Skocz do zawartości

[zmiana rodzaju kół] Koła 28 cali do ramy 26 cali

roisat

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak jak w temacie, czy będą pasować, oczywiście jak zamontuję się tarczowe hamulce ? Rama na koła 26"

Napisano

Zależy jaką masz ramę. Co do przedniego koła:Jak założysz być może przy skręcaniu będziesz haczył butem o koło. Ale tak jak pisałem wcześniej , wszystko zależy od geometrii ramy.

Napisano

Zależy, szerokie opony o wysokim profilu raczej nie będą się mieścić w widełkach, szczególnie przednich. Przy oponie 2.2 już przy normalnym kole 26 cali prześwit jest mały, a koło 28 cali ma 2.5cm większy promień.

Napisano

Z przodu to wejdzie nawet z 29er'a, jak mam założone koło 26" to mam z jakieś 5 cm do "łuku" amortyzatora, ale z tyłu to jakbym chciał włożyć koło 29 cali to musiałbym chyba wzmocnienie widełek wyciąć i przespawać dalej i szerokość opony musiałaby być max ok. 1.9 bo będzie haczyć o przerzutkę i boki widełek ale chyba się z tym pobawię bo jak na razie ceny 29erów są zbytnio wygórowane. A co do obręczy 28 cali to są tylko na wąskie opony typu 1.7 czy znajdzie się jakieś ok. 2.0 ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...