Skocz do zawartości

[okulary] 3 modele - pomoc w wyborze najlepszych

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jak w temacie proszę o doradzenie najlepszych okularów z tych trzech na rower.

ARCTICA S-126 - http://allegro.pl/ok...1532703205.html

POLIWĘGLANOWE najbardziej mi się podobają ze względu na wygląd. Jak się sprawiają te kolorowe szkła, dobrze na nich widać? http://allegro.pl/ok...1532401471.html

ARCTICA S-71 http://allegro.pl/ok...1515280008.html

Dzięki

cześć,

Posiadam od miesiąca Arctice S-70 - wymienne filtry + oprawka na szkła korekcyjne. Jeszcze w nich nie jeździłem ale leżą całkiem dobrze.

Napisano

kurcze coś się źle strony zapisały, co sądzisz o takich: Mój odnośnik

chodzi o te kolorowe. Niesamowicie wyglądają ale czy dobrze w nich widać??

Ps. Na marginesie mam do wydania do 65zł więc na pewno s-70 są ok ale za 150 :D

Napisano

kurcze coś się źle strony zapisały, co sądzisz o takich: Mój odnośnik

chodzi o te kolorowe. Niesamowicie wyglądają ale czy dobrze w nich widać??

Ps. Na marginesie mam do wydania do 65zł więc na pewno s-70 są ok ale za 150 :D

Też kupiłbym tańsze gdyby nie to ze muszę mieć szkła korekcyjne wiec do oprawki za 150zl jeszcze doszedł koszt soczewek.

Co do samych filtrów kolorowych- jeszcze nie miałem okazji w nich jeździć, wiec póki co nie wypowiadam się.

Napisano

to jeszcze czekam na opinie czy brać okulary ze szkłami z poliwęglanu czy z polaryzacją. Które lepiej nadają się na rower. I jaki kolor szkieł? Żółte, Ciemne, czy średnio ciemne.

Napisano

to jeszcze czekam na opinie czy brać okulary ze szkłami z poliwęglanu czy z polaryzacją. Które lepiej nadają się na rower. I jaki kolor szkieł? Żółte, Ciemne, czy średnio ciemne.

Co do koloru szkieł: ciemne nadają sie do jazdy w Słońcu a żółte lub pomarańczowe wyostrzają obraz w pochmurny dzień lub pod wieczór.

Napisano

to jeszcze czekam na opinie czy brać okulary ze szkłami z poliwęglanu czy z polaryzacją..

To, co napisane jest na aukcji to zwykły bełkot, który ma przyciągnąć nieznających się na rzeczy potencjalnych klientów. Materiał z jakiego wykonane są soczewki to jedno, a polaryzacja to drugie. W takiej cenie na polaryzację nie licz, a soczewki w każdym modelu będą wykonane z poliwęglanu.

Podpinam się pod zdanie przedmówcy, choć sam nie używam (obok brązowych) szkieł żółtych lecz białych.

Napisano

ok to teraz nie wiem jaki kolor bo jeszcze bardzo mi się te spodobały: ARCTICA S-58 Mój odnośnik

i są różne oprawki: wiem, że czarne na słońce, żółte lub pomarańczowe na wieczór a szare z powłoką lustrzaną lub piękne tęczowe z niebieską lustrzanką czy brązowe z lustrzanką. Które wybrać do jazdy w słońcu. Przyznam, że niebieskie wpadły mi w oko. Ale chodzi głównie o jakość w czasie jazdy a nie wygląd.

no więc co radzicie?

Napisano

Po pierwsze to odradzam zakup jakichkolwiek okularow przez internet w ciemno, jeśli wcześniej nie wkładales ich na nos, o ile oczywiscie chcesz być zadowolony z zakupu. To ze firma znana i okulary ładnie wygladaja to nie wszystko. Każdy z nas jest inny i nie każdemu , każde okulary bedą pasowaly i dobrze leżały. Jeśli maja być to okulary na rower to szczerze polecam z wymiennymi szklami. Miałem swego czasu okulAry accenta z 3 różnymi szklami, nie kosztowały wiecej niz 60-80zl a uważam ze spisywaly sie na piątkę, nie tylko podczas jazdy na rowerze, ale tez na snowboardzie. Jeśli chodzi o ukulary z polaryzacja to sobie odposc, szkoda kasy. Większość okularow na rower powinna miec jakies filtry przeciw słoneczne, nawet te tańsze i to w zupełności wystarczy. Powodzenia w zakupach :)

Napisano

I z polaryzacją nie masz racji bo jest to najważniejsza rzecz w okularach.Właśnie przy kupnie trzeba zwrócić na to uwagę i na wygodę.I na okularach nie można strasznie oszczędzać.Moim zdaniem dolna granica to 50zł, bo o wzrok trzeba dbać.Bez wzroku na rowerze raczej sobie nie pojeździsz.

Napisano

I z polaryzacją nie masz racji bo jest to najważniejsza rzecz w okularach

Guzik prawda :icon_cool: . Niby dlaczego polaryzacja taka ważna ?? Jak pójdziesz do optyka to nie znajdziesz okularów przeciwsłonecznych z polaryzacją poniżej 300zł (no chyba że jest jakaś max promocja), a większość okularów w sklepach sportowych ma naklejkę "polarized" a kosztują 60-80zł. Ostatnio kupowałem drugą parę okularów do samochodu , kwota jaką chciałem przeznaczyć na okulary to max 300zł - 350zł. Co prawda miałem wybór pomiędzy okularami z polaryzacją i bez, ale zdecydowanie lepiej moim oczą odpowiadały okulary bez polaryzacji. Wszystkie z polaryzacją miały jakieś jasne szkła i patrząc w kierunku słońca mrużyłem oczy.... te bez polaryzacji, miały nieco ciemniejsze szkła i na słońce mogłem patrzeć bez problemu. Moje pierwsze okulary z których korzystam od 3 lat kosztowały 3 razy więcej i również nie posiadały polaryzacji. Tak więc śmiem twierdzić że ta cała polaryzacja jest guzik warta :whistling:

Napisano

Mam odmienne zdanie, bo polaryzacja jest po to aby nie przyciemniać szkieł, a oczy były dobrze chronione.Nie napisze nic o okularach z 3 stów bo mnie na nie nie stać.Ale kiedyś zainwestowałem w arctiki i polaryzacją za 160zł i różnica była kolosalna w porównaniu do najtańszych okularów bez polaryzacji za 50 zł.Po za tym autor tematu chyba nie jeździł do tej pory w okularach wysokiej klasy(bez obrazy) i dla niego polaryzacja będzie naprawdę dobrą rzeczą, bo różnica będzie ogromna.

Napisano

Piksel rozbawiłeś mnie hehe :D Mam do wydania 70zł więc albo wybiorę Arctike za 60zł niby z polaryzacją albo zainwestuję w SG B'twin 700. Co lepsze- chyba te drugie ze względu na zmienne szkła. Dzięki za udział w temacie, jeżeli chcecie coś jeszcze napisać to proszę bardzo. Jeszcze jutro pójdę do sklepu i spytam, a może Wy wiecie na jaką pogodę są szybki lustrzanki takie błękitne w okularach a na jaką takie kolorowe ze wszystkimi kolorami tęczy jeżeli można tak powiedzieć?

Napisano

Mam odmienne zdanie, bo polaryzacja jest po to aby nie przyciemniać szkieł, a oczy były dobrze chronione.Nie napisze nic o okularach z 3 stów bo mnie na nie nie stać.Ale kiedyś zainwestowałem w arctiki i polaryzacją za 160zł i różnica była kolosalna w porównaniu do najtańszych okularów bez polaryzacji za 50 zł.Po za tym autor tematu chyba nie jeździł do tej pory w okularach wysokiej klasy(bez obrazy) i dla niego polaryzacja będzie naprawdę dobrą rzeczą, bo różnica będzie ogromna.

No masz rację, o tym właśnie pisałem, że te z polaryzacją miały jaśniejsze szkła, a bez przeważnie ciemniejsze :). Nie wiem czemu, ale zdecydowanie lepiej moje oczy współpracowały z okularami mającymi ciemniejsze szkła, niż z jaśniejszymi szkłami ale posiadającymi polaryzację. Z pewnością moje pierwsze okulary na rower accenta za 60zł z wymiennymi szkłami, nie posiadały polaryzacji, ale jeździło mi się w nich bardzo dobrze i w sumie mogę stwierdzić że te za 300 niczym się nie różnią poza wyglądem , oczy tak samo chronią jak te 5 razy tańsze... więc tak naprawdę nie ma co przepłacać za takie okulary ...no ale jeśli ktoś ma na tyle wolnej gotówki, to niech się bawi i testuje ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...