Skocz do zawartości

[Rower] Do codziennej jazdy, do 3300

Isil

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A ja się nie zgodzę, też użytkuję Cube LTD, głównie do jazdy po mieście, lesie...

I może faktycznie nie potrzebuję na co dzień po mieście Reby z przodu, XT z tyłu i hamów tarcz hydraulicznych.

Ale dzięki temu jeździ mi się na nim cudownie, przez to też robię w sezonie 4-5K. Jakbym miał jakiegoś paździerza bo taki teoretycznie dla mnie to by mchem zarósł.

Dla mnie MTB jest najbardziej uni, chcę do miasta, zakładam oponki SS i git, nie boję się o dziury krawężniki, trafi się wypad w góry, zakładam szerokie kapcie i lecę.

Te 2 Cube różnią się geometrią ramy, LTD bardziej sportowa, Acid bardziej rekreacja. Rozmiar do codziennej jak napisałeś jazdy będzie 18-20 LTD i 18 Acid. Ale tutaj jak zawsze polecam przymiarkę.

Ja mam 184 i mam ramę 20" - i leży mi świetnie, wczoraj w nocy nakręciłem 35km i już się na dziś nie mogę doczekać...

PS Wiesz kto to Vodajo ?

:)

Edit: Napisałeś LTD Team a link jest od LTD Copm. Jeśli bierzesz Compa to bierz 2011, ma z przodu zamiast Darta3 Torę. Dużo lepszy amorek. A jak już chcesz taniej to 2010 z Dartem masz sporo taniej:

http://allegro.pl/cube-ltd-comp-najtaniej-wyprzedaz-przesylka-gratis-i1512854365.html

Napisano

Na wielu rowerach się wygodnie jeździ, wszystko zależy od jeźdźca, rower trzeba przymierzyć, ale oprócz tego można mieć też lepszy osprzęt - te 2 kubusie mają marniutki osprzęt w stosunku do ceny. Rowery te nadają się do codziennej jazdy do pracy i na wycieczki, a nawet na dużo więcej innych rzeczy panie quantamatar. Problem tylko w tym, że możesz mieć za te pieniądze rower lepszy. Obejrzyj sobie speca rockhopper expert na tym forum wczoraj ktoś wystawił do sprzedania w bardzo dobrej cenie, o ile rower jest sprawny. Cena dużo niższa od twojego maximum, a osprzęt na wyższym poziomie niż te cube.

Nie myślałeś o crossie?

Napisano

Rowery te nadają się do codziennej jazdy do pracy i na wycieczki, a nawet na dużo więcej innych rzeczy panie quantamatar.

Ciekawe...

Producent napisał o tym rowerze co innego:

"Tough hardtail for marathons and epic tours. You decide how long you sit in the saddle."

http://www.cube.eu/en/hardtail/ltd-series/ltd-team-black-anodized/

Chyba wie co produkuje?

Do autora tego wątku: Naturalnie nic w tym złego, że chcesz taki rower, a nie inny. Z pewnością dojedziesz na nim do pracy i gdziekolwiek zechcesz. Należy jednak pamiętać, że te rowery były projektowane z myślą o sportowcach (amatorach lub zawodowcach), a ich konstruktorom przyświecały inne cele niż zbudowanie roweru wygodnego do dojazdów do pracy.

Napisano

Może sprostuję co nieco bo rano spieszyłem się i możliwe że nie dość jasno określiłem kryteria. Jeśli chodzi o codzienną jazdę. Miałem na myśli nie tylko pracę, dłuższe odcinki i ogólnie pojęte wszelakie przemieszczanie się wchodzi w grę przez większą część roku. Na rowerze spędziłem sporo czasu, średnio rocznie robię kilka tysięcy i dlatego amatorszczyznę mam chyba za sobą :P Co do moich typów to powiem szczerze że tak strzelałem na szybko dlatego też wezmę pod uwagę wszelkie sugestie i propozycję.

Napisano

Jednak za mało czasu spędzileś na rowerze, bo nadal nie wiesz czego chcesz.

Do przemieszczania się przez wiekszą część roku (rozumiem też, że przy różnych warunkach atmosferycznych) służą określone typy rowerów.

Trzeba się na coś zdecydować, kierując się głównie przeznaczeniem (jest do tego bagata literatura), a nie wyglądem.

Napisano

Co do moich typów to powiem szczerze że tak strzelałem na szybko dlatego też wezmę pod uwagę wszelkie sugestie i propozycję.

Podstawowa kwestia związana z dojazdami do pracy - masz gdzie zostawić drogi rower? Tak żebyś był pewny, że po dojechaniu do pracy będziesz miał czym wrócić...

Podstawowa kwestia numer 2 ;) Rower chcesz tylko do/z pracy + jakieś asfalty/szutry/leśne ścieżki, czy jakiś trudniejszy teren też wchodzi w grę? Jeśli to pierwsze, to zwróć uwagę na rowery crossowe/trekkingowe na kołach 28".

Napiszę jak to wygląda z mojego punktu widzenia ;) Do takiego ogólnie pojętego przemieszczania się mam rower na kołach 26" z oponami Schwalbe Smart Sam 26x2.1", amortyzator sprężynowy o skoku 80mm. Sprzęt jest niezawodny, po wielu próbach ustawień idealnie dopasowany pode mnie, stosunkowo lekki (niewiele ponad 10kg). Mogę na nim pojechać w teren, mogę przejechać 100km asfaltem ze średnią w okolicach 30km/h, mogę "włóczyć" się po mieście, zostawiam go też "pod kluczem" w pracy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...