netta1987 Napisano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Niestety, żadna z moich przebitych dętek nie nie ma zaworu nagwintowanego do końca bo on to na prescie robi a samochodowe zawory ciężko dostać gwintowane temu kupiłem rowerowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bros Napisano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 zauważyłem, że używa presty. Mam 3 dętki z prestą jednak w każdej uszkodziłem zawór poprzez wygięcie rdzenia. Jakoś nie przepadam za tym standardem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 leo1 a jak wygląda sprawa wysyłek ? Byłbyś tak miły i sprawdziłbyś to na stronie poczty ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikeman1 Napisano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Wszystko na tych filmikach wygląda jasno i klarownie ( o tym "lżejszym" systemie ghetto ), mam tylko jedno pytanie, gosc na początku filmu mowi ze bedzie uzywal opony UST. Czy do tego "systemu" nada sie również zwykla opona? Bardzo prosze o odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Nada się, ja sam tak robię, tylko większy problem będzie z osadzeniem opony na obręczy i uszczelnieniem jej, reszta czynności będzie wyglądać tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toivlas Napisano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Ja rok temu jeździłem na ghetto zrobionym z dętek 20" presta + opony Schwalbe NN + ok. 100ml mleczka NoTubes. System był bezawaryjny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikeman1 Napisano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Nada się, ja sam tak robię, tylko większy problem będzie z osadzeniem opony na obręczy i uszczelnieniem jej, reszta czynności będzie wyglądać tak samo. dlaczego ma byc problem z osadzeniem i uszczelnieniem? moje opony nie stwarzaja specjalnych problemow z osadzeniem ( michelin country gravel) . a co do uszczelnienia w tym systemie sie nie wypowiadam bo to bedzie operacja ktora bede wykonywal pierwszy raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Nie stanowią problemów z osadzeniem jak w środku jest dętka. W przypadku robienia ghetto itp. musisz nabić oponę bez dętki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikeman1 Napisano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Rozumiem, czyli tu jest kwestia nabicia opony bez dętki powietrzem? Jezeli uda mi sie to zrobic to mozna uzywac zwyklych opon w wylajtowanym sytemie ghetto? Mam do dyspozycji kompresor. Ps bo jak by nie bylo są to spore oszczędności...oczywiscie mowie o wadze;] 2 x dętka zwykla to okolo 320gr, natomiast 2 x owiniecie taśmą jakies 15gr plus 2 x mleczko 150gr, to jest oszczędność w granicach 160 gram na komplecie kół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swider23 Napisano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Odebrałem dzisiaj, był zły adres dlatego poleżała trochę na poczcie. Na weekend już nie zdąże. Po niedzieli zaczniemy od Race Kingów 2.2 Racesport i kół z opaską FRM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikeman1 Napisano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Do mnie niestety jeszcze nie dotarlo. cierpliwie czekam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 byłem dziś w sklepie by zobaczyć te wentylki co są na allegro i d roweru się nie nadadzą na 100% bo są strasznie szeroko mocowane ale kupiłem inne wymagające małej inwencji twórczej w postaci szlifu średnicy osadzenia jak zrobię i będzie działać to napisze co i jak wraz z dokumentacją zdjęciową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Ja już mam mleczko, dzisiaj zalewam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 no i ja już po kolejnej zabawie tak więc kupujemy takie "wentylnice" jak to nazwał mój sprzedawca w sklepie czyli wentylki do dętek wkładane w otwór w dętce a później kontrowane zakładką i specjalną podkładką ale my używamy ich do innego celu potem mocujemy je najlepiej w wiertarce i szlifujemy na wysokich obrotach o szlifierkę kontową lub inną która jest także włączona do stanu podobnego do tego po prawej stronie czyli do grubości kontry zaworków od dętek rowerowych tak by pierścień był minimalnie większy niż reszta wentylka kolejnym krokiem jest wycięcie z starej najlepiej grubej dętki kwadracików 1,5cm x 1,5cm i robimy małą dziurkę przez którą osadzamy gumkę na wentylku co wygląda tak następnie oklejamy dętkę taśmą zbrojoną szarą przeciętą na pół w przypadku szerokiej a całą w przypadku taśmy 20-25mm, ja miałem szeroką najlepiej dać 2,5 kółka by na pewno było szczelnie i trwale po czym nacinamy miejsce zaworka ale tylko trochę by wchodził z oporem. Wkładamy zaworek z gumką wygląda to tak kontrujemy od drugiej strony zakrętką (polecam mocno dokręcić. po czym robimy mydlinki lub inne płyny uszczelniająco- pieniące się dajemy oponkę na obręcz delikatnie ubijamy ją z góry raz przy razie tak by wskoczyła na ranty bierzemy kompresor robimy kilka strzałów powietrzem do "wetylnicy" (spodobała mi się ta nazwa) po czym wlewamy płynik naszego kolegi (polecam piankę bo można dać mniej i dobrze łata)wkręcamy zaworek wentylka (musimy dokupić jak nie mamy pasują samochodowe krótkie ale są też "wentylnice" pod zawory rowerowe (ja kupiłem oba typy) pompujemy do odpowiedniego ciśnienia i cieszymy się lekkim i tanim zestawem kół bezdętkowych. waga: "wentylnica" 6g taśma 9g wentylek samochodowy + kontra 3g mleczko wedle uznania (ja dałem po 60g piankowego) opony moje RoRo 403 I 399G Koła na których wszystko jest testowane mają obręcze mavic-a 317 oraz 717 czyli tanie całkiem lekkie obręcze pod dętkę ale jednak nie tylko ceny: "wentylnice" 2szt. - 14zł wentylki samochodwy 70gr rowerowy 1,50zł taśma 10y czyli około 9,2m (poszło jej raptem 4m na 2 koła) 5,99zł mleczko zależy od ilości tak więc tanio i skutecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikeman1 Napisano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 A ile lejecie zwyklego mleczka, nie tego spienionego? Rowniez 60ml? Sa juz jakies doswiadczenia testujących? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 wlewałem też 60-70g i było ok przez 4 dni testów w różnych warunkach nie zawsze naturalnych testów ale jakoś inni milczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leo1 Napisano 15 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 netta1987 dobra robota. Przedstawiłeś kompletne rozwiązanie, bardzo ekonomiczne i świetnie uzupełniające ideę która mi przyświecała. Czy wiesz może czy te "wentylnice" istnieją w typie presta?? Mogę dodać że Stan Koziatek na swojej stronie poleca dla obręczy o głębokim rowku położenie w rowku taśmy piankowej pod taśmą główną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 dowiadywałem się i nie ma facet jak powiedziałem mu po co mi to to powiedział że z prestą należy z dętek Continentala bo kosztuje 12zł i ma wymienny zaworek co daje łatwość dolewania płynu a cena przyjemna a co do taśmy piankowej u mnie zastępuje ją ten kwadracik z dętki który myślę że jest jeszcze lepszym rozwiązaniem w przyszłym tygodniu poważne wyzwanie bo będę próbował uszczelnić oponę drutową 1,5 szerokości typ slik jak to się uda to będzie coś pięknego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leo1 Napisano 15 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Tą taśmę piankową należało położyć na całym obwodzie obręczy. Tą taśmę piankową należało położyć na całym obwodzie obręczy, na szerokość rowka tak aby go zniwelować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 16 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 tego nie wiem przy mavicu 317 i 717 nie było potrzeby zaskoczyło wszystko szybko i dość szczelnie bo spadło po nocy około 5 psi czyli prawie nic jak na pierwszy dzień bo opona musi się uleżeć i pozatykać pory a to najlepiej w czasie jazdy się robi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leo1 Napisano 16 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 "Napisano 12 kwiecień 2011 - 18:43 Dziś zrobiłem nową partię o wyższej lepkości i przesłałem do: bikeman1 RafałB Kubek20" Panowie czy macie jakieś wrażenia o nowej partii? Czy lepkość wystarczająca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikeman1 Napisano 16 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 moje mleczko lezy na poczcie do poniedzialku;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalB Napisano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Paczka doszla cala i zdrowa, niestety przez najblizszy tydzien, nie bede mial czasu na testy :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikeman1 Napisano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Ja tez wczoraj odebralem mleczko. dzis po polodniu jade,kupic nowe geaxy, zorganizuje jakies wentyle,i sprobuje cos powalczyc nad tubelessami;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Mi nie udało się zalać opon. W najbliższym czasie chyba kupię nowe, lekkie dętki i do nich naleje mleczka. Co do lepkości, jest OK ale wydaje mi się że skróci to czas zasychania mleczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.