być Rock Shox Reba...

Napisano

Dziekuje za odp. w takim razie naprawie TORE, wiem, wczesniej byly takie rowerki z tym amortyzatorem i je wykupili zostal jeden egzemplarz z TORA, ktora pewnie jakis cwaniak podmienil w tym rowerze..... :/

Napisano

Cwaniaka to bym nie szukał na siłę. Tora to najlepszy amor z tych, co wymieniłeś. Nawet 289. Choć do serii 300 się nie umywa. Gwarancja i już.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...