Skocz do zawartości

[koło tył] Jakie mocne koło na tył polecacie

kocoreq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Z mechaniki rowerowej jestem kompletna noga, więc proszę o odrobinę wyrozumiałości. Potrzebuję koła na tył ( może i na przód jak budżetu wystarczy :)), lecz musi być to mocne koło. Jeżdżę bardzo mało (mam nadzieję się poprawić) i bez żadnych szaleństw, ale problemem jest to, że ważę 120 kg. Moje obecne koło co chwila strzela szprychami :) a ostatnio pękła ośka więc nie ma co i trzeba kupić jakieś mocniejsze.

Trochę poczytałem na necie i "poskładałem" sobie w rowerowym.com takie coś:

obręcz > Sunrims - Obręcz EQUALIZER 31

piastę > Dartmoor - Piasta tylna Free Force

szprychy > DT - Szprychy Champion SILVER

jednak cena trochę mnie przeraża- 404,20zł ze składaniem. Dlatego zastanawiam się czy może na moje potrzeby wystarczy taki zestaw: zestaw. Jednak jeśli mam za miesiąc znowu kupować to wolę już dołożyć te parę złotych i mieć tylko tylne nowe koło (przednie jeszcze jakoś ciągnie).

Co o tym sądzicie? A może polecicie coś innego?

Ze spraw technicznych to koła na 26", na kasetę, i na razie na V-breki, ale dobrze by było jakby miały podejście na tarczę (w przyszłości).

Napisano

na tarcze w przyszłósci to poprostu dajesz piaste pod tarcze i tyle

z tego co napisałeś to przy 120kg bałbym sie brac equalizera

Wolę żeby od razu byłą pod tarczę bo później zostanie mi prawie nowa piasta i będę musiał kupować nową. A jeśli nie equalizer to co polecasz?

Napisano

Ja bym dał obręcz Dartmoor Fortress, nie do rozwalenia, sam na niej jeżdzę, aczkolwiek kupiłem ją trochę na wyrost, bo ważę 85kg, a jeżdzę cięższe XC, i teraz przy okazji wymiany piasty zastanawiam się czy jej nie zmienić na coś lżejszego i pod tarcze..

Napisano

Ja bym dał obręcz Dartmoor Fortress, nie do rozwalenia, sam na niej jeżdzę, aczkolwiek kupiłem ją trochę na wyrost, bo ważę 85kg, a jeżdzę cięższe XC, i teraz przy okazji wymiany piasty zastanawiam się czy jej nie zmienić na coś lżejszego i pod tarcze..

Ma opinie, że opona z niej spada.

A czy dobrze rozumiem- im więcej szprych tym mocniejsze koło?

Napisano

Witam

Ja mam 125 kg żywej wagi,od pół roku eksploatuję coś takiego http://www.evanscycles.com/products/pinnacle/borealis-10-2010-hybrid-bike-ec021933 i w czwartek wieczorem podczas powrotu do domu odmówiło posłuszeństwa tylne kółko.Zawiozłem do serwisu i okazało się że pękła ośka i jedna szprycha naprawili w ramach gwarancji i powiedzieli że jak jeszcze raz się coś takiego wydarzy to w tedy będą kombinować z założeniem czegoś mocniejszego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...