Skocz do zawartości

[uszczelniacz do opon] domowej produkcji

leo1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

pierwsze testy dla zaspokojenia ciekawości własnej zakończone wynikiem pozytywnym:

dętka 20" z przeznaczeniem jako opaska na wieczór do koła+ mleczko 30ml (...)

Witam Kolege

Również zamówiłem od naszego Forumowicza mleczko do testów, głównie interesują mnie kwestie:

1 - "opaski uszczelniającej" z dętki 20". Powiedz mi na jaki wymiar ja wyciłąles? tak zeby wystawala poza opone, a pozniej delikatnie ja dociąłes po oponie? Czy dociąłeś dętke tylko na szerokość obręczy? Mam obręcze DT XR 4.1 oraz opony Michelin Country Grawel drutówki ( w niedalekiej przyszlosci zwijane Geax Saguarro )

2 - ile mleczka wlałes do opon? 30ml na jedno koło?

Napisano

co do wycinania opasek to jeszcze nie wycinałem a do opon planuje zalać jakieś 80ml dla świętego spokoju tak jak to robiłem w przypadku opon i kół ust a pianki około 60ml cały zabieg wieczorem

Napisano

ja myślę nad wycięciem opasek z dętek ale nie wiem jakiej szerokości a filmiki widziałem on robi to na 24 dętkach chyba sądząc po tym jak mu wchodzą

Napisano

Uważam że do kół 26" trzeba w systemie ghetto zastosować dętki 20". Opaska musi naprawdę mocno opasać obręcz. Dętka 24" będzie luźno opasać obręcz.

Napisano

tak więc pierwsza opona zalana pianką i leżakuje do jutra jest pozytywnie bo uszczelniła się jak ust a jest znana z sita mianowicie RoRo jutro idzie drugie koło na drugim RoRo dętki stosuje 20" chodź dziś się dowiedziałem że do moich obręczy wystarczy taśma i powinny dać się ustrzelić może przetestuje.

ps. jakie ilości jesteś w stanie wyprodukować

Napisano

100 ton miesięcznie :icon_mrgreen:*

* naturalnie jak rozpocznę działalność gospodarczą, uzyskam kredyt i wybuduję fabryczkę :icon_mrgreen:

A na poważnie myślę, że kilkadziesiąt litrów miesięcznie jest do zrobienia.

Napisano

Myślę że jak testy za jakis czas pokaża ze towar jest ok...mozna my zacząc to wprowadzac do sklepów:) jakas mala działalność i jedziesz z tematem:) jesli sie sprawdzi sam bede namawial sklepy na rodzimym rynku to promocji produktu:)

Napisano

ja wiem jedno jak będzie w miarę trwały 3-4 miesiące to będzie super bo zapomniałem dopisać że ma lepszą lepkość niż NT bo po przypadkowym naniesieniu na dłonie po chwili miałem "rękawiczki" gumowe

a pytałem o ilość bo polecam znajomym i myślę że kilku się zdecyduje dzięki niższym kosztom na przejście w system bezdętkowy i lubię mieć zapas bo często zmieniam opony myślę że w połowie maja zamówię pewni 4L ale po testach zobaczę której wersji

Napisano

dziś o poranku sprawdziłem ciśnienie i nadal jest takie samo czyli pory załatane przez piankę z czym podobno oryginał CL miał duże problemy test igłowy też pozytywnie nawet lepiej niż przy dętce bo każde niemal od razu załatane a z drugim kołem muszę poczekać bo ma uszkodzony wentylek i czekam na nowy. a i bym zapomniał nawet opona się nie spociła mleczkiem jedynie lekko się klei do ręki co znaczy że lateks związał

Napisano

Czy ktoś jeszcze zrobił jakiś test?

Dziś zrobiłem nową partię o wyższej lepkości i przesłałem do:

bikeman1

RafałB

Kubek20

Napisano

tak ja zrobiłem dziś test na mleczku zwykłym i RoRo i bawiłem się w uszczelnianie jak najprostszą pompką i tu będzie szok zwykła pompka rowerowa teleskopowa dała radę a opona nawet się nie spociła o przebiciach nawet nie piszę bo się nie zmieniły z pozytywnych

Napisano

Ja natomiast męczę się z założeniem opony. Moje obręcze standardowo są dość wysokie i ciężko się na nie nakłada oponę. Dodatkowa dętka na tyle utrudniła sprawę, że nawet na najlżej wchodzącej oponie połamałem 2 łyżki:/ Jutro kolejne podejście.

Napisano

Rychlapl, adriansocho - dostaliście paczki?

Moja już jest na poczcie, ale od dwóch dni nie mam czasu, żeby się po nią wybrać. Może pod koniec tygodnia się uda:) Dętki 24" niestety już kupiłem, ale kiedyś już miałem samą opaskę z takowej dętki, jestem przekonany, że da radę.

Tak się zastanawiam, może testy też rozszerzyć na systemy dętkowe, jako dodatkowe zabezpieczenie dętki w razie zonka, na np. zawody? Taka dętka z tych wylajtowanych pozwoli uprościć montaż...

Napisano

ja już pisałem wstępne testy obu systemów i działa ale niestety jeśli chodzi o dętki przydało by się talk ze środka zabrać bo powoduje tworzenie się grudek na ściankach ale nie przeszkadza w łataniu

Napisano

A macie jakiś pomysł na uszczelnienie obręczy?

System ghetto odpada - jest skuteczny ale ciężki, zeszły sezon na tym jeździłem, opaski z dętek 20", waga ok 70g/szt.

Coś na miarę taśmy No Tubes, waga ok 7g na koło, tylko coś tańszego :)

Napisano

Ale czy wycinając stary zawór, to wyciąc tak aby został wokół kołnierz z dętki i jakoś go przykleić czy jakoś inaczej to działa?

Napisano

ta taśma duck'a opisana w temacie kosztuje 24zł na necie a nie 2,5zł ;p , testował ktoś coś innego?

Ja polecam taśmę pattex. Ostatnio nakładałem taką taśmę tanią za 5 zł i była bardzo słaba rozerwałem ją w rękach w trakcie rozciągania. Pattex w castoramie to ok 12-15 zł za rolkę. Ogólnie ciężko ocenić jakość taśmy przed zakupem.

Przed położeniem taśmy warto pamiętać o zmatowieniu ("druciak" do czyszczenia garnków się nadaje :thumbsup: ) i odtłuszczeniu obręczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...