enduroriderPL Napisano 2 Września 2011 Udostępnij Napisano 2 Września 2011 @zdrower, oczywiście, że po nic Mam samo ghetto i jest wybornie. Obręcz oklejałem jedynie wtedy kiedy nie było na niej opaski plastikowej. W innym przypadku nie ma to najmniejszego sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
13kisiel13 Napisano 2 Września 2011 Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Mam do was pytanie: Śmigam na obręczach DT Swiss 4.2D i Kendach Karmach 2.0. Problem polega na tym, że z tyłu obręcz jest wgnieciona i nie wiem czy to wszystko będzie się trzymało i czy da się to uszczelnić. Da rade? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 2 Września 2011 Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Ghetto da o ile obręcz nie jest zmasakrowana potężnie. najlepiej by było gdybyś wkleił foty również środka bez opony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
13kisiel13 Napisano 2 Września 2011 Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Kurde, postaram się zrobić jutro nowe zdjęcia. Fotki były ale się zmyły z neta. Wgniecenie nie jest potężne ale widoczne na obręczy. Nie ma pęknieć i ma w miare regularny kształt. Mały oft czy 4.2D są obręczami UST czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 9 Września 2011 Udostępnij Napisano 9 Września 2011 dzis mialem okazje uchwycic ciag zdarzen w postaci: psssss->siurniecie po lydce->zaklejenie dziury dziura byla dosc spora sadzac po strumieniu lejacego sie mleka, przez co tez ubylo sporo powietrza, ale co z tego - zakleilo sie i moglem bezstresowo dojechac do domu...nie wzialem pompki wersja rozrzedzona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leo1 Napisano 9 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2011 To była wersja z płynnym modyfikatorem lepkości, nie była niczym rozrzedzana ani chrzczona Miłej depilacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 9 Września 2011 Udostępnij Napisano 9 Września 2011 niedoczekanie - mialem dlugie spodnie co do konsystencji, to chcialem podkreslic, ze nie byla to ta gesta, co mi az pozalepiala wentyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darty24 Napisano 10 Września 2011 Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Tak jak pisałem wcześniej sukces uszcelniania połowiczny. Obręcz Mavic'a + NN = całkowite uszczelnienie. Nawet w drugim dniu jazdy gdy przywaliła we mnie baba i gdy koło rozcentrowało się porządnie nie zauważyłem wycieku. Od tamtego momentu po uprzednim poprawieniu "zbieżności" koła nie spada powietrze. Jak dla mnie rewelacja. Wrażenia z samej jazdy to czysta poezja. Choć nie rozpiszę się wierszem... Ciśnienie w NN z tyłu to ok 1.7 bara. Każdy zakręt pokonuje się pewnie, mogę się bardziej pochylić. Jazda po korzeniach i kamieniach też nie budzi lęku, w końcu nie czuć dyskomfortu gdy siodło obija się o szanowne cztery litery. Brzmienie tarcia opona/asfalt przypomina warkot V8-ki - im szybciej tym głośniej. Prędkość średnia przy tak niskim ciśnieniu niewiele zmalała. Te i inne zalety, które jeszcze wyjadą razem z użytkowaniem przemawiają za zadowoleniem. Ciekawe co będzie zimą na mrozie? Leo, mógłbyś coś napisać na ten temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leo1 Napisano 15 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Gdyby nie zawartość lateksu to powiedziałbym że spokojnie wytrzyma -15C. Ale lateks to niewiadoma. Teraz jestem mocno zajęty, ale gdy znajdę czas to sprawdzę w kriostacie jaką temperaturę wytrzymuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leo1 Napisano 2 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Witam ponownie. Sezon zbliża się ku końcowi, jeżeli to możliwe proszę o opinie z użytkowania ze szczególnym uwzględnieniem trwałości mleczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 2 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 trzymam jakies 300ml w firmowej butelce i koloidem bym tego nie nazwal - trzymane w ciemnej szafce, temp 15-18st, czas 2-3mies poprawiona wersja charakteryzujaca sie mniejsza gestoscia jest wyraznie lepsza, w wyzszych temp zachowywala przydatnosc w kole przez 2 miesiace Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekc Napisano 3 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 A ja mam takie pytanie odnośnie sposobu ghetto. Co w przypadku konieczności zdjęcia opony, chodzi mi o dętkę, którą się wykorzystuje do uszczelnienia. Czy taką dętkę można ponownie wykorzystać? Bo rozumiem, że opona od wewnątrz styka się najpierw z dętką a później z rantem obręczy, więc ponowne jej wykorzystanie będzie raczej problematyczne, chyba że można taką dętkę 20" wykorzystać tak jak w metodzie z taśmą a opona styka się bezpośrednio z obręczą. Jak to jest, może mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 3 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 No pewnie, że można Dętka jest docięta do konkretnej obręczy i na niej leży idealnie, ale spełni swoją funkcję również na węższej feldze. Geax PitStop TNT jest pod tym względem bardzo wdzięczny ponieważ nie ma problemu z rozdzieleniem dętki od obręczy a sam uszczelniacz zasycha równo na całej powierzchni opony co najlepiej widać TUTAJ NA ZDJĘCIU W tym roku miałem rozwaliłem oponę i musialem założyć dętkę - wszystko na szlaku w górach bez problemu tyle byłem nieco ubabrany uszczelniaczem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GibsonWigry Napisano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Siemanko Jaka jest obecnie cena uszczelniacza ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darty24 Napisano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Witam. Uszczelniacz spełnia swoją rolę nawet przy mrozach. Jechałem na minus 10 wszystko ok. Leo1 wspominał, że jeśli zalałem oponę z końcem sierpnia to po ok. 2 miesiącach powinienem zrobić dolewkę. Nie zastosowałem się do zaleceń producenta. I tak ostatnio jechałem i poczułem ubytek powietrza, potem mleko na błotniku, ochraniaczach. Po jakimś czasie już nie lało. Dopompowałem i pojechałem do sklepu. Rower był w środku także nic się nie działo. No ale trzeba wracać. Szkieł po stłuczonych butelkach sylwestrowego szaleństwa z głupoty - pełno. I po raz drugi czuję ubytek powietrza. Jest go coraz mniej. Jadę tak ok 6 km lecz docieram na miejsce. W oponie tkwi bryłka szkła o wymiarach ok 3x3 mm. Wyjmuję ją i wtedy widzę jak poważnie jest uszkodzona opona. Mleka coraz mniej, w końcu wylatuje wszysko. Kolejnego dnia zalewam nową porcję. Poprostu uchylam rant z obręczy i leję. Zamykam koło i próbuję małą pompką - nie daje rady więc idę pod kompresor. Tam momentalnie wskakuje 4 atmosfery. W miejscu gdzie było szkło burzy się spieniony uszczelniacz żeby ostatecznie po kilkunastu minutach uszczelnić koło. Wieczorem wkładam do roweru i jadę na próbę. Dziś wszystko jest ok. Same plusy UST by Leo1. Opona Schwalbe Nobby Nic Perf 2.1 nie jest przystosowana do hulania bez gumy weń i dlatego widać na bokach mikro pęknięcia. Może to wynikać z układania i pracowania opony podczas jazdy, zwłaszcza przy niskich ciśnienieach < 2.0. Kolejny minus to szybko zapychający się zaworek przez który ciężko jest wbić powietrze nawet kompresorem... Myślę, że największe problemy stanowią opony i ich konstrukcje(zwłaszcza obwód wewnątrz) przy uszczelnianiu. Każdą obręcz zabezpieczoną na getto da się uszczelnić UST by Leo1. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Obręcz się da, ale nie wszystkie opony drutowe dają się napompować Poza tym ghetto to jest rewelacja ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darty24 Napisano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Ze zwijaną WTB moto 29x2.1 robiłem wszystko. Wąski a potem szeroki fartuch, jeden i drugi kompresor, Doszło nawet do położenia silikonu na obrzeża linki kevlarowej w oponie. Za nic nie mogłem uszczelnić. Lateks się lał i pryskał. A ja już poczekam na jakiegoś Schwalbiaka do 29. Na 2012 naszykowali spore zmiany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 O proszę jaka skucha 26" moto pompuje sie bez problemu. Do tej pory nie dałem rady tylko CST jednej, ale akurat tej co ją bardzo lubię Idealnie byłoby mieć bańkę 50l oraz rozkręcone ciśnienie na 8atm albo 10 atm (niektóre modele kompresora są w stanie tyle dać) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leo2 Napisano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Siemanko Jaka jest obecnie cena uszczelniacza ? Witam ponownie, trochę się nie odzywałem ponieważ moje konto z cyferką 1 zepsuło się, a administratorzy niestety byli głusi na prośby o pomoc techniczną. Co do ceny to taka sama jak w zeszłym roku, (na razie mam te same surowce, jak zamówię nową partię lateksu to się dowiem dopiero ile zdrożała). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 20 Lutego 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Nie pamiętam żadnego raportu w którym sygnalizowałbyś jakąś awarię. Co do mleczka - jak to by wyglądało w przypadku kapci do FR/DH? Powiedzmy Nokiany 2,6' lub Conti MK 2,5'? Ile mniej więcej mleczka trzeba mieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leo2 Napisano 20 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Nowy rok - nowy numerek przy koncie Już sobie darowałem stare konto, nie mogłem się zalogować na starym, pisałem maile przez miesiąc i nic, mówi się trudno. A co do ilości nie próbowałem takich opon, ale myślę że 100-150ml będzie OK. Opony do DH/FR mają znacznie więcej gumy i powinny się lepiej uszczelniać pod warunkiem że nie wchodzą zbyt lekko na obręcz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 20 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Ja do 2,4" lałem po 60 ml http://endurorider.pl/2011/06/geax-pitstop-tnt-test/ i naprawdę było ok Uważam, że lepiej jest raz wlać 60 a później dolewać niż od razu wlewać po 150 ml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razorjack Napisano 21 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 jak wlewacie mleko? wykrecacie zawór i przez strzykawke ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 21 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 bokiem przez uchylony rant opony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 22 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Przez zawór samochodowy z wykręconym rdzeniem i nie strzykawką tylko lejkiem ze skośnym dziobem. Taka dolewka idzie łatwo i przyjemnie bez konieczności rozbrajania systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.