Skocz do zawartości

[uszczelniacz do opon] domowej produkcji

leo1

Rekomendowane odpowiedzi

miskov17 czyli ciąłeś taśmę na rolce, tak ?? Do jakiej szerokości ją przyciąłeś ??

Jak dobrze rozumie, należy to zrobić tak, żeby taśma wystawała około 2mm poza rant dziury nypla, tak ??

Przytnij taśmę na wymiar 2mm szerszy niż szerokość wewnętrzna obręczy.

Mały off topic. Przeżyłem dziś podwójne załamanie :icon_confused:

Wybierałem się na maraton do Wejherowa, żeby sobie rekreacyjnie pojechać i zareklamować uszczelniacz. Okazało się przed wyjazdem że mam ramę pękniętą na podsiodłówce :wallbash: , a po drugie jak i tak dojechałem na imprezę w celach promocyjnych, to zainteresowanie było bardzo, bardzo nikłe.

Zgadza się, ciąłem na rolce. Szerokość to 21mm - taka sama jak oryginalna yellow tape od No tubes zalecana do mojej obręczy (ztr olympic, wewn. szerokość 18mm). Odnośnie wystawania 2mm poza otwór na nypel, wg mnie to za mało aby było bezpiecznie i solidnie. Twoja obręcz ma podobną szerokość co ztr, więc taśma o szerokości 21mm powinna spełnić swoje zadanie :)

O widzę, że leo mnie uprzedził :)

a więc tak co do taśmy: jak natniesz na samym początku to później już idzie z użyciem małej siły praktycznie prosto szerokość pół rolki na 317 i 717 była ok pamiętaj o wciskani w rant i naciąganiu podczas klejenia tak by mocno przylegała jedną obręcz oklejasz jedną połową a drugą tym co zostaje na rolce będzie się minimalnie strzępić ale tego i tak nie widać tak więc się nie przejmuj chyba że wolisz wersję hard czyli bierzesz odznaczasz środek i tniesz szlifierką kontową :whistling:

Taka szerokość taśmy powinna być chyba dobra prawda ??

Na zdjęciu obręcz jest nie wyczyszczona i taśma jest trochę niechlujnie założona ale chcę tylko sprawdzić czy jej szerokość będzie odpowiednia :thumbsup:

Druga sprawa: czy zamiast mydlin, mogę pędzelkiem nałożyć na ranty opony płyn do mycia naczyń ??

dsc02764x.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

dsc02765o.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

płyn jak najbardziej ale nie przesadzaj z ilością najlepiej tylko posmarować a gdy już delikatnie zaskoczy dać więcej by było widać gdzie jeszcze nie zaskoczyło

co do taśmy wystarczy choĆ troszkę więcej nie zaszkodzi ale mniej już nie dawaj ale wyczyść obręcz bo masz syf jakich mało

Następny tydzień testów mija. Jak wam koledzy idzie uszczelnianie kół, jazda w terenie, następne maratony,xc itp?

Jestem wstępnie umówiony na porównawcze badania lepkości (mleczko Stana, moje bez modyfikatora lepkości, moje z modyfikatorem, moje ze spieniaczem) w profesjonalnym laboratorium zajmującym się tymi sprawami.

Modyfikator lepkości który stosuję, teoretycznie powinien oprócz zwiększania lepkości, spowalniać parowanie wody z uszczelniacza. Planuję zrobić test porównawczy symulujący wysychanie w oponie. Polegać będzie na umieszczeniu próbek z mleczkiem w suszarce w ok 40-50C na kilka godzin i pomiarze spadku masy.

Jeden z kolegów zauważył, że mleczko " pieniące " nie pieni się. To niestety w nowej partii prawda. Po dodaniu modyfikatora lepkości okazało się, że własności modyfikatora lepkości są przeciwstawne środkowi spieniającego. Dlatego też pieniące się nie pieniło;)

Myślę, że lepiej postawić na własności łatające niż na ochronę ścianek bocznych. Tym niemniej bez problemu mogę robić pieniące z mniejszą lepkością (nawet zdecydowanie łatwiej)

No zobaczymy, dzis dopompowalem, zrobilem 30km w terenie. Teraz czekam do jutra i zobaczymy jak z cisnieniem. Jesli to nie pomoze, pomysle wtedy na ghetto lub po prostu powrot do dętek...

Bikeman1 i jak poszło dalej?

Dzisiaj suma sumarum pierwszy dłuższy wypad na bezdętce z tyłu (dotąd jeździłem tylko na przodzie), i od razu porażka - wjechałem na nierówność, z jednej strony rant puścił i powietrze poooszło. Zostało ok. 1atm (było 2.5atm), jakoś dokulałem się do domu ale nigdy więcej nie pojadę na zwykłej oponie przerobionej na mleczko. Teraz tylko solidne TNT, waga pójdzie w górę ale innego rozwiązania nie widzę. Warto wspomnieć jeszcze, że ważę 90kg a użytkowane przez mnie IRC nie mają najsolidniejszych ścianek bocznych i rantów.

Dzisiaj suma sumarum pierwszy dłuższy wypad na bezdętce z tyłu (dotąd jeździłem tylko na przodzie), i od razu porażka - wjechałem na nierówność, z jednej strony rant puścił i powietrze poooszło. Zostało ok. 1atm (było 2.5atm), jakoś dokulałem się do domu ale nigdy więcej nie pojadę na zwykłej oponie przerobionej na mleczko. Teraz tylko solidne TNT, waga pójdzie w górę ale innego rozwiązania nie widzę. Warto wspomnieć jeszcze, że ważę 90kg a użytkowane przez mnie IRC nie mają najsolidniejszych ścianek bocznych i rantów.

U Stana jest lista rekomendowanych opon do systemu. Twoje niestety nie znajdują się na liście:

rekomendowane opony

Ajajaj, szkoda, że nie widziałem tego wcześniej. Chodź z drugiej strony wygląda na to, że nie muszę się upierać przy Tl-r/TNT co znacznie ułatwia wybór.

@leo1, zdjąłem oponę i ujrzałem taki oto widok:

DSCF9749.JPG

Wygląda tak jakby mleczko robiło jako "poduszka" i nie dopuściło do dobicia obręczy. Faktem jest, że przy tak minimalnym ciśnieniu na dętce raczej bym nie ujechał, a tu w jakiś sposób jednak jechałem :)

W sumie największą zaletą systemu tubeless wcale nie jest niska masa ale możliwość jazdy na niskich ciśnieniach.

Ale Miskov17 bardzo mnie interesuje po jakim czasie zdjąłeś oponę, w jakim stanie było mleczko, i jaka ilość pozostała w oponie?

Życiorys z ostatnich chwil:

09.05 - powtórne zalanie opony, mleczko zwykłe, 60ml. Uszczelnione bez problemu, mikro dziury załatane, powietrze trzyma.

10.05 - leżakowanie a to na jednym, a to na drugim boku

11.05 - niespełna godzinny wyjazd, i sytuacja opisana powyżej - wjeżdżam w dziurę pod kątem, z jednej strony ucieka powietrze, mleczka nie ubyło a przynajmniej nie było śladów. Oponę zdjąłem po ~6h, całkowity flak, mleczko jak widać na zdjęciu - na całym obwodzie był pasek na szerokość obręczy, o konsystencji podobnej do silikonu - lateks? W każdym bądź razie dość trudno schodziło i dobre 15min walczyłem aby to usunąć.

miskov17 być może ten stan był spowodowany gwałtownym rozszczelnieniem opony.

A co do opon to jednak proponowałbym Ci opony tubeless ready, mają znacznie ciaśniejsze stopki.

W zwykłych trzeba mieć szczęście albo poszukać informacji która leży ciasno i dobrze się uszczelnia. Moja przednia Bonrager Jones Xr bardzo luźno się nakłada i trzyma zdecydowanie gorzej powietrze niż ciasny Continental Race King z tyłu.

Na mtbr większość recenzji opon zawiera informację jak się z niej robi tubeless.

Heh, a Jones XR to tubelles ready więc to aż dziwne. O której wersji Race King'a mówisz?

Z tl-r jest ten problem, że albo kosztują jakieś kosmiczne pieniądze (Race King RS/Racing Ralph 3pacestar) albo ważą dużo za dużo (Geax'y). na razie będę śmigał z dętką z tyłu, jak dorwę jakąś oponkę w dobrej cenie to wrócę na mleczko.

"Heh, a Jones XR to tubelles ready więc to aż dziwne. O której wersji Race King'a mówisz?"

Na moim Bontrager Jones XR 29x2.25 nie ma żadnego oznaczenia że jest tubeless ready.

Jones xr 29

Race King zwijany 29x2.2 zwykły też nie tubeless ready.

Z tego co się orientuje zwykłe geaxy dobrze się uszczelniają.

na forum light-bike jest mnóstwo informacji o zestawach.

Przy okazji dzięki za reklamę tam :thumbsup: Napisałem tam posta, ale go skasowali, uznając za spam :wallbash:

Ja zaś spotykałem już kilka zestawów Jones XR 26" montowanych seryjnie w GF/Trekach i każde były tubelles ready stąd też moje przekonanie. W takim razie Race King dodaję do obszaru zainteresowania, są jeszcze Geaxy Saguaro i Maxxis Crossmark, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Dziś odebrałem mleczko z poczty. Od razu poleciałem zmontować na tym przednie koło. Najpierw czyszczenie wszystkiego, potem oklejenie taśmą pattexa szarą 2 warstwy, wkręcenie wentyla z dętki schwalbe xxl (gwint na całym wentylu - schrader) i na to jeszcze 2 warstwy taśmy. W oponę wlewałem mleczko na oko jakieś 80-100ml. Na starym, rozciągniętym racing ralphie nie udało mi się tego uszczelnić, może kompresorem bym dał radę. Natomiast nowy nobby nic zaczął się uszczelniać prawie od razu. Co prawda na rantach syczało i pryskało mleczkiem ładne pare minut ale założyłem takie do roweru i pojechałem przetestować. Opona się nie ślizga, na dołkach i krawężnikach nie rozszczelniła się. Jak wróciłem do domu jeszcze gdzieś na rantach syczało ale spadek ciśnienia po kilkunastu minutach był niewyczuwalny. Podejrzewam że jak jutro dopompuje powietrza to będzie ok, a jak nie to przez wentyl wleje jeszcze troche mleczka.

W niedzielę przetestuje ten patent na mazowii.

eloo pamiętaj o leżakowaniu koła, bo ścianki boczne się nie uszczelnią.

eloo tak swoją drogą zrobiłeś te koło całkowicie wbrew instrukcji i zasadom o których piszą

Całe szczęście, że Ci się nic nie stało :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...